Domaine de Chaude Ecuelle Chablis 1er Cru Vaillons 2022

Domaine de Chaude Ecuelle Chablis 1er Cru Vaillons 2022
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
"The great Premier Crus are those that lies each side of the Grand Crus (Fourchaume to the north, and Montée de Tonnere and Mont de Milleu to the south), plus the three that face the Grand Crus across the Serein Valley (Montmains, Vaillons, and Côte de Lechet) – Andrew Jefford
“Chardonnay-based wines made in the Vaillons vineyard tend to be floral and more delicate than those from the other side of the river, but still retain Chablis' characteristic intense minerality.” – Wine-Searcher
Premier Cru er ikke bare Premier Cru… især ikke i Chablis!
Ifølge Robert Parker varierer kvaliteten markant mellem de 40 terroirs, der har lov til at bruge den prestigefyldte betegnelse.
Hvor flere vinmarker reelt ikke burde være klassificeret Premier Cru, nærmer de bedste sig Grand Cru-klassen. Heriblandt Vaillons på Serien-flodens venstrebred – lige overfor Grand Cru-skråningerne. Andrew Jefford nævner da også Vaillons blandt den håndfuld af topmarker, der står Grand Cru’erne nærmest i både geografi og kvalitet.
Niveauet afspejles i stigende grad af priserne, men du behøver ikke betale 4-cifrede beløb, som hos Raveneau og Dauvissat, for at opleve storheden i 1er Cru Vaillons.
Hos familien Vilain er man også ekstremt dedikerede til vinkvaliteten – og faktisk i en grad, hvor kun den bedste tredjedel af årets druehøst selekteres til Domaine de Chaude Écuelles. Selvom familien laver Chablis på femte generation, forbliver vinhuset fortsat Chablis’ bedst bevarede hemmelighed, idet sommeliererne på de parisiske restauranter støvsuger nærmest rub og stub!
På den ideelt sydøstvendte Vaillons-skråning råder familien over 2 parceller med over 60 år gamle vinstokke, der blev plantet tilbage i 1950’erne. Disse knudrede gamle vinstokke kan kun høstes fra ved håndkraft, og druerne, de bærer, er så få og små, at hele projektet først giver mening, når du sidder med det færdige resultat i glasset.
Kimmeridge-jordbunden, med høj forekomst af kalk og fossiler, er med til at give vinen sine helt unikke mineralske karakteristika.
“Powerful, racy nose, intense aromas evoking hazelnut, mushroom or honeysuckle. Its firmness fades over the years in favor of mellowness.” – Marie-France Vilain
Smagenote
Domaine Chaude Écuelles Chablis 1er Cru Vaillons 2022 står krystalklar i glasset med et ungdommeligt gyldengrønt skær... Duften elegant med fine, florale blomsternoter, delikat pære, saltet grapefrugt, hvid fersken og lidt honningmelon, der spiller flot op mod terroirets markante kalkstenspræg samt komplekse nøddestrejf og champagnelignende ”toast-noter” fra den 18 måneder lange lagring på gærresterne…Hvidvinen folder sig fornemt ud i munden, hvor en silkeblød, letcremet tekstur på smukkeste vis indhyller Vaillon-terroirets smukt nuancerede, kølige Chardonnay-frugt. Den lange, elegante finish klinger af med en dejligt mundrensende mineralitet samt perfekt underspillede, komplekse strejf af nyskårne svampe og fadkælder. Sådan smager rigtig, old-vines-koncentreret Chablis Premier Cru – og så er prisen ovenikøbet til at have med at gøre! Drik nu, eller gemmes +10 år fra høståret.
Anmeldelser af Domaine de Chaude Ecuelle Chablis 1er Cru Vaillons 2022
Tidligere årgang:
”Still a young colour. Really a modest but fine nose of good width and only a tiny suggestion of anything more mature. Beautiful texture, a hint of richness, here there’s obviously much more maturity – still, it’s only an adolescent – but super tasty, slightly richer style but no lack of either minerality or balance. Yum!” – The Burgundy Report
Nyd den til fisk og skaldyr, dampet laks, sushi, tapas, sprøde grønsagsretter, fjerkræ, charcuteri og cremede oste. Servér ved 10-12°C
Domaine Chaude Écuelles Chablis 1er Cru Vaillons 2022 er fremstillet på 100 % Chardonnay, som familien Vilain håndplukker på den sydøstvendte Vaillons-skråning på venstrebredden af floden Serein. Her råder familien over 2 parceller med over 60 år gamle vinstokke, der blev plantet tilbage i 1950’erne. De knudrede gamle vinstokke kan kun høstes fra ved håndkraft, og druerne, de bærerer så få og små, at hele projektet først giver mening, når du sidder med det færdige resultat i glasset. Jordbunden er den klassiske kimmeridge-mergel med en høj koncentration af østersfossiler.
Mosten klares nænsomt, og den alkoholiske gæring foregår i temperaturkontrollerede ståltanke. Vinen gennemgår fuld malolaktisk gæring og tappes på ejendommen efter 18 måneders modning på de fine gærrester – præcis som man forventer af stor Chablis 1er Cru. Mikroproduktion: ca. 6.500 flasker årligt.