En lilla drue, som i det rigtige klima har potentiale til at lave raffinerede vine med en enorm fyldig aroma. En ung Sangiovese rødvin, som har tilbragt kort tid i tønder, har typisk en frisk, frugtig smag af jordbær og man kan endda spore lidt krydderi i vinen. Dog vil den oftest efter længere opbevaring i egetræstønder få en dybere og tøvende aroma af eg. En ældre Sangiovese bliver ikke betragtet som nær så aromatisk som andre varieteter af rødvine som f.eks. Cabernet Sauvignon. Derimod har den en profil af syrlige, røde bær med aroma af eg og jorden den er sået i. Typisk vil den have en høj mængde garvesyre.
Grundet den høje mængde syre og venlige alkoholprocent har denne rødvin et godt udgangspunkt for langt de fleste retter. Den har et klassisk forhold til de italiensk rødder i historie og mad, hvor den i særlig grad bliver parret med tomat-baserede retter såsom pasta og pizza. Samtidig giver den tøvende og dybe aroma, som har en jordlig smag, et element til maden, som gør den utrolig kompatibel med typiske italienske krydderier såsom basilikum, timian og salvie. Af samme grund passer vinen særdeles godt til en steak eller endda en tyk suppe.
En umiddelbar frugtig aroma med kendetegn som: frugt, jordbær, kirsebær, blomme, blomst og nød. Særligt ofte en syrlig bær med notationer af blomst. Ældre versioner af Sangiovese rødvin kan have en egetræs-aroma og en jordlig fornemmelse, som dog typisk kun findes i smagen.
Det er ikke sikkert at navnet Sangiovese nødvendigvis får en klokke til at ringe, men faktum er at det er en af Italiens mest alment brugte druer, som også bliver brugt i vine som Chianti og Brunello mfl.
Historisk menes det at netop Sangiovese druer er noget af det første vin, som de gamle romere tog til sig, hvilket lægger til grunde i bl.a. den direkte oversættelse af navnet, der betyder ’Jupiters Blod’ – Jupiter værende en romersk gud.
Selvom druen findes over det meste af jorden, er hjemlandet dog stadig Italien, hvor den har sin historie og store rolle i det italienske vinspektrum.
Den røde Sangiovese er en meget værdifuld drue, når det kommer til producering af italienske vine. Særligt i Toscana-regionen, hvor den danner grundlag for flere af de toscanske super-vine. Generelt har vinmarkerne med denne drue ca. 10% af alle vinmarker i Italien, hvilket giver et godt billede på, hvor højt værdsat den er.