Nebbiolo vine

VALGTE FILTRE: Drue: Nebbiolo
97 produkter fundet - Bedste pris vises altid først
PRISEN UDLØBER OM: 4 dage 23 timer 56 min 59 sek
1 fl. pr. stk.
219,95 DKK
BEDSTE PRIS 6 fl. pr. stk.
159,95 DKK
Indhent tilbud på storkøb
PRISEN UDLØBER OM: 4 dage 23 timer 56 min 59 sek
1 fl. pr. stk.
399,95 DKK
BEDSTE PRIS 6 fl. pr. stk.
299,95 DKK
Indhent tilbud på storkøb
PRISEN UDLØBER OM: 4 dage 23 timer 56 min 59 sek
1 fl. pr. stk.
699,95 DKK
BEDSTE PRIS 6 fl. pr. stk.
599,95 DKK
Indhent tilbud på storkøb
PRISEN UDLØBER OM: 4 dage 23 timer 56 min 59 sek
1 fl. pr. stk.
999,95 DKK
BEDSTE PRIS 6 fl. pr. stk.
699,95 DKK
Indhent tilbud på storkøb

Nebbiolo - kongedruen fra Piemonte

Nebbiolo er en blå druesort, der har hjemme i Piemonte, i det nordøstlige Italien, hvor den har gjort vinene fra Barolo og Barbaresco verdensberømte. Druen har et tykt skind, men er i modsætning til eksempelvis Cabernet Sauvignon eller Malbec ikke dyb mørkerød eller lilla i farven. I stedet er vine fremstillet på Nebbiolo karakteriseret ved at starte som rubinrøde, hvorefter de bliver teglstensrøde med alderen. Nebbiolo minder på nogle punkter om Pinot Noir; den er særdeles svær at dyrke, fordi den blomstrer tidligt og modner sent. Man kan derfor glemme alt om at dyrke den i klimaer, hvor der kan være forårsfrost.

Drueklaserne kræver masser af arbejdstid fra bonden og druerne skal have rigelige mængder solskin for at modne optimalt. Navnet Nebbiolo menes at stamme fra det italienske ord for tåge, nebbia, som især falder i løbet af efteråret, når druerne skal høstes. Tågen sørger desuden for at køle drueklaserne, så modningstiden forlænges og smagskoncentrationen intensiveres. Til forskel fra Pinot Noir, er der ikke for alvor andre, som er lykkedes med at producere god Nebbiolo udenfor Piemonte

Hvad er forskellen på Barolo og Barbaresco?

Både Barolo og Barbaresco er fremstillet på 100 % Nebbiolo fra Piemonte. De tilhører begge hver deres DOCG-appellation, som garanterer den højeste kvalitet af italiensk vin. En af de ting, der adskiller de to områder, er lagringstiden. En Barolo skal modne i mindst 3 år (min. 18 mdr. på fad) før frigivelse, hvor Barbaresco kun skal ligge to år (min. 9 mdr. på fad). Støder du på en Riserva, så er kravet henholdsvis 5 og 4 års lagring. Den lange lagringstid, hvor vinene kommer i kontakt med en smule ilt medvirker til, at vinene allerede ved frigivelse kan have den smukke teglstensrøde farve.

Barbaresco er generelt en anelse blødere i stilen og tidligere drikkemoden end Barolo, der med sit høje indhold af tanniner kræver en vis tålmodighed fra forbrugeren. Selvom Barolo er konge-vinen i Italien, så er de ikke nødvendigvis bedre end Barbaresco – det er som altid et spørgsmål om smag og behag.  

Kampen om fadene - Traditionalisterne v. Modernisterne 

En af vinhistoriens største fejder har udspillet sig i Piemonte mellem de såkaldte traditionalister og modernister. De stolte, gamle Barolo-producenter har altid fremstillet deres vine på en helt særlig måde med en lang macerationstid (hvor mosten ligger i kontakt med drueskallerne) med det formål at udtrække så meget farve, smag og tannin som muligt. Modningen har altid foregået på store, gamle slavonske træfade, hvor de har ligget længe for at gøre vinene drikkemodne og uden at tilføre dem for meget fadkrydderi. Tidligere kunne vinene ligge helt op til 10 år før de blev frigivet. Dette er dog ikke praksis længere.
De yngre, moderne producenter, mente at denne tilgang var forældet og for dyr at praktisere, da vinen skulle ligge længe før den kunne sælges og drikkes. Modernisterne argumenterede for, at hvis man skulle følge med udviklingen var vejen frem at forkorte marcerationstiden og fremstille mere drikkevenlige vine, der skulle lagres på små, franske barriques efter forbillede fra Bordeaux. Barolo fra moderne producenter vil typisk være hurtigere drikkeklare – ca. omkring 6-10 år fra høståret, hvorimod traditionel Barolo ofte skal bruge 12-15 år for at forløse sit fulde potentiale. Det kan derfor være en god idé at kaste et blik på producenten og fremstillingsmetoden, når man køber Barolo.

Hvordan smager Nebbiolo?

Nebbiolo fra både Barolo og Barbaresco kan give sanseapparatet nogle af vinverdenens største oplevelser. Som nævnt er farven i sig selv et studie værd. Nebbiolo er kendt for at have to helt særegne duftnoter; ”tjære og roser”. Det lyder som en heavy metal-sang, men er ikke desto mindre to af de mange aromaer du kan opleve i en god Nebbiolo-vin. Derudover vil du også finde røde og sorte kirsebær, blommer, violer, grafit, urter, læder og trøfler. Det er ikke kun farven, der giver associationer til teglsten. Mange finder også ”varme mursten” i duften af kompleks Barolo og Barbaresco. Alt efter producentens filosofi, har vinene også fadnoter af tobak, mokka og vanilje. Man skal ikke lade sig narre af den lyse, transparente, farve i glasset. Vinene er meget fyldige med store mængder tanniner og høj syre, der gør dem til fortrinlige madvine.

Mad til Nebbiolo - frem med trøfler og svampe!

Mange mener at Piemonte er det sted i verden, hvor man spiser og drikker bedst for færrest penge. Nebbiolo-vinene er på grund af deres struktur og smagsrigdom fantastiske madvine. Piemonte er udover vin også kendt som Europas centrum for trøfler. Derfor er der opstået en hellig alliance mellem Nebbiolo og trøfler. Prøv bare at servere en simpel pastaret med revet trøffel. Svampe er også en eminent ledsager til Nebbiolo, og en svamperisotto er ligeledes et klassisk match made in heaven, når det kommer til mad og vinsammensætning. Udover trøfler og svampe, er Nebbiolo-vinene også rigtig gode til lam, charcuteri og faste oste.