





Damilano Barolo DOCG Liste 2019 i trækasse
“The depth of the soil and the greater availability of water also favor the production of more structured, tannic and powerful wines, so much that Liste has to be released on the market a year later compared to the other Damilano’s MGA.” – Damilano
Robert Parker og James Suckling er enige… Skal du smage referencevinen over dem alle fra den sjældne enkeltmark Liste, så er og bliver Damilanos udgave bedst af alle!
Fra en syd- og sydøstvendt parcel med +35 år gamle vinstokke skaber 100-point-kometen en vin så powerfuld og struktureret, at den frigives 12 måneder senere end husets øvrige enkeltmarks-Baroloer.
Damilanos Liste 2019 ligger først 24 mdr. på store, franske og italienske egetræsfade og dernæst yderligere 24 mdr. på flaske. Modningen sikrer en kontrolleret mikrooxidation, der blødgør tanninerne og fremmer kompleksiteten – uden at forstyrre det unikke terroirpræg.
Damilano-familien har siden slutningen af 1800-tallet været blandt de toneangivende producenter i Barolo. I dag viderefører fjerde generation arven – med verdensklasseanmeldte Cru Liste som en af husets bedste vine. Og se lige anmeldernes dom over 2019-årgangen...
"98 points. Classic." - Wine Enthusiast Vintage Chart (årgangsskema, Barolo 2019)
"Barolo 2019: The Brilliance is Back" – Wine-Searcher
...
Nyd den til fedtmarmoreret oksekød, lam, svamperisotto, kraftige pastaretter og lagrede oste. Servér ved 16-18°C.
Hvordan smager Damilano Barolo DOCG Liste 2019 i trækasse?
Damilano Barolo DOCG Liste 2019 fremstår tæt kirsebærrød i glasset med begyndende teglstenskant... Næsen åbner med intense aromaer af mørke kirsebær, tranebær og blodappelsin, der smelter sammen med indsmigrende strejf af lakridsrod og tørrede roser. Efter et par slyngture i glasset udvikler vinen en smuk kompleksitet med strejf af eukalyptus, rosmarin, cedertræ, tjære og skovbund... I munden imponerer Liste 2019 som en kraftfuld og muskuløs Barolo, hvor den røde og mørke bærfrugt sættes elegant i scene af en markant struktur med faste, modne tanniner. De mineralske undertoner bringer en særlig energi til vinen og løfter den lange finish med antydninger af tjære, røg, læder og rustik jord. En enkeltmarks-Barolo med førsteklasses lagringspotentiale og terroirkarakter. Frigives ét år senere end husets øvrige Cru'er – og med god grund. Liste kræver tålmodighed, men belønner dig med storhed i glasset! Drik nu, eller gem +20 år fra høståret.
Smagenoter
Lakrids
Rose
Svampe
Tjære
Tranebær
Smagsprofil
Meget tør
Sød
Meget let
Meget kraftig
Meget blød
Meget tanninrig
Damilano Barolo DOCG Liste 2019 i trækasse passer godt til...
Hvordan er Damilano Barolo DOCG Liste 2019 i trækasse fremstillet?
Damilano Barolo DOCG Liste 2019 er fremstillet på 100 % Nebbiolo, som Damilano selekterer fra over 35 år gamle vinstokke på enkeltmarken Liste, der ligger i den nordlige del af Barolo-kommunen, nær grænsen til La Morra. Vinhusets 2 hektar, der er velsignet med en perfekt syd- og sydøstvendt orientering, frembringer sammen med jordbundens indhold af 55 % silt, 30 % ler og 15 % sand en så kraftfuld og struktureret Barolo, at Damilano frigiver Liste et helt år senere end de tre andre enkeltmarksvine. Vinen spontanfermenterer med terroirets naturligt forekommende gærstammer på ståltank, mens 20 dages nænsom maceration med skallerne sikrer et seriøst udtræk af aroma, farve og tanniner uden at gå på kompromis med druens naturlige elegance. Efter endt gæring modner vinen i 24 måneder på store, italienske og franske egetræsfade, der via en kontrolleret mikrooxidation blødgør tanninerne og fremmer kompleksiteten – uden at forstyrre terroirets særlige karaktertræk. Efter fadlagringen tappes vinen på flaske og lagrer yderligere to år i kælderen før frigivelse.
