Merlot vine

VALGTE FILTRE: Drue: Merlot
1033 produkter fundet
PRISEN UDLØBER OM: 6 dage 17 timer 1 min 53 sek
1 fl. pr. stk.
169,95DKK
BEDSTEPRIS6 fl. pr. stk.
89,95DKK
Indhent tilbud på storkøb
PRISEN UDLØBER OM: 6 dage 17 timer 1 min 53 sek
1 fl. pr. stk.
229,95DKK
BEDSTEPRIS6 fl. pr. stk.
104,95DKK
Indhent tilbud på storkøb
PRISEN UDLØBER OM: 6 dage 17 timer 1 min 53 sek
1 fl. pr. stk.
229,95DKK
BEDSTEPRIS6 fl. pr. stk.
119,95DKK
Indhent tilbud på storkøb
1 fl. pr. stk.
149,95DKK
BEDSTEPRIS6 fl. pr. stk.
129,95DKK
Indhent tilbud på storkøb
PRISEN UDLØBER OM: 6 dage 17 timer 1 min 53 sek
1 fl. pr. stk.
219,95DKK
BEDSTEPRIS6 fl. pr. stk.
139,95DKK
Indhent tilbud på storkøb

Hvor stammer Merlot fra?

Merlot har sit hjemsted i Bordeaux, hvor den sammen med Cabernet Sauvignon frembringer nogle af verdens mest efterspurgte vine i alle dele af prisspektret. På Merlots stamtavle hedder broderen Cabernet Sauvignon, hvilket til dels forklarer de to druers naturlige sammenspil. Merlot-druen har ikke et særlig tykt drueskind og er derfor heller ikke rig på tanniner. Den modner tidligt og har let ved at opnå et højt indhold af sukker, hvorfor syren også ligger i den lave ende af skalaen. Den røde Bordeaux-drue er blandt verdens mest populære sorter og den rangerer faktisk som verdens næstmest plantede druesort efter Cabernet Sauvignon.

Du finder Merlot i hele verden

Som verdens næstmest plantede drue finder du den naturligt nok i et hav af forskellige lande. Hos Supervin har vi Merlot-vine fra hele 11 forskellige lande, hvilket vidner om dens utrolige evne til at gro i mange forskellige typer klima. Det betyder også, at Merlot er rigtig god til at vise, hvilket terroir den kommer fra og du kan få meget forskellige udtryk alt efter om den er groet i Chile eller Californien. Selvom Merlot trives i mange typer klima, så skal det dog skal det helst ikke blive meget køligere end i Bordeaux, da den ellers vil få svært ved at opnå sin fulde modenhed og derved også den eftertragtede fløjlsbløde karakter.

Europa uden Bordeaux

Ser vi bort fra Bordeaux for en stund, så Italien et af de andre steder i Europa, hvor Merlot er særdeles populær. Det er den især i Toscana og kystregionen Bolgheri, hvor den spiller en central rolle i Supertoscaner-vinene. Klimaet her et lidt varmere end i Bordeaux, så Merlot vil være mere moden i udtrykket end hjemme i det vestlige Frankrig. Derudover er det værd at nævne, at et land som Østrig også har succes med af dyrke den populære drue. Vores producent Markowitsch har lavet en vin på 80 % Merlot, der har scoret 98 points hos anmelderen Falstaff, hvilket understreger at stor Merlot også kan laves uden for Bordeaux.

USA
Tager man rejsen over Atlanten til USA vil man finde Merlot mange steder. Du kan finde det i køligere områder som Washington og Finger Lakes i New York, der virkelig formår at lave deres helt egen stil. Dog skal vi til Californien for at finde Merlot-epicentret, hvorfra der i 1990’erne blev skabt et kæmpe internationalt ry for utra bløde og letdrikkelige vine. Det skete i sådan en grad, at Merlot praktisk talt blev en rød udgave af de ekstremt modne, bløde og fyldige Chardonnay-vine. Det var givetvis også denne vintype, der fik Miles i filmen ”Sideways” til at udgyde de berømte ord: ”I’m not drinking any fucking Merlot”! Herefter fik Pinot Noir, på bekostning af Merlot, en kæmpe opblomstring i hele USA. Dog er populariteten stødt stigende igen og selvom Pinot Noir er blevet populært blandt mange amerikanere, så kan den slet ikke måle sig med beplantningerne af Merlot.


Chile
I Chile når Merlot ikke den samme grad af modenhed og alkohol som den gør i Californien. De bedste producenter i Chile kan faktisk få deres vine til at minde meget om Bordeaux. Et godt eksempel er norske Alexander Vik, som har grundlagt vingården, Viña VIK, i Millahue Valley. Han har sat ambitionen om at lave Sydamerikas bedste vin og siden 2004 er han kommet meget tæt på at indfri målet. Hans topvin, VIK, der er lavet som et klassisk Bordeaux-blend, scorede 99 points i 2019 hos James Suckling. Imponerende vine, der viser at Chiles dygtigste producenter kan udfordre Napa Valley, Bolgheri og sågar Bordeaux.

Ægteskabet med Cabernet Sauvignon

Merlot er den suverænt mest plantede druesort i Bordeaux, hvor den stortrives i højrebredens ler- og kalkholdige jordbund. I Bordeaux finder du yderst sjældent 100 % Merlot-vine og det er velsagtens kun det ikoniske slot Chateau Petrus (plus nogle få andre), der laver denne type vin. Derimod indgår Merlot som fast blandingsparter med Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc. Merlots rolle i Bordeauxvinene er groft sagt at blødgøre den ranke og tørre Cabernet Sauvignon og byde ind med fløjlsblød blommeagtig fylde til vinene. Omvendt har Cabernet Sauvignon den rolle at give friskhed og tanniner til Merlot, så den ikke bliver for tung og endimensionel.  

Hvordan smager Merlot?

Merlot, der er dyrket i de mest kølige egne vil være domineret af hindbær, røde blommer, jordbær og en snært af grønne urter. Jo mere sol den får, jo mere mørk-frugtet bliver den. I varmere klima smager den af brombær, sorte blommer og blåbær samt eventuelle fadkrydderier. Merlot i sine rene form er hverken høj på syre og tanniner, så den er en rigtig crowdpleaser for folk, der måske ikke drikker så meget vin eller som gerne vil have drikkevenlige vine.  

Hvor findes de bedste Merlot-vine?

Er du på jagt efter Merlot fra øverste hylde, så skal du kigge mod højrebreden ved Bordeaux. I St. Émilion og Pomerol har druen de helt optimale modningsbetingelser. Vinene herfra er utrolig koncentrerede og komplekse med smag af blommer, solbær, violer og særligt de bedste vine kan have delikate noter af trøfler. 

Merlot er utrolig madvenlig

Da Merlot hverken er høj på tanniner eller garvesyre passer den rigtig godt til et stort udvalg af de danske hverdagsklassikere, hvor den ikke bliver for voldsom i smagen. Den bløde, koncentrerede bærsmag giver den tilpas meget fylde til også at kunne matche alt lige fra kylling og vildt til røde bøffer fra grillen. Mange ynder også at servere Merlot-dominerede vine til julemaden, da den sødmefulde blommesmag går særligt godt i spænd med de traditionelle danske juleretter.