Tempranillo

Tempranillo rødvinsdrue er en tyk og smagfuld drue, som har oprindelse i det spanske, nærmere betegnet Rioja og Ribera-egnene. 

Type
Land
Distrikt
Producent
Drue
Klassikere
Pris
{{nbHits}} produkter fundet
Galleri Liste

Farve og smag

Den spanske rødvin Tempranillo er en klassisk vin i sin fylde og farve. Typisk kendetegnet for denne vin er en tyk fylde, med en flot rød farve, der samtidig har en højere syrlighed og moderat alkoholprocent, der gør den let tilgængelig i den umiddelbare oplevelse og parrer godt med mad. Beskrivelserne for aroma og smagen af denne type rødvin ledes ofte over til røde frugter og bær såsom jord- og kirsebær. Andre notationer kan være blomme, urter eller endda vanilje og tobak, som typisk bliver stærkere, jo længere til den har lagret i egetræstønder.

Tempranillo vin er godt til tapas og andre spanske retter

Den er kendt som en genganger i det spanske køkken, da den går fantastisk godt til langt de fleste retter, som serveres i den varmere del af Europa. Tempranillo rødvin kan være god til lette retter som tapas, hvor den kan få lov at udgøre en lige så stor del af menuen som de mange små anretninger af f.eks. chorizo-pølse, oliven el. lign. Samtidig har den en særlig evne til at tilpasse sig større anretninger som retter med lam eller flere variationer af oste, hvor den med sin frugtige smag og tilbagevendende spor af urter, vanilje og tobak gør sig fænomenalt i sammenspillet med f.eks. en fed gedeost.

Duftnoter for Tempranillo

I denne type af vin finder vi en klar sammenhørighed mellem smage og dufte. Beskrivelserne for aroma og duft går ganske præcise på et grundlag af jordbær og blommer med vedvarende spor af lokale urter, vanilje og tobak, som gør den til den troværdige vin, den er. I særlige tilfælde vil man kunne finde notationer af læder, som er udviklet af de mange år lagret i tønder.

Tempranillo er spansk tradition

Denne rødvins drue er en druesort, der forekommer at have det bedst i kalkede jordområder, som netop befinder sig i Rioja og Ribera del Duero regionenerne i Spanien. Den er også særligt kendt og påskønnet i Portugal, hvor man har et lignende klima som det spanske. Dog har den senere udbredt sig til mange dele af verden som f.eks. Mexico, USA, New Zealand, Australien, Syd Afrika og Tyrkiet, hvor den siden 1990’erne har oplevet en form for renæssance, da man tidligere ikke troede den kunne overleve uden for Rioja-regionen. I Portugal benytter man også denne Tempranillo druen til at lave port vin.

Brug

Særligt er kendetegnet ved denne drue, at den har et neutralt udgangspunkt i sin smag, som gør at den derfor til tider bliver blandet med andre druer som Grenache eller Carignan, eller blot står længere tid i egetræstønder. Ikke alle druer aldres så godt i egetræ, som denne drue, der derfor gerne har stået i flere år og lagret i tønder, hvorefter de måske endda har oplevet et par år i flaske efterfølgende.

Se også vores udvalg af vine fra italienske Montepulciano her