Druer
NebbioloOm Damilano

“Finest Italian Wines: 100 Great Producers” – Wine Spectator
"Damilano has delivered a truly smashing collection" – Robert Parker
"#1 - TOP 100 WINES OF ITALY 2022" – James Suckling
Velkommen til Damilano – et af Piemontes og Italiens fineste vinhuse!
Damilanos vine har opnået kultstatus i hele verden, og som ny dansk importør er det derfor en stor glæde at kunne præsentere husets fortryllende portefølje til nye, og langt mere attraktive priser.
Det er bestemt ikke uden grund, når Wine Spectator rangerer Damilano som et af Italiens 100 bedste vinhuse – på højde med piemontesiske kæmper som Gaja, Giacosa, Conterno og Vietti.
Verdensklassen understreges gang på gang af 100-point-ratings og TOP 100-placeringer hos James Suckling og Wine Spectator – båret af exceptionelle Barolo-vine, som med unik intensitet og elegance fortryller flere og flere vinfans over hele kloden.
Med over 100 års vinproduktion er Damilano blandt de ældste vingårde i Barolo. Huset i Barolos historiske hjerte er etableret i 1890 af Giuseppe Borgogno. I 1935 overtager Giacomo Damilano, grundlæggerens svigersøn, driften af vingården. Under Giacomos ledelse sker der klare forbedringer af vinifikationen samt en betydelig udvidelse af vinmarkernes areal. Resultaterne af hans arbejde er siden 1997 videreført på ekstremt kyndig vis af børnebørnene Paolo, Mario og Guido Damilano, der parallelt med produktionen af verdensklassevine driver en Michelin-stjernet restaurant i La Morra.
Damilano laver Barolo fra en række af de mest berømte og historiske vinmarker i subzonerne Barolo og La Morra. Over alle stråler vinene fra den ikoniske Cannubi-skråning. Damilano er primær jordejer i Cru-markens ekstra stejle historiske centrum, hvor druekvaliteten opnår stratosfæriske højder. Både husets Barolo Cannubi og Barolo Cannubi Riserva har således opnået 100/100 point – og sidstnævnte er for nyligt kåret som Italiens bedste vin (nr. 1 på James Sucklings TOP 100 Wines of Italy 2022). I samme kerneområde har Damilano parceller på højt anerkendte Cru Brunate, Cru Cerequio og Cru Liste, hvor Nebbiolo-vinene byder på distinkte terroirmæssige udtryk, der er dybt fascinerende at dykke ned i; fra Brunates ufattelige elegance til de mere strukturerede og markerede udtryk fra Cerequio og Liste. Lidt længere væk – i Barolo-subzonerne Grinzane Cavour og Serralunga – finder vi to spændende og kritikerroste nyheder, enkeltmarksvinen Barolo DOCG Raviole og Barolo DOCG del Comune di Serralunga d’Alba. Mest verdenskendt af alle er dog det ikoniske superkøb Barolo Lecinquevigne, som efter gammel tradition byder på et blend fra fem topmarker i tre forskellige landsbyer: Barolo, Grinzane Cavour og Monforte.
Stilen på husets Barolo-vine har i de senere år bevæget sig i en klassisk og elegant retning, idet familien nu mere og mere sværger til store, traditionelle fade, der bedre tillader frugten og de enkelte terroirs at komme rent til udtryk. Senest har man sågar introduceret de vildt eksklusive østrigske Stockinger-fade – af Jancis Robinson døbt ”vinmagerens Stradivarius”. Disse fade er berømte for deres subtile mikrooxidation – og står i så høj kurs, at de er benyttet af kultnavne verden over som Keller (Rheinhessen), Tignanello og Solaia (Toscana) og Giacomo Conterno (Piemonte).
Damilanos portefølje rækker langt udover Barolo. Fra topkøbet Langhe Nebbiolo "Marghe" til drønlækker Dolcetto, frugtren Barbera d'Asti DOCG "Zero Sette" og fadkrydret Barbera d'Alba "Lablù". Dertil kommer Langhe-hvidvinen på den lokale, aromatiske Arneis-drue samt ikke mindst den fadmodnede Chardonnay "G.D" – der toprates på 1er Cru bourgogne-niveau hos både Robert Parker og James Suckling. Glemte vi i farten husets eksklusive mousserende vine på Pinot Noir og Chardonnay? Fuldstændig fremragende verdensklasse-fizz på champagnemetoden… Damilano har det hele – og ALT spiller piemontesisk førsteviolin, så læn dig bare tilbage og nyd musikken i glasset!























