Chardonnay

Denne drue stammer fra Frankrig, men er i dag sået over det meste af verden, da den er populær, men også går sig godt i de fleste klimaer.

Bliver også kaldt: Aubaine, Beaunois, Gamay Blanc, Melon Blanc.

Type
Land
Distrikt
Producent
Drue
Klassikere
Pris
{{nbHits}} produkter fundet
Galleri Liste

Farve og smag

Chardonnay er en grøn-skindet drue, som bruges til at lave hvidvin. Druen har i sig selv en meget neutral smag, dog med forskellige variationer af indtryk fra jorden den er sået i. Er vinen fra det østlige Frankrig vil den typisk have en klassisk tør smag med en underliggende mængde af syrlighed, som er kendetegnende for druen i det Europæiske klima. Er den produceret længere uden for Europa, vil den kunne have større indtryk af eg eller endda tropiske frugter såsom fersken, melon eller banan.  

Chardonnay hvidvin er godt til kylling eller kalkun

Grundet at denne drue har en så bred vifte af smage og karaktertræk, går den godt til en hel del forskellige typer af retter. Særligt er den kendt for at parre sig godt med hvidt kød som f.eks. kylling eller kalkun-retter. Chardonnay hvidvin fra de franske egne kan i udgangspunktet også med fordel benyttes til skaldyrs-forretter eller hovedretter med delikat fisk. Vælger man til gengæld en Chardonnay vin med tung indflydelse af eg, vil det foretrækkes at benyttes til røget fisk eller endda nogle stærke asiatiske retter.

Duftnoter Chardonnay

Egetræ, som bliver brugt i produktionen, er en særlig kendetegnende duft for Chardonnay druen. Andre dufte, der findes i vinen, er forskellige frugter, citron, melon, græs og vanilje. Alle disse dufte findes i større eller mindre grad efter hvor vinen er produceret.

Stammer fra Bourgogne, Frankrig

Dens store popularitet har bragt den over det meste af verden, og er i dag den mest almindelige og kendte hvidvinsdrue i produktion. Det påstås at druen i sin tid blev bragt fra Balkan til Frankrig af Romerne, men det er sikkert, at Chardonnay har fået sit liv og anerkendelse fra Bourgogne-området i det østlige Frankrig. Her har den igennem årene blomstret og dannet grundlag for bl.a. Bourgogne-vin, Chablis og Champagne.                 

Chardonnay produceres over hele verden

Denne drue har en særlig hård ydre skind, som gør at den kan overleve i mange forskellige klimaer, hvilket også er en af grundene til, at netop denne drue er så populær, som den er. Det er en stor saftig drue, med en plante, som bliver beskrevet som meget aggressiv. Dette på grund af dens store blade, der hurtigt vokser og suger energi fra solen.
Det er kendt, at der bruges egetræ i produktionsprocessen på Chardonnay-vine, men koncentrationen af eg i slutproduktets aroma varierer alt efter hvor i verden, den specifikke vin er produceret. Druen har forskellige reaktioner på koldt og varmt klima, som gør den relevant til de fleste formål som f.eks. spisning, men har samtidig også en kerne rolle i en række af forskellige mousserende vin.