Sauvignon Blanc vine

VALGTE FILTRE: Drue: Sauvignon Blanc
125 produkter fundet

Hvor stammer Sauvignon Blanc fra?

Denne herlige drue frembringer nogle af verdens mest aromatiske hvidvine. Druen menes at have sin hjemstavn i den franske region Loire, hvor nogle af de bedste og mest arketypiske Sauvignon Blanc-vine kommer fra i dag. Man kan støde på flasker, især i de oversøiske lande, hvor druen går under navnet Fumé Blanc.
DNA-analyser har bevist, at Sauvignon Blanc faktisk er en af forældre-druerne til Cabernet Sauvignon, og mange mener at kunne spore aromatiske ligheder i vinene. Det er særligt nogle af de urtede noter, der går igen i begge druer. 

Det oplagte alternativ til Chardonnay

Sauvignon Blanc er i øjeblikket noget af det mest populære hvidvin, man kan drikke. Sammen med Chardonnay er det de to mest plantede grønne druesorter i verden. Ikke desto mindre er forskellen mellem de to druer enorm, så hvis man er gået lidt død i Chardonnay, kan Sauvignon Blanc være et friskt pust.
Hvor Chardonnay er en rigtig winemaker-drue, som kan bøjes og twistes i alle mulige retninger, er Sauvignon Blanc en drue, der typisk laves i en frugtbevarende stil på ståltanke uden lagring på egetræsfade. Det friske og aromatiske udtryk gør, at størstedelen er fremstillet med henblik på at blive drukket hurtigt. Der er naturligvis undtagelser, som vi også ser nærmere på nedenfor.  

De klassiske vine fra Sancerre og Pouilly-Fumé

I Loiredalen finder vi de fineste og reneste udgaver af Sauvignon Blanc. Her stortrives druen i den kalkholdige jordbund, hvor klimaet er tilpas varmt til at druerne modnes optimalt, men uden at miste den balancerende og friske effekt fra syren.

Vinene fra både Sancerre og Pouilly-Fumé er de bedste og mest berømte fra Loire. De har noter af lime, honningmelon, fersken, stikkelsbær, hyldeblomst samt et grønligt element af friskslået græs eller asparges. Takket være det kalkholdige terroir vil du også finde dejlige mineralske strejf af flint, våde sten og måske endda røg.  

Sauvignon Blanc vine fra New Zealand

Noget af det mest populære hvidvin i øjeblikket er Sauvignon Blanc fra New Zealand, nærmere bestemt Marlborough. De har skabt en helt utrolig succes med deres sprøde og let-drikkelige vine. Stilen er endnu mere frugtig end i Frankrig og viser ofte tropiske noter af passionsfrugt samt meget modne pærer. Denne stil kan også findes hos andre oversøiske destinationer, som eksempelvis Chile, hvor Supervin har en af de bedste producenter i sortimentet – 96 points huset Casa Marin. 

Luksuriøse Sauvignon Blanc vine fra Bordeaux

Når man siger Bordeaux vil de fleste nok tænke stor rødvin. Faktisk er hvid Bordeaux på Sauvignon Blanc fra områderne Pessac-Leognan og Graves blandt nogle af de største hvidvine i verden. Stilen er imidlertid helt anderledes end mange andre steder, fordi vinene lagres på små egetræsfade og ofte blendes med den fyldigere Sémillon-drue.  Det giver nogle utroligt interessante vine, hvoraf de bedste har potentiale til at udvikle sig 10-15 år i kælderen. Det aromatiske og urteagtige præg er ikke så udtalt i disse vine, der i højere grad er kendetegnet ved let krydrede fadnoter af vanilje samt brioche, der fremelskes ved at vinene tit gennemgår malolaktisk gæring. 

Man må ikke glemme Sauternes!

Sauvignon Blanc spiller en vigtig rolle sammen med Sémillon i den verdensberømte dessertvin, der byder på en unik smagskoncentration med et væld af spændende aromaer såsom mango, fersken, abrikos, honning, ingefær, orangeskal og søde krydderier. Sauternes er en udsøgt dessertvin, der går fantastisk til kage, frugttærter, is samt et bredt udvalg af oste – særligt kombinationen med blåskimmeloste og Sauternes er et match made in heaven.

Denne type mad passer godt til Sauvignon Blanc

De fleste kokke klapper i hænderne, når der skal sættes mad til Sauvignon Blanc. Den dejlige friskhed og urteprægede karakter gør den til en perfekt partner til salater i alle afskygninger. Vinene er samtidig fortrinlige til fisk og kylling, hvor du har været rundhåndet med krydderurterne. Mange vinelskere lovpriser Sauvignon Blanc fra Loire som den perfekte asparges-vin, fordi vinene herfra nogle gange kan have en strejf af asparges i duften.

Vi lægger ud i Loire-dalen, der må betegnes som Sauvignon Blancs vugge, hvor de to top-appellationer, Sancerre og Pouilly-Fumé, er de mest berømte. Lige netop herfra laver Patrice Moreux, arketypisk og terroir-præget Sauvignon Blanc med inspiration fra biodynamikken. Udover den aromatiske frugt skiller hans vine sig ud ved at være særdeles mineralske. Du finder ofte noter af våde sten eller rygende flint, som giver vinene en helt forrygende dybde. Smagen er cremet og frugtfyldig med citrusnoter, ferskener, solbærbusk og nyslået græs.

New Zealand er et af de mest Sauvignon Blanc-fanatiske lande i verden og hele 72 % af deres vinarealer er beplantet med den aromatiske druesort. Derfor har de også være kraftigt medvirkende til det popularitetsløft, som har gjort Sauvignon Blanc til verdens næstmest efterspurgt vin efter Chardonnay. Særligt udgaverne fra Marlborough er i høj kurs og det er da også her vores populære producent, Toi Toi, holder til. De laver sprød og frisk Sauvignon Blanc, hvor du kan forvente dig hyldeblomst, stikkelsbær og tropisk frugt i lang baner. Det her er Sauvignon Blanc som alle kan li’!

Zealy er en af årets fedeste hvidvins-nyheder, der sætter en ny standard for, hvor frisk og læskende Sauvignon Blanc man kan få i spotprislejet omkring 60 kroner. Selvom adressen siger Nordøstitalien, så kunne man snildt komme til at gætte New Zealand, hvis man fik den serveret blindt. Her emmer det af hyldeblomst, saltet grapefrugt og tropiske noter af passionsfrugt. Kvaliteten er på ingen måde overraskende. Zealy er nemlig fremstillet af det samme winemaker-team, der sidste år skabte gigant-succesen Sashy Chardonnay. Kæmpe kvalitet, der giver ”Kiwi-konkurrenterne” kam til deres hår.