Amarone

Type
Land
Distrikt
Producent
Drue
Klassikere
Pris
{{nbHits}} produkter fundet
Galleri Liste

Amarone-vin

I sin fulde længde hedder denne vintype Amarone della Valpolicella, men du kender den nok bedst i den kortere version: Amarone. Ordet ’Amarone’ er, ikke overraskende, italiensk og betyder egentlig ’den store bitre’, som den i sin tid blev kaldt for at adskille den fra Recioto-vinen, der fremstilles i samme område af Italien. Vinen er kendt for at være fyldig og stærk i smagen, og derfor passer den også særdeles godt til juleand, vildt og andet kød. Her hos Supervin.dk finder du et stort udvalg er den populære klassiker i mange forskellige årgange. Har du lyst til at stille din nysgerrighed og tørst, så prøv vores smagskasse, som vi har fyldt op med de bedste og mest anerkendte vine.

Amarone-vine fra italienske marker

Der er ingen tvivl om, at Amarone er en af Italiens mest kendte og fineste vine. Vinen bliver fremtryllet på ca. 7.000 ha marker i den norditalienske region Veneto i distriktet Valpolicella, som ligger tæt på den berømte Gardasø. Helt traditionelt laves vinen med druesorterne Corvina, Rondinelle og Molinara, men man ser også af og til, at oldtidsdruen Osaleta bliver benyttet. Vinen laves med en tørringsprocess kaldet appassimento, som betyder udtørret. Det indebærer, at druerne tørres i 3-4 måneder, og dermed får et højt sukkerindhold. 

Når du har brugt hele dagen i køkken og forberedt en lækker trerettersmenu, så glem endelig ikke at forberede vinen. Vi anbefaler, at du åbner vinen 2-3 timer før, den skal serveres. Det er derudover en god idé at dekantere vinen, så den får lidt ilt. 

Hvad gør Amarone-vinen så speciel?

Vinene er alkoholstærke og fyldige, hvilket skyldes den specielle produktionsmetode. Til forskel fra den klassiske Recioto gærer Amaronen helt ud og bliver dermed tørre. Denne vintype har altid mindst en alkoholprocent på 14 %, og desuden skal den lagre i mindst 24 måneder, før den sælges. Restsukkerindholdet må ikke være højere end 15 gram/liter. Vinen er så anerkendt, at den tilbage 1990 blev klassificeret som DOC (Denominazione de Origine Controllata) og i 2009 blev både Amaronen og Recioto della Valpolicella klassificeret som DOCG (Denominazione de Origine Controllate e Garantita). Du er dermed sikret en vin i verdensklasse, der altid tjekkes efter af italiensk, statsautoriseret personale, inden den hældes på flaske. Er du blevet tørstig? Lad dig blive inspireret af vores store udvalg af den klassiske vin lige ovenover.

Opbevaring og temperering af Amarone-vine

Når du køber en Amarone kan du altid være sikker på en særdeles velsmagende oplevelse. Men hvis du vil være sikker på, at du får den fulde nydelse ud af din vin, kan du med fordel sørge for at servere den ved den helt rette temperatur. Temperaturen har nemlig en stor betydning for selve smagsoplevelsen. Ved at servere vinen ved 17-19 grader begynder vinens aromastoffer at fordampe og dermed kommer samtlige aromaer frem i vinen. Dette sætter sit positive præg på både duft og smag, som dermed kommer til sin fulde ret.

En rødvin skal imidlertid helst opbevares ved en temperatur et par grader lavere – cirka 12-14 grader, da den ved denne temperatur udvikler sig bedst. Opbevar den derfor gerne ved denne temperatur enten i et vinkøleskab, et mørkt skab eller en kælder og tag den frem nogle timer inden, den skal serveres. Dermed har den mulighed for ved stuetemperatur langsomt at blive varmet op til de anbefalede 17-19 grader, og du undgår at snyde dig selv og dine gæster for en del af smagsoplevelsen. Men husk på, rødvine er forskellige og du kan derfor ikke gå ud fra, at alle rødvine skal serveres ved samme temperatur som Amaronen. Som hovedregel siger man, at jo mere kompleks og fyldig rødvinen er, desto varmere bør den serveres.