
Valsanzo Ribera del Duero 5 Años 2020
6 gange på 21 år... Og altid revet væk ved frigivelsen!
Javier Rodriguez laver kun sit eftertragtede Ribera del Duero-flagskib, når vejrguderne yder guddommeligt perfekte druer til hans 60 år gamle enkeltmark nær La Horra.
Heldigvis regnes 2020 for et historisk topår, hvor en af Spaniens bedste vinmagere for alvor kan vise sin dygtighed med Tempranillo-druer i verdensklasse som råmateriale.
For at fremme vinens kompleksitet yderligere, går Javier skridtet videre. Han laver ikke bare en "Reserva" som i de første år. Han lader sin vin hvile i hele 26 mdr. på egetræsfade, hvilket faktisk er længere tid end kravet for klassifikationen et niveau over (GRAN RESERVA).
Han vælger samtidig at bruge forskellige størrelser af egefade for at forfine samspillet mellem frugt og fad. 225-, 300- og 500-liter-fade. Og det må man IKKE. Firkantede regler siger, at det skal være 225. Bruger du andet, nægter myndighederne at klassificere vinen.
Javier er ligeglad, for vinen er bedre. Man kan ikke smage en regel, men man kan smage, at vinen får mere fad - som han siger. Han kalder i stedet vinen for "5 Años", fordi han fik ideén for 5 år siden.
Nyd den til saftige steaks, lammesteg, vildtretter, gris, simremad, kraftige tapas samt modne oste. Servér ved 16-18°C.
Hvordan smager Valsanzo Ribera del Duero 5 Años 2020?
Ved ophældningen fed brombærrød med dramatisk mørk kerne... Næsen byder på fornem koncentration med sit uimodståelige duftunivers af tørret viol, sorte kirsebær, brombær, lakrids, mynte, knust kalk, engelsk lakrids, mørk chokolade, sorte oliven og ristede kaffebønner… Fad, frugt og masser af x-faktor! 5 Años 2020 lægger sig blød og saftig på tungen, hvor den intense og perfekt fadkrydrede frugt begejstrer med smagen af Ribera del Duero i indiskutabel verdensklasse. Hele herligheden kulminerer med afstemte, bøfvenlige tanniner i den 60 sekunder lange finish. Årets Best Buy? Drik nu, eller gem +15 år fra høståret.
Valsanzo Ribera del Duero 5 Años 2020 passer godt til...
Om Rodriguez Sanzo

"Best Winery in Spain" - Vivir el Vino
“En fantastisk vin er for mig en perfekt cirkel opdelt i sektioner hvor terroir, druetypen, klimaet og vinmageren tilsammen smeder det endelige resultat.” – Javier Rodriguez
Som en af Spaniens største rødvine er Tempranillo-flagskibet El Teso fra 140 år gamle ”præ-phylloxera” buskvine et vidnesbyrd om en vinmager med gigantiske aspirationer.
Javier Rodriguez er dog en ekstremt alsidig producent, der fremstiller vin i enhver prisklasse og fra stort set alle hjørner af Spanien. Ribera del Duero, Rioja, Toro, Priorat og Rueda... Listen fortsætter!
Javier etablerer sit vinhus Rodriguez Sanzo i 2003. Med streng fokus på kvalitet, terroir, økologi, biodynamik og bæredygtighed kan han allerede ti år senere lade sig fejre som ’’Spaniens bedste vinhus’’ af Vivir el Vino. Og succesen er ikke tilfældig.
Rodriguez har studeret ved UC Davis i Californien, og hans ekspertise inden for jordbundsanalyse har ført til konsulentarbejde for bl.a. Château Lafite-Rothschild 1. Cru Classé i Pauillac.
I kælderen går Javier Rodriguez til ekstremer for at optimere brugen af egetræsfade. Han rejser først til fadenes oprindelseslande, hvor han selv udvælger de bedste egetræer. To gange årligt kontrollerer han personligt, at træet opbevares og tørres korrekt, inden tønderne fremstilles efter hans strenge instrukser.
Som bevis for vinenes ekstremt høje klasse optræder Rodriguez Sanzo på listen over de 100 mest prisvindende vinerier i verden.
Vindata
Druer
Vinen kommer fra
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Proptype
Emballage
Allergener