
Damilano Barolo Lecinquevigne DOCG 2020
“This wine represents a blend of fruit from five MGA sites: Brunate, Liste, Cerequio, Cannubi and Raviole” – Robert Parker
En Barolo med historisk vingesus – skabt på et superblend fra fem af områdets største vinmarker: Brunate, Cerequio, Liste, Raviole og Cannubi!
Belønnet med 97 point fra GardiniNotes og 94 point fra Wine Spectator… Så er niveauet – og herunder forholdet mellem pris og kvalitet – banket helt på plads!
Mens hypen i dag samler sig om Barolos enkeltmarksvine, minder sublime Damilano Lecinquevigne 2020 os om, hvorfor Barolo helt frem til 1970’erne og 1980’erne typisk blev skabt som blends på tværs af flere Cru’er og kommuner.
Fordelen ved den gamle filosofi er, at den dygtige vinmager – ved at lade flere marker supplere hinanden – kan smage sig frem til en mere balanceret og i sidste ende mere komplet og harmonisk Barolo.
Hos Damilano sker modningen ligeledes efter traditionelle foreskrifter. Lecinquevigne modner 24 måneder på store, italienske og franske egetræsfade med en kapacitet fra 2.000 til 10.000 liter. Her søger en kontrolleret mikrooxidation for at blødgøre tanninerne og fremme vinens kompleksitet – uden at forstyrre de fem terroirs unikke karaktertræk.
Damilano-familien har siden slutningen af 1800-tallet været blandt de toneangivende producenter i Barolo. I dag viderefører fjerde generation arven – med Lecinquevigne som signaturvinen, der ved at blande druer fra flere marker udtrykker essensen af familiehusets stil.
Vinen understreger, at 2020 er et fornemt Barolo-år. Som Wine Scholar Guild bemærker, foretrækker mange producenter faktisk 2020 frem for den mere hypede 2019.
...
Nyd den til fedtmarmoreret oksekød, lam, svamperisotto, kraftige pastaretter og lagrede oste. Servér ved 16-18°C.
Hvordan smager Damilano Barolo Lecinquevigne DOCG 2020?
Damilano Lecinquevigne 2020 står elegant kirsebærrød i glasset med en begyndende orange kant… Næsen åbner med stor finesse og intensitet – et klassisk Barolo-udtryk opnået med frugt fra fem historiske enkeltmarker efter gammel tradition. Duften drager med livlige aromaer af kirsebær, tranebær og hindbær, der fletter sig flot sammen med florale strejf af tørrede roser og appelsinskal. Med lidt luft i glasset følger spændende strejf af eukalyptus, balsamico, røg , tjære, skovbund og knuste sten... I munden fremstår Lecinquevigne 2020 harmonisk og fornemt balanceret – med vibrerende friskhed, faste tanniner omkring den vidunderligt bærsaftige, frugtdrevne kerne. Vinen har både finesse og struktur, som den på eksemplarisk vis forener med klassiske Barolo-noter af læder, tørrede urter og skovbund i eftersmagen. Et fremragende eksempel på Barolo i den traditionelle stil – med både charme, kompleksitet og lagringspotentiale. Drik nu, eller gem +20 år fra høståret.
Smagenoter
Herbes de Provence
Læder
Rose
Røde kirsebær
Svampe
Smagsprofil
Meget tør
Sød
Meget let
Meget kraftig
Meget blød
Meget tanninrig
Damilano Barolo Lecinquevigne DOCG 2020 passer godt til...
Hvordan er Damilano Barolo Lecinquevigne DOCG 2020 fremstillet?
Damilano Barolo DOCG Lecinquevigne 2020 er fremstillet på 100 % Nebbiolo, som Damilano selekterer fra 40 år gamle vinstokke fordelt på de fem sydøstvendte enkeltmarker Brunate, Cerequio, Liste, Raviole og Cannubi. Vinen spontanfermenterer i 15 dage med terroirenes naturligt forekommende gærstammer på ståltank, hvorefter yderligere 10 dages maceration med skallerne sikrer et seriøst udtræk af aroma, farve og tanniner uden at gå på kompromis med druens naturlige elegance. Efter endt gæring modner vinen i 24 måneder på store, italienske og franske egetræsfade med en kapacitet fra 2.000 til 10.000 liter. Her sørger en kontrolleret mikrooxidation for at blødgøre tanninerne og fremme vinens kompleksitet – uden at forstyrre de fem terroirs unikke karaktertræk. Efter fadlagringen tappes vinen på flaske og lagrer yderligere 12 måneder i kælderen før frigivelse.
