0Kurv

Amarone vine

VALGTE FILTRE: Distrikt: Amarone della Valpolicella
32 produkter fundet - Bedste pris vises altid først

Hvad er Amarone?

Amarone della Valpolicella er det fulde navn for den kraftige, tyktflydende rødvins-eliksir, der stammer fra Valpolicella-dalen i Veneto, lige øst for ferieparadiset Gardasøen. Den italienske smagsbombe er den ”tørre” udgave af modsætningen Recioto della Valpolicella fra samme distrikt. Amarone er uden tvivl en af Italiens fineste og mest kendte vine. Vinen er kendt for at smage intenst af solmodne kirsebær og mørk chokolade med himmelske strejf af rosiner og appelsinskal.

En Amarone skal holde minimum 14% alkohol, og for at opnå dette gennemgår vinen den verdensberømte Appassimento-metode. De traditionelle druer Corvina, Rondinella og Molinara gennemgår Appassimento-processen, som er en lufttørring over 3-4 måneder. Det får vandet i druerne til at fordampe, så druerne skrumper og ender med at have et højt sukkerindhold. Den store mængde sukker gør, at vinen kan gæres op til de påkrævede 14% alkohol og ofte meget højere. En legendarisk vin i sin egen ret, hvor du garanteres en stor oplevelse, hver gang proppen giver sin forførende ”pop”.

Hvor kommer Amarone fra?

Amarone kaldes i sin fulde længde Amarone della Valpolicella, hvilket refererer til ophavsregionen, hvor den berømte rødvin produceres. Valpolicella er opdelt i tre underområder; Classico, Valpantena og Est, hvor Classico er den mest kendte og som også lægger marker til de bedste udgaver. Amarone betyder ”den store bitre”, men er oprindeligt skabt som en Recioto – en sød dessertvin – der ved et tilfælde blev gæret tør. På denne måde blev Amarone skabt som vi kender den i dag. I 2010 opnåede Amarone della Valpolicella den fineste appellationsbetegnelse, DOCG, hvilket garanterer vin af bedste kvalitet gennem strenge krav om alt lige fra høstudbytter til druesammensætninger mm.

Hvilke druer laves Amarone på?

Amarone laves hovedsageligt på de lokale druesorter Corvina (45-95 %), Corvinone (op til 50 %) og Rondinella (5-50%) samt en mindre procentdel (op til 15 %) af andre sorter fra Verona-området.

Sådan laves en Amarone - Apassimento-metoden

Det der gør Amarone-vinen så unik, er måden den fremstilles på. De fleste er stødt på navnet ”Appassimento-metoden”, der dækker over den proces som druerne gennemgår i Amarone-produktionen. Når de hele drueklaser høstes i starten af oktober, bliver de lagt til tørring på måtter eller i plastikkasser, hvor de i løbet af 3 måneder indtørrer og derved opkoncentrerer deres smag og aromastoffer i takt med at vandet fordamper. Efter tørringen bliver de rosinlignende druer presset og gæret til en alkoholprocent, der minimum skal være 14 %. Du vil typisk se, at en Amarone har 15-17 % alkohol takket være den store sukkermængde i druerne.

Amarone skal minimum modne i 2 år før den frigives. Dette kan gøres på gamle ”botti”-fade, der ikke tilfører vinen smag af krydderier. Mange, mere moderne producenter, vælger dog at modne deres vine på små egetræsbarriques for netop at give deres Amarone et mere krydret præg. Du kan altid se på vores produktbeskrivelser, hvor længe vinen har modnet og på hvilke typer egetræsfade. Der findes også Amarone Riserva, hvor kravet lyder på minimum 4 års lagring efter høsten.

Hvad er forskellen på en Amarone og en Ripasso?

Ripasso og Amarone har det til fælles, at de begge er vine skabt på druer fra Valpolicella, men derudover er de to helt forskellige vine. Mens Amarone udelukkende laves på tørrede druer, så er Ripasso i første omgang skabt på helt traditionel vis med friske druer, der gæres til en tør rødvin. Det særlige ved Ripasso er, at de gennemgår en andengæring med druekvaset fra Amarone-produktionen. Sukkeret fra druekvaset fremprovokerer andengæringen og giver fylde, alkohol og sødme til den færdige vin. Ripasso er skabt med det formål at efterligne Amarone-stilen, men til en meget lavere pris. Derfor bliver den populært kaldt for Amarones ”lillebror”.

Sådan smager Amarone

Amarone er elsket for sin utrolige fylde og smagskoncentration, der opnås gennem den ressourcekrævende appassimento-metode. Som nævnt har vinene altid minimum 14 % alkohol og giver dermed en dejlig varmende fornemmelse, når man drikker dem. Den bløde frugtsmag opvejes af en god syre, der også gør Amarone til en god madvin.

Vinene smager skønt af mørke, solmodne kirsebær, blommer, svesker, solbær og balsamico, der indhylles i krydrede noter af kakao, vanilje, pibetobak, kaffe og nelliker. Fadprægets styrke afhænger naturligvis af, hvilken lagringsmetode den enkelte producent anvender. Amarone-vine har et stort lagringspotentiale og kan snildt udvikle sig over 10-15 år, mens de allerbedste kan ligge i 20+ år.

Mad til Amarone

Amarone har med sin store fylde og sødmefulde frugtsmag gjort sig til en julefavorit blandt mange danskere, når and og flæskesteg skal på bordet med søde kartofler og rødkål. Udover den danske julemad, så er Amarone også ideel at servere til grill-mad, der også typisk har lidt sødme over sig, hvis kødet har marineret i BBQ-sauce. Vinen går også fremragende til modne oste som eksempelvis parmasan.