Merlot

Type
Land
Distrikt
Producent
Drue
Klassikere
Pris
{{nbHits}} produkter fundet
Galleri Liste

Merlot vin

Farve og smag

Merlot er en blå druesort, og det er den mest plantede druesort i Bordeaux. Herfra har den spredt sig til resten af verden. Den er kendetegnet ved et lavt tannin-indhold, og det gør den smidig, blød og medium-fyldig med en smag af bær, chokolade, valnødder, vanilje, blommer, sorte kirsebær, violer og appelsiner. En ung Merlot vin er blødere og rundere end Cabernet i smagen, og så bliver de hurtigere drikkemodne. Står vinen helt alene, er den mere tynd og blød, hvilket de fleste kan lide. Dog mener mange, at den er bedst, hvis den får lidt rygrad fra f.eks. Cabernet Sauvignon. Den er desuden med til at give den ekstra tannin og farve.
 

Merlot er god til det hele

En Merlot drue er nem at tilføje til alle slags madretter. Det er en tilpas neutral vin, hvorfor den ikke overdøver nogle af de finere smagsnuancer. Ligeledes er den så tilpas kødfuld, at du kan servere den til en pastasauce ’med det hele’. Den er også et glimrende supplement til f.eks. chokolade.
 

En duft af alt fra trøffel til urter

En Merlot kan have mange forskellige dufte og smage, hvorfor det også er en af de vine, som er svær at beskrive. Når en Merlot vin har været lagret i lang tid, bliver den dog en af de bedste vin og opnår blandt andet en karakteristisk duft af trøffel. Den er ligeledes kendt for at have en duft i retning af blomme, jordbær, mørke kirsebær o.l. Den franske Merlot er mest kendt for at besidde en typisk duft af noget, der nærmer sig det urteagtige, hvor den i andre dele af verden kan opnå en lidt mørkere og mere chokoladeagtig duft.
 

En Merlot er elsket i hele verden

Merlot er en af de ældste sorter af almindelig vin. Man skal se helt tilbage til 1784, før man hører om den første gang. Her bliver den nemlig omtalt i et referat af en lokal tjenestemand i Bordeaux. Det er desuden en af de druesorter, som er plantet og elsket i hele verden. Du finder Merlot i Bordeaux på højre side af floden Gironde i Pomerol og St. Emilion, hvor den både prismæssigt og kvalitetsmæssigt topper. Her produceres der intense og mørke vine, fordi udbyttet holdes meget lavt. Dermed opnår man et stort lagringspotentiale.
 

En succesdrue fra 1990’erne

Hvis man skal tro på, hvad amerikanerne siger, er en Merlot drue en succesdrue fra 1990’erne. Den er højtydende, og så er den velegnet som både enkeltdrue og i kombination med mere tanninholdige sorter. Ser man på dens popularitet i f.eks. Italien, ligger den på top fem over de bedste blå sorter. Dog er den mest brugt som en slavevin, der bare skulle producere. Den benyttes dog også til nogle af landets bedste vine, som f.eks. de Supertoscanske. Ind til for nylig har man kun lavet blandingsvine med Merlot, fordi den ikke er særlig velegnet til lang lagring. Dog kan en Merlot vin være lækker i sig selv, fordi den har en tendens til at være mere tolerant over for jordbunden end f.eks. Cabernet Sauvignon. Den kan nemlig høstet tidligere, fordi knopperne kommer tidligere. 

 

Se også vores udvalg af vine fra Primitivo druen her