Druer
NebbioloOm Damilano

“Finest Italian Wines: 100 Great Producers” – Wine Spectator
"Damilano has delivered a truly smashing collection" – Robert Parker
"#1 - TOP 100 WINES OF ITALY 2022" – James Suckling
Velkommen til Damilano – et af Piemontes og Italiens fineste vinhuse!
Damilanos vine har opnået kultstatus i hele verden, og som ny dansk importør er det derfor en stor glæde at kunne præsentere husets fortryllende portefølje til nye, og langt mere attraktive priser.
Det er bestemt ikke uden grund, når Wine Spectator rangerer Damilano som et af Italiens 100 bedste vinhuse – på højde med piemontesiske kæmper som Gaja, Giacosa, Conterno og Vietti.
Verdensklassen understreges gang på gang af 100-point-ratings og TOP 100-placeringer hos James Suckling og Wine Spectator – båret af exceptionelle Barolo-vine, som med unik intensitet og elegance fortryller flere og flere vinfans over hele kloden.
Med over 100 års vinproduktion er Damilano blandt de ældste vingårde i Barolo. Huset i Barolos historiske hjerte er etableret i 1890 af Giuseppe Borgogno. I 1935 overtager Giacomo Damilano, grundlæggerens svigersøn, driften af vingården. Under Giacomos ledelse sker der klare forbedringer af vinifikationen samt en betydelig udvidelse af vinmarkernes areal. Resultaterne af hans arbejde er siden 1997 videreført på ekstremt kyndig vis af børnebørnene Paolo, Mario og Guido Damilano, der parallelt med produktionen af verdensklassevine driver en Michelin-stjernet restaurant i La Morra.
Damilano laver Barolo fra en række af de mest berømte og historiske vinmarker i subzonerne Barolo og La Morra. Over alle stråler vinene fra den ikoniske Cannubi-skråning. Damilano er primær jordejer i Cru-markens ekstra stejle historiske centrum, hvor druekvaliteten opnår stratosfæriske højder. Både husets Barolo Cannubi og Barolo Cannubi Riserva har således opnået 100/100 point – og sidstnævnte er for nyligt kåret som Italiens bedste vin (nr. 1 på James Sucklings TOP 100 Wines of Italy 2022). I samme kerneområde har Damilano parceller på højt anerkendte Cru Brunate, Cru Cerequio og Cru Liste, hvor Nebbiolo-vinene byder på distinkte terroirmæssige udtryk, der er dybt fascinerende at dykke ned i; fra Brunates ufattelige elegance til de mere strukturerede og markerede udtryk fra Cerequio og Liste. Lidt længere væk – i Barolo-subzonerne Grinzane Cavour og Serralunga – finder vi to spændende og kritikerroste nyheder, enkeltmarksvinen Barolo DOCG Raviole og Barolo DOCG del Comune di Serralunga d’Alba. Mest verdenskendt af alle er dog det ikoniske superkøb Barolo Lecinquevigne, som efter gammel tradition byder på et blend fra fem topmarker i tre forskellige landsbyer: Barolo, Grinzane Cavour og Monforte.
Stilen på husets Barolo-vine har i de senere år bevæget sig i en klassisk og elegant retning, idet familien nu mere og mere sværger til store, traditionelle fade, der bedre tillader frugten og de enkelte terroirs at komme rent til udtryk. Senest har man sågar introduceret de vildt eksklusive østrigske Stockinger-fade – af Jancis Robinson døbt ”vinmagerens Stradivarius”. Disse fade er berømte for deres subtile mikrooxidation – og står i så høj kurs, at de er benyttet af kultnavne verden over som Keller (Rheinhessen), Tignanello og Solaia (Toscana) og Giacomo Conterno (Piemonte).
Damilanos portefølje rækker langt udover Barolo. Fra topkøbet Langhe Nebbiolo "Marghe" til drønlækker Dolcetto, frugtren Barbera d'Asti DOCG "Zero Sette" og fadkrydret Barbera d'Alba "Lablù". Dertil kommer Langhe-hvidvinen på den lokale, aromatiske Arneis-drue samt ikke mindst den fadmodnede Chardonnay "G.D" – der toprates på 1er Cru bourgogne-niveau hos både Robert Parker og James Suckling. Glemte vi i farten husets eksklusive mousserende vine på Pinot Noir og Chardonnay? Fuldstændig fremragende verdensklasse-fizz på champagnemetoden… Damilano har det hele – og ALT spiller piemontesisk førsteviolin, så læn dig bare tilbage og nyd musikken i glasset!























