Parusso Barolo DOCG Bussia Riserva "Oro" 2011
Parusso Barolo DOCG Bussia Riserva "Oro" 2011
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
“99 points. A wild, rich Barolo… wonderful old release. Special wine.” – James Suckling
Magi, trolddom og trylleri! Kun i 7 ekstraordinære årgange har Marco Parusso frigivet sit absolutte flagskib, der indiskutabel hører på hitlisten over Italiens og verdens allerstørste rødvine.
Bag den gyldne etiket gemmer sig en ekstremt kræsen selektion af Nebbiolo-druer fra berømte Cru Bussia, det mest legendariske voksested i Monforte d’Alba.
9 år på fad og flaske i Parussos kølige skatkammer… et voila! En 24 karat trøffelduftende Barolo Riserva-oplevelse på et uforglemmeligt højt niveau. Meget få flasker!
Smagenote
Smuk moden Barolo-farve med nuancer af tegl. Næsen er kort sagt mirakuløs… med dragende duft af tørret blomsterbuket, lyse skovbær, kirsch og mørke blommer, der følges vanvittigt komplekst til dørs af våd skovbund, hvid trøffel, mynte, tobak, tørret kød, læder, cedertræ, kakao og mokka. I munden fløjlsblød med luksuriøst krydrede frugtnoter, der i den ekstremt lange eftersmag klinger af med fortryllende skovbundsnoter og de nobleste Barolo-tanniner i mands minde. En hedonistisk magtdemonstration. Drik nu, eller gem +20 år fra høsåtet.
Anmeldelser af Parusso Barolo DOCG Bussia Riserva ”Oro” 2011
99/100 James Suckling
”A wild, rich Barolo, showing the richness of the vintage with plums, toffee and smoked meat. Full-bodied, dense and layered with exotic and gamy fruit at the end. A wonderful old release. Special wine.”
Nyd den til saftigt oksekød, lam, trøfler, svamperisotto, kraftige pastaretter, lagrede oste og som meditation. Servér ved 16-18°C.
Vinen er fremstillet på 100% Nebbiolo fra den berømte super-cru Bussia, nærmere bestemt fra syd-/sydøstvendte Rocche samt den syd-/vestvendte topmark Munie. Hele drueklaser håndhøstes fra op til 50 år gamle vinstokke og tørres i op til 6 dage, så stilkene bliver træagtige brune og får mindre bitre tanniner.
Efter aromaudtræk ved koldmaceriring spontangærer vinen uden tilsætning af svovldioxid og med 70% inklusion af stilke. Der gæres med frugtbevarende temperaturstyring og omhyggelig maceration, inden 18 måneders afsluttende modning på franske barriquefade i kontakt med de fine gærrester. Flasket med minimal tilsætning af svovl og flaskelagret i minimum 5 år før frigivelse.
Om Parusso
”If you follow the work being done at Parusso, you’ll know that it is one of the most dynamic and out-of-the-box wineries in Barolo.” - Robert Parker
”Jeg lever kun én gang, og jeg giver alt, hvad jeg har!” Marco Parussos mission er at skabe ultimative Barolo-oplevelser, og med ratings op til 99 point er hans vine i årgang 2016 nået snublende nær det perfekte.
Vi finder vingården på en idyllisk bakketop i Monforte d’Alba, blot nogle få hundrede meter fra grænsen til Castiglione Falletto, hvor Marcos bedstefar Gaspare Parusso tilbage i 1901 købte familiens første parcel på Cru-marken Mariondino.
I årtier gik hele druehøsten til familie, venner og lokale kooperativer, men Gaspares søn Armando så verdenklassepotentialet og begyndte i starten af 1970-erne at opkøbe nye topmarker med henblik på produktion af Barolo i eget navn.
I 1986 kom den ønologuddannede Marco Parusso og søsteren Tiziana til, og siden har familien for alvor katapulteret sig frem i forreste geled af referenceproducenter. På lige fod med de helt tunge drenge som eksempelvis nabohuset Podere Aldo Conterno.
Familien råder i dag over 28 hektar vinmarker, hvoraf særligt Cru’erne Bussia og Mosconi (Monforte d’Alba) samt Mariondino (Castiglione Falletto) er helliget Nebbiolo-druen. Alle marker dyrkes økologisk og zoneopdelt, så gødskning, beskæring og høsttidspunkt nøje kan tilpasses det enkelte mikroterroir.
Også i vinkælderen går Marco til ekstremer. Helt usædvanligt tørrer han sine håndplukkede drueklaser 5-7 dage i et ventileret rum efter høst. Denne opbevaring i kontakt med ilt danner blødere og mindre bitre tanninforbindelser i både druer og stilke, hvoraf op til 70% inkluderes i vinificeringen.
Efter flere dages aromaudtræk ved lav temperatur varmer Marco gæringstanken op til 33°C i 2 døgn for at trække maksimal farve fra drueskallerne. Derfor er Parussos Barolo’er altid mørke i farven. Så følger spontangæringen ved 25°C på roterende gæringstanke, der øger kontakten og smagsudvekslingen mellem drueskallerne og den gærende most. Når alt sukkeret er gæret ud, hæves temperaturen igen for at drive den sidste tannin og smagspower ud af skallerne, der samlet set udblødes helt op til 50 dage. Endelig modner Parusso sine Barolo’er 18 mdr. på nye franske barriquefade med de fine gærrester, der giver tekstur, finesse samt en "buffer-effekt" mod oxidering, så vinene kan flaskes med minimal tilsætning af svovl. Resultatet af anstrengelserne taler for sig selv...
Årlig produktion: 130.000 flasker vin, som fordeler sig på mousserende Nebbiolo, Sauvignon Blanc-hvidvine, Dolcetto, Barbera samt en Langhe Nebbiolo og syv forskellige Barolo-vine.