
Damilano Barolo DOCG del Comune di Serralunga d’Alba 2020
2 x 94 points fra to af vinverdenens mest kræsne ganer – Robert Parker og James Suckling. Herefter bakket op af de Nebbiolo-glade Vivino-brugere, der i gennemsnit giver fornemme 4,3 stjerner til Damilanos prægtige Barolo ”del Comune di Serralunga d’Alba”.
Serralunga d’Alba ligger i den østlige del af Barolo-appellationen, kun få kilometer sydøst for byen Alba. Det er en del af det, man ofte kalder “den kraftfulde Barolo-akse”, sammen med kommunerne Monforte d’Alba og Castiglione Falletto.
Mens Barolo’erne fra La Morra i højere grad er mere feminine og blomstrede i udtrykket, så får man her masser af power, mineralitet og tanniner. Det skyldes først og fremmest jordbunden, der er kendt som Lequio-formationen, som blev dannet for over 11 millioner år siden…
Her giver en blanding af sand, ler og mergel en unik mineralsk struktur til vinene og kombineret med Damilanos sydvendte marker får deres Barolo et helt vidunderligt udtryk med masser af mørke bær, jern og tjære. Her er tale om en mikroproduktion på omtrent 580 kasser, hvoraf vi har tiltusket os en lille håndfuld. Barolo-fans, I må ikke gå glip af det her!
...
Nyd Barolo’en til fedtmarmoreret oksekød, lam, svamperisotto, kraftige pastaretter og lagrede oste. Servér ved 16-18°C.
Hvordan smager Damilano Barolo DOCG del Comune di Serralunga d’Alba 2020?
Nyskænket fra den majestætisk flotte flaske præsenterer Damilano Barolo del Comune di Serralunga d’Alba 2020 sig med en blommerød dyb farve, der har flotte teglstensnuancer langs kanten. Op fra glasset stiger og powerfuld og kompleks Nebbiolo-duft med mørke kirsebær, brombær, hindbær, orangeskal og violer, der sammenflettes med dybe strejf af lakrids, tjære, jern og tørrede krydderurter. Man fornemmer øjeblikkeligt Serralungas mineralske dybde og kølige energi idet vinen lander på tungen, hvor den folder sig ud med en tæt mørk frugt og bøflækre tanniner. Eftersmagen er i ren verdensklasse og efterlader dig med alskens lækre fadnoter af chokolade, røg og lakrids. Drik nu eller gem +15 år fra høståret.
Smagenoter
Smagsprofil
Meget tør
Sød
Meget let
Meget kraftig
Meget blød
Meget tanninrig
Damilano Barolo DOCG del Comune di Serralunga d’Alba 2020 passer godt til...
Hvordan er Damilano Barolo DOCG del Comune di Serralunga d’Alba 2020 fremstillet?
Damilano Barolo DOCG del Comune di Serralunga d’Alba 2020 er fremstillet på 100 % Nebbiolo fra marker i Serralunga d’Alba med sydvendt eksponering. Jordbunden består af Lequio-formationen – en kompleks sammensætning af ca. 25 % sand, 52 % mergel og 23 % ler, som bidrager til vinens dybe mineralitet og strukturelle tanninprofil.
Gæringen foregår ved kontrolleret temperatur i 20 dage for at udtrække farve, aroma og tannin med præcision. Herefter lagres vinen i store egefade (botti grande), hvor den modner langsomt og opnår sin karakteristiske balance mellem kraft og finesse.
Druer
NebbioloOm Damilano

“Finest Italian Wines: 100 Great Producers” – Wine Spectator
"Damilano has delivered a truly smashing collection" – Robert Parker
"#1 - TOP 100 WINES OF ITALY 2022" – James Suckling
Velkommen til Damilano – et af Piemontes og Italiens fineste vinhuse!
Damilanos vine har opnået kultstatus i hele verden, og som ny dansk importør er det derfor en stor glæde at kunne præsentere husets fortryllende portefølje til nye, og langt mere attraktive priser.
