Chardonnay vine

VALGTE FILTRE: Drue: Chardonnay
670 produkter fundet - Bedste pris vises altid først
PRISEN UDLØBER OM: 1 dage 15 timer 53 min 46 sek
1 fl. pr. stk.
199,95 DKK
BEDSTE PRIS 6 fl. pr. stk.
99,95 DKK
Indhent tilbud på storkøb
1 fl. pr. stk.
149,95 DKK
BEDSTE PRIS 6 fl. pr. stk.
119,95 DKK
Indhent tilbud på storkøb
PRISEN UDLØBER OM: 1 dage 15 timer 53 min 46 sek
1 fl. pr. stk.
199,95 DKK
BEDSTE PRIS 6 fl. pr. stk.
124,95 DKK
Indhent tilbud på storkøb
PRISEN UDLØBER OM: 1 dage 15 timer 53 min 46 sek
1 fl. pr. stk.
279,95 DKK
BEDSTE PRIS 6 fl. pr. stk.
129,95 DKK
Indhent tilbud på storkøb
PRISEN UDLØBER OM: 1 dage 15 timer 53 min 46 sek
1 fl. pr. stk.
299,95 DKK
BEDSTE PRIS 6 fl. pr. stk.
159,95 DKK
Indhent tilbud på storkøb
UNDER 6 fl. TILBAGE - TILBUD V. 1 STK. PRIS
1 fl. pr. stk.
349,95 DKK
BEDSTE PRIS 1 fl. pr. stk.
249,95 DKK
Indhent tilbud på storkøb

Chardonnay - verdens mest populære hvidvins-drue

Verdens mest populære hvidvin laves på Chardonnay og man skulle tro, at det automatisk sikrede den titlen som verdens mest plantede grønne druesort, men nej. Den ære tilfalder i stedet den spanske drue, Airén, som især bruges i fremstilling af spiritus.
Chardonnay-druen blomstrer tidligt og det kan give udfordringer med forårsfrost i kølige områder som eksempelvis Chablis og Champagne. Til gengæld modner den også tidligt, hvilket er en stor fordel i netop disse områder. Noget af det unikke ved Chardonnay er, at den som en af meget få druer kan dyrkes i stort set alle klimazoner – lige fra kolde områder som Chablis til det stegende varme Californien. Forskellene på vinene er store, og det er netop en af hemmelighederne bag Chardonnay-druens sejrsgang i løbet af de sidste 50 år. 

Vinmagerens drue 

Hvis Pinot Noir er den krævende ”diva drue”, så er Chardonnay det modsatte. Den er let at dyrke, giver gode udbytter og kan som nævnt gro i næsten alle typer klima. Chardonnay er som udgangspunkt relativt neutral i sin smag og tilhører ikke den aromatiske drue-familie som eksempelvis Riesling, Gewürztraminer eller Sauvignon Blanc. Derfor skabes vinens smag og karakteristika til dels gennem jordbunden og marken, men i særdeleshed også i kælderen. Derfor har den fået tilnavnet ”vinmagerens drue”, da det er op til ham eller hende at diktere stilen for den pågældende Chardonnay-vin.

Hvordan smager Chardonnay?

Når man skal beskrive Chardonnays aromaprofil, kan man med god vilje inddele hvidvinene i fadlagrede og ikke-fadlagrede. Chablis er bannerførere for den sidstnævnte stil, der er karakteriseret ved frisk, ren frugtsmag. En klassisk Chablis smager og dufter af grønne æbler, citron, lime og med mineralske noter af våde sten, takket være den kalkholdige jordbund her. I kølige vinområder vil mange vinmagere lade vinen modne i kortere tid med de fine gærrester, hvilket er med til at give en dejlig cremet tekstur til den friske citrussmag. Ligeledes vil mange lade en del af druemosten gennemgå malolaktisk gæring, hvor den skarpe æblesyre omdannes til mælkesyre med det resultat at vinene bliver mere bløde og runde i smagen.

Rykker man lidt mere sydpå til Bourgogne og andre moderat varme områder, så vil smagen gå mere i retning af melon, gule æbler, pærer, hvid fersken ofte suppleret af vanilje, søde krydderier og brødnoter fra henholdsvis fadmodning og delvis malolaktisk gæring.  

Chardonnay, der dyrkes i varme dele af verden, såsom Californien, vil antage en tropisk smag med mango, ananas og fersken. Fadpræget kan ofte være meget udtalt med næsten karamelagtige noter. Den store udfordring for vinmagerne i varme områder er at få høstet druerne tids nok til at de bevarer nok syre til at give vinen rygrad. Af samme grund gennemgår disse vine sjældent malolaktisk gæring.

Chardonnay fra Bourgogne

Man kan ikke sige Chardonnay uden også at sige Bourgogne. Til trods for, at der dyrkes Chardonnay i det meste af verden, så er der bare ikke noget, som kommer op på siden af vinene fra det lille, ikoniske vindistrikt. Derfor har vi hos Supervin altid et stort udvalg af hvid Bourgogne du kan vælge imellem.  

Se vores udvalg af Chardonnay fra Bourgogne

De tre mest kendte kommuner i Bourgogne er Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet og Meursault. Fælles for de tre er, at vinmarkerne ligger perfekt placeret på den berømte skråning, Côte d’Or, hvor druerne får al den sol de skal bruge for at modne optimalt. Ligeledes er jordbunden exceptionel og vinene herfra besidder en elegance, kompleksitet og smagskoncentration, der er svær at opdrive andre steder i verden.  
Du er muligt at finde rigtig god value for money uden for Côte d’Or, hvor vi især har vine fra Côte Chalonnaise og Maconnais, der besidder mange af de samme egenskaber som de kendte områder blot til mere favorable priser. 

Oversøisk Chardonnay fra "Den nye verden"

Man kan næsten kun underdrive, hvor populær Chardonnay er og har været i USA. Særligt i Californien nåede Chardonnay-feberen på et tidspunkt et stadie, hvor et glas hvidvin var synonymt med Chardonnay. Det karakteristiske ved californisk Chardonnay er, at vinene stort set altid vil have et udtalt præg af fad, høj alkohol, stor fylde og masser af tropisk frugtsmag med melon, fersken og ananas.

Australien og New Zealand har ligeledes stor tradition for at producere Chardonnay – dog er stilen her lidt mere Europæisk med lidt lavere alkohol og mere afdæmpet fadpræg end hos de amerikanske vine.  

Chardonnay passer til mange typer mad

En af hovedårsagerne til Chardonnays popularitet skal findes i dens alsidighed, når det kommer til mad. De friske udgaver uden (for meget) fadmodning er perfekte til fisk og skaldyr, herunder sushi og østers. Får vinene lidt fad vil de gå godt til fjerkræ og svinekød samt lidt fyldigere pastaretter med fløde samt cremede oste. Et klassisk match made in heaven er Meursault til (jomfru) hummer, da den sødlige smag i hummeren går perfekt i spænd med vinens fadkrydderier samtidig med at syren er tilpas høj til at skabe en mundrensende friskhed efter hver bid.