
Domaine Caillot Santenay Blanc Les Bras 2017
Uhørt kælderparti fra Bourgognes suveræne drømmeårgang 2017 – stor fadlagret Chardonnay direkte fra Meursault kultproducenten Michel Caillot.
Er du ikke lige er i stødet til at betale 600 kroner for en Meursault, så læg trygt denne Santenay fra enkeltmarken ”Les Bras” i kurven. Skønt 90 % af produktionen i Santenay går til rødvin, så er det unikke lieut-dit ”Les Bras” kendt for at lave fortryllende hvidvine i det sydøstlige hjørne af appellationen. Her råder Michel over vinstokke helt tilbage fra 1930, der yder Chardonnay-nektar i verdensklasse.
Når vi skriver uhørt, så mener vi det. Michel Caillot frigiver nemlig først denne vin efter 6 års modning! Inden da har den tilbragt 12 måneder på 228 liters egetræsfade, hvor Michel nænsomt roterer fadene, så gærresterne giver smørlækker fylde og croissant-kompleksitet til vinen. Herefter bliver vinder vinen yderligere smagsdybde i 5 år med gærresterne på ståltank inden aftapning. Seriøst, hvem gør det?
Det er lige præcis denne omhyggelighed og perfektionisme, der har gjort Michels vine jaget vildt af sommelier og Michelin restauranter verden over. Som nevø til Pierre Morey, der i 20 år var kældermester for verdensberømte Domaine Leflaive, har Michel lært fra den bedste. Han har ingen hjemmeside. Intet marketingsbudget. Eneste fokus er kvalitet og atter kvalitet.
Læn dig tilbage og skænk dig et stort glas… Nyd smør, nødder, vanilje, sitrende citrusmineralitet, honning og tropefrugt i skøn Chardonnay-symfoni… Enkeltmarken Les Bras, gør ganske enkelt tykt grin med mange langt dyrere rivaler fra Meursault og Chassagne-Montrachet.
Nu har vi fået fingre i et mikroparti fra 2017-årgangen, der med 97/100 points på Robert Parkers årgangstabel ALDRIG er blevet overgået. Glæd dig!
Nyd den til stegt fisk og skaldyr, fjerkræ og lyst kød, cremede svamperetter samt oste i den nøddeagtige såsom Comté, Gruyère eller Vesterhavsost. Server ved 10-13°C
Hvordan smager Domaine Caillot Santenay Blanc Les Bras 2017?
Ved ophældningen elegant gylden og smukt vibrerende i glasset… Næsen er dirrende frisk med duft af honning, jasmin, røget flintesten, saltede grillede citroner, fersken, kvæde og ananas, der åbner flot op for smør, crème brûlée og perfekt ristede hasselnødder fra de mange år på fad og flaske… Smooth med cremet silketekstur og en intens, raffineret frugtprofil. Power og finesse. Frisk mineralitet og moden komplesitet. En stor hvid bourgogne, der giver Meursault og Chassagne-Montrachet baghjul skønt prisen er en tredjedel! Drik nu, eller gem 10-15 år fra høståret.
Smagenoter
Fersken
Flintesten
Honningmelon
Smør
Vanilje
Smagsprofil
Meget tør
Sød
Meget let
Meget kraftig
Meget blød
Meget tanninrig
Domaine Caillot Santenay Blanc Les Bras 2017 passer godt til...
Om Domaine Caillot
”★★★★ Excellent producer” – Robert Parker
Domaine Caillot fra Meursault blev etableret i 1961 af Roger Caillot, far til den nuværende ejer, Michel Caillot. Michel begyndte at arbejde ved sin fars side allerede i slutningen af 1980’erne, inden han midt i 1990’erne overtog det fulde ansvar for vinproduktionen.
I 1999 fik Michel sit første store hædersbevis, da selveste Wine Spectator belønnede hans Meursault La Barre Dessus med 96 point og hans Batard-Montrachet med endnu mere ”umulige” 99 point.
Michel sender ellers ikke sine vine til anmeldelse. Han har heller ingen hjemmeside. Kvaliteten af hans vine, og efterspørgslen på dem, tillader ham at blæse moderne marketing en lang march.
I dag råder Michel over 13 hektar vinstokke – med hovedfokus på hvidvinene fra Meursault samt Puligny-Montrachet, Batard-Montrachet og Santenay.
Alle marker dyrkes økologisk, dog uden certificering. Grøn høst og streng drueselektion bringer høstudbyttet helt ned omkring 25 hektoliter pr. hektar - så kun perfekt modne og smagsintense Chardonnay-druer finder vej til de færdige vine. Spontangæring af hele drueklaser sker med terroirets egen gær.
I vineriet opererer Michel med tre etager, så druer, most og vin med tyngdekraften kan flyttes skånsomt rundt - helt uden brug af pumper. Kalkstenskælderen i Meursault er meget kold! De lave temperaturer trækker gæringen ud og giver en mindre forceret udvikling af langt mere delikate aromaer. Smagen forfines yderligere ved den 2 år lange og kølige kældermodning, der tålmodigt afventer fuldbyrdelsen af den malolaktiske gæring. Vinene holdes længst muligt på de fine gærrester og omstikkes kun én gang før aftapningen. Ingen filtrering.
Resultatet er vidunderligt balancerede hvidvine med cremet tektur, fin mineralitet og nøje afstemt fadkrydderi. Domaine Caillot er en af de bedste adresser i Meursault. Som et kuriosum kan det nævnes, at Michels onkel, Pierre Morey, i 20 år var kældermester for berømte Domaine Leflaive i Puligny-Montrachet.
Vindata
Druer
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Lagring
Proptype
Emballage
Allergener