Det er bestemt ikke uden grund, når Wine Spectator rangerer Damilano som et af Italiens 100 bedste vinhuse – på højde med piemontesiske kæmper som Gaja, Giacosa, Conterno og Vietti.
Verdensklassen understreges gang på gang af 100-point-ratings og TOP 100-placeringer hos James Suckling og Wine Spectator – båret af exceptionelle Barolo-vine, som med unik intensitet og elegance fortryller flere og flere vinfans over hele kloden.
Med over 100 års vinproduktion er Damilano blandt de ældste vingårde i Barolo. Huset i Barolos historiske hjerte er etableret i 1890 af Giuseppe Borgogno. I 1935 overtager Giacomo Damilano, grundlæggerens svigersøn, driften af vingården. Under Giacomos ledelse sker der klare forbedringer af vinifikationen samt en betydelig udvidelse af vinmarkernes areal. Resultaterne af hans arbejde er siden 1997 videreført på ekstremt kyndig vis af børnebørnene Paolo, Mario og Guido Damilano, der parallelt med produktionen af verdensklassevine driver en Michelin-stjernet restaurant i La Morra.
Damilano laver Barolo fra en række af de mest berømte og historiske vinmarker i subzonerne Barolo og La Morra. Over alle stråler vinene fra den ikoniske Cannubi-skråning. Damilano er primær jordejer i Cru-markens ekstra stejle historiske centrum, hvor druekvaliteten opnår stratosfæriske højder. Både husets Barolo Cannubi og Barolo Cannubi Riserva har således opnået 100/100 point – og sidstnævnte er for nyligt kåret som Italiens bedste vin (nr. 1 på James Sucklings TOP 100 Wines of Italy 2022). I samme kerneområde har Damilano parceller på højt anerkendte Cru Brunate, Cru Cerequio og Cru Liste, hvor Nebbiolo-vinene byder på distinkte terroirmæssige udtryk, der er dybt fascinerende at dykke ned i; fra Brunates ufattelige elegance til de mere strukturerede og markerede udtryk fra Cerequio og Liste. Lidt længere væk – i Barolo-subzonerne Grinzane Cavour og Serralunga – finder vi to spændende og kritikerroste nyheder, enkeltmarksvinen Barolo DOCG Raviole og Barolo DOCG del Comune di Serralunga d’Alba. Mest verdenskendt af alle er dog det ikoniske superkøb Barolo Lecinquevigne, som efter gammel tradition byder på et blend fra fem topmarker i tre forskellige landsbyer: Barolo, Grinzane Cavour og Monforte.
Stilen på husets Barolo-vine har i de senere år bevæget sig i en klassisk og elegant retning, idet familien nu mere og mere sværger til store, traditionelle fade, der bedre tillader frugten og de enkelte terroirs at komme rent til udtryk. Senest har man sågar introduceret de vildt eksklusive østrigske Stockinger-fade – af Jancis Robinson døbt ”vinmagerens Stradivarius”. Disse fade er berømte for deres subtile mikrooxidation – og står i så høj kurs, at de er benyttet af kultnavne verden over som Keller (Rheinhessen), Tignanello og Solaia (Toscana) og Giacomo Conterno (Piemonte).
Damilanos portefølje rækker langt udover Barolo. Fra topkøbet Langhe Nebbiolo "Marghe" til drønlækker Dolcetto, frugtren Barbera d'Asti DOCG "Zero Sette" og fadkrydret Barbera d'Alba "Lablù". Dertil kommer Langhe-hvidvinen på den lokale, aromatiske Arneis-drue samt ikke mindst den fadmodnede Chardonnay "G.D" – der toprates på 1er Cru bourgogne-niveau hos både Robert Parker og James Suckling. Glemte vi i farten husets eksklusive mousserende vine på Pinot Noir og Chardonnay? Fuldstændig fremragende verdensklasse-fizz på champagnemetoden… Damilano har det hele – og ALT spiller piemontesisk førsteviolin, så læn dig bare tilbage og nyd musikken i glasset!


















