Ingen resultater

Distrikter
    Producenter
      Se alle resultater for

      Tempranillo vine

      Dit valg:Drue:Tinta Roriz (Tempranillo) Drue:Tempranillo
      233 produkter fundet

      Hvad er Tempranillo?

      Tempranillo er en blå druesort, der primært dyrkes i Spanien og Portugal. Druesorten er gradvist blevet mere og mere populær de senere år, og i 2020 indtog den en flot placering som verdens 3. mest plantede sort. Ganske imponerende, når man tænker på, at langt størstedelen af Tempranillo er dyrket på den Iberiske halvø. Alt efter området og hvilken vinmager, der står i kælderen, kan vinene have et middel eller højt niveau af tanniner og farven kan gå fra let kirsebærrød til dyb mørklilla. Syren er heller ikke mere end medium og mange elsker netop Tempranillo-vinene for deres fyldige og drikkevenlige stil.

      Druen går under et hav af synonymer afhængigt af, hvor den dyrkes, men vi angiver altid ’Tempranillo’ i vores produktbeskrivelser sammen med det lokale synonym, så du let kan finde vores udvalg af vine med Tempranillo.   

      De mest kendte Tempranillo-områder

      Tilbage i både 1980’erne og 1990’erne var Rioja den absolut mest kendte spanske vinregion, hvor Tempranillo altid har spillet en hovedrolle. ”Den med tyren” var længe synonymt med billig spansk rødvin, der smagte mere af træ end af frugt. Meget har ændret sig siden dengang, både ift. stil og Tempranillo-druens udbredelse. I dag har Ribera del Duero overtaget førertrøjen fra Rioja, hvor danske Peter Sisseck og hans Pingus-vine kan tilskrives en stor del af æren for dette ”magtskifte”. Rykker man længere vestpå i Castilla y León finder man en anden populær Tempranillo-region, nemlig Toro. Den beskrives som en af de opstigende stjerner på den spanske vinscene og du finder mange god køb i denne region, da området endnu ikke er lige så berømt som de to storebrødre. Klimaet i Toro er til gengæld endnu varmere og du kan forvente dig dybe og koncentrerede powervine, der dog kan nå et meget højt niveau i hænderne på den rette winemaker.

      Tempranillo er også en meget vigtig druesort i Portugal. Her går den imidlertid under navnet Tinto Roriz eller Aragonés og den bruges både i produktion af rødvin og portvin. De væsentligste regioner hedder Dão og Alentejo, hvor det meget varme klima giver frugtige og fyldige Tempranillo-vine.     

      Hvad er forskellen mellem Rioja og Ribera del Duero?

      En af de primære forskelle mellem vinene fra Rioja og Ribera del Duero er deres druesammensætning. I Ribera del Duero finder du ofte vine lavet udelukkende på Tempranillo, mens de i Rioja er glade for at iblande andre sorter som Mazuelo og Garnacha.

      Derudover adskiller regionernes terroir sig meget fra hinanden. Rioja ligger nordøst for Madrid, i Baskerlandet, hvor der er en mærkbar indflydelse fra Atlanterhavet. Det medvirker til at druerne køles ned og modningstiden forlænges, hvilket giver en bedre og mere nuanceret smag i den endelige vin. Generelt er Tempranillo-vine fra Rioja mere lyse i farven og knap så fyldige som i Ribera del Duero. Det er der flere grunde til.

      Klimaet i Ribera del Duero er ekstremt, fordi de ligger inde i landet og ikke har samme maritime indflydelse som i Rioja. Om sommeren kan temperaturen komme helt op omkring 42 grader, mens der om vinteren kan blive isnende koldt, helt ned til -20 grader. Det skyldes ikke mindst de højtliggende vinmarker, der er blandt Europas højeste og befinder sig i næsten en kilometers højde. Det har den effekt, at druerne er tættere på solen og de beskytter sig selv ved at gøre skindet tykkere. Det er forklaringen på at Temranillo-vine fra Ribera del Duero har flere tanniner, er dybere i farven og ofte også har mere alkohol end vinene fra Rioja.

      Hvilken type mad passer godt til Tempranillo?

      De saftige og fyldige vine udgør et eminent match til store røde bøffer fra grillen. Rioja og Ribera del Duero bliver også tit udråbt som de perfekte vinområder, når der skal lam på bordet. Vinenes krydrede smagsprofil går helt fantastisk til eksempelvis lam med hvidløg og krydderurter. Kører man helt spansk tema, så vil sortfodsskinke og Tempranillo være et regulært match made in heaven.