
Damilano Barolo DOCG Brunate 2021
“Brunate er en af de cru’er, som har den længst registrerede historie i hele Barolo-zonen og således også en af de bedste marker overhovedet” – Søren Frank
Så er der ”Grand Cru” fra kultnavnet Damilano – en af Barolos eksklusive 100-point-producenter!
Selvom Barolos 181 Cru-terroirs (MGA'er) ikke officielt er rangordnet som i Bourgogne, fremhæver Renato Ratti i sin klassifikation fra 1979 Brunate som én af blot ti vinmarker i den allerfineste "1. kategori".
Dette majestætiske terroir med sydlig og sydøstlig eksponering – oprindeligt kendt som Brinate – er omtalt helt tilbage i 1400-tallet. Mens en mindre del af marken strækker sig ind over grænsen til nabokommunen Barolo, ligger størstedelen af de i alt 28,34 hektar, herunder Damilanos parcel, i La Morra.
Jordbundens indhold af kalk er en nøgle til den finesse og elegance, der gør Cru Brunate til en stor oplevelse allerede som ung. Med lidt tålmodighed vil de allerstørste årgange – som 2021 – udvikle fortryllende noter af cigarkasse, lakrids og trøfler.
Damilanos udgave modner 24 måneder på store, neutrale egetræsfade. Her sikrer en kontrolleret mikrooxidation, at tanninerne blødgøres og kompleksiteten fremmes – uden at forstyrre det unikke terroirpræg.
Årgang 2021 regnes allerede blandt de største i nyere tid – læs bare, hvad anmelderne skriver…
“Barolo 2021 vintage rating – 5 out of 5” – Decanter
”Barolo 2021 – Excellent to Exceptional Vintage” – Wine Scholar Guild
“Barolo 2021 – Superb Vintage” – Wine Enthusiast
“Extraordinary – The 2021 vintage can be grouped with 2001, 2010 and 2016 as one of the best since the start of the new millennium" – Robert Parker
"2021 - These are wines that every Barolo lover should have in their cellar.” – Kerin O'Keefe
“The 2021 Barolo vintage is looking like a landmark year.” – James Suckling
"Two thousand twenty-one is a superb vintage for Barolo…" – Antonio Galloni
...
Nyd den til fedtmarmoreret oksekød, lam, svamperisotto, kraftige pastaretter og lagrede oste. Servér ved 16-18°C.
Hvordan smager Damilano Barolo DOCG Brunate 2021?
Damilano Barolo DOCG Brunate 2021 funkler smukt granatrød i glasset med et begyndende orange skær nær glassets kant... Næsen er virkelig elegant med komplekse, mineralske aromaer af skovbund, kalksten, tørret tobak, tranebær, sød lakrids, cigarkasse, vilde hindbær og et strejf af mørk kakao. Over det hele svæver fine florale antydninger af tørrede violer og rosenblade… Magisk! På tungen tør, fyldig og koncentreret – i den klassisk delikate Brunate-stil. Den røde og mørke bærfrugt ledsages af en jernholdig mineralitet og et herbalt strejf af rosmarin. Eftersmagen er lang og rank med faste, men finkornede og perfekt integrerede tanniner, der balanceres af den mundvandsdrivende friskhed. På bundlinjen en virkelig raffineret Barolo med dybde, præcision og potentiale – fra én af regionens mest ikoniske marker. Drik nu, eller gem +20 år fra høståret.
Smagenoter
Blomme
Herbes de Provence
Rose
Tjære
Tranebær
Smagsprofil
Meget tør
Sød
Meget let
Meget kraftig
Meget blød
Meget tanninrig
Damilano Barolo DOCG Brunate 2021 passer godt til...
Hvordan er Damilano Barolo DOCG Brunate 2021 fremstillet?
Damilano Barolo DOCG Brunate 2021 er fremstillet på 100 % Nebbiolo fra La Morra-subzonens ikoniske enkeltmark Brunate – én af de mest berømmede Cru’er i hele Barolo. Den majestætiske syd- og sydøstvendte skråning har været anerkendt siden 1400-tallet og blev af Renato Ratti i 1979 klassificeret som en af Barolos ti "førstekategori-marker". Efter høsten spontangærer vinen over 20 dage ved kontrolleret temperatur og fadmodner derefter i 24 måneder på store, neutrale "botti", som blødgør tanninerne og udvikler vinens komplekse aroma uden at overdøve terroir-præget. Efter fadlagringen tappes vinen på flaske og hviler i yderligere 12 måneder i Damilanos kældre før frigivelsen. Resultatet er en klassisk Barolo med struktur, karakter og lagringsevne i verdensklasse – et værdigt udtryk for Brunate-markens storhed.
Druer
NebbioloOm Damilano

“Finest Italian Wines: 100 Great Producers” – Wine Spectator
"Damilano has delivered a truly smashing collection" – Robert Parker
"#1 - TOP 100 WINES OF ITALY 2022" – James Suckling
Velkommen til Damilano – et af Piemontes og Italiens fineste vinhuse!
Damilanos vine har opnået kultstatus i hele verden, og som ny dansk importør er det derfor en stor glæde at kunne præsentere husets fortryllende portefølje til nye, og langt mere attraktive priser.
Det er bestemt ikke uden grund, når Wine Spectator rangerer Damilano som et af Italiens 100 bedste vinhuse – på højde med piemontesiske kæmper som Gaja, Giacosa, Conterno og Vietti.
Verdensklassen understreges gang på gang af 100-point-ratings og TOP 100-placeringer hos James Suckling og Wine Spectator – båret af exceptionelle Barolo-vine, som med unik intensitet og elegance fortryller flere og flere vinfans over hele kloden.
Med over 100 års vinproduktion er Damilano blandt de ældste vingårde i Barolo. Huset i Barolos historiske hjerte er etableret i 1890 af Giuseppe Borgogno. I 1935 overtager Giacomo Damilano, grundlæggerens svigersøn, driften af vingården. Under Giacomos ledelse sker der klare forbedringer af vinifikationen samt en betydelig udvidelse af vinmarkernes areal. Resultaterne af hans arbejde er siden 1997 videreført på ekstremt kyndig vis af børnebørnene Paolo, Mario og Guido Damilano, der parallelt med produktionen af verdensklassevine driver en Michelin-stjernet restaurant i La Morra.
Damilano laver Barolo fra en række af de mest berømte og historiske vinmarker i subzonerne Barolo og La Morra. Over alle stråler vinene fra den ikoniske Cannubi-skråning. Damilano er primær jordejer i Cru-markens ekstra stejle historiske centrum, hvor druekvaliteten opnår stratosfæriske højder. Både husets Barolo Cannubi og Barolo Cannubi Riserva har således opnået 100/100 point – og sidstnævnte er for nyligt kåret som Italiens bedste vin (nr. 1 på James Sucklings TOP 100 Wines of Italy 2022). I samme kerneområde har Damilano parceller på højt anerkendte Cru Brunate, Cru Cerequio og Cru Liste, hvor Nebbiolo-vinene byder på distinkte terroirmæssige udtryk, der er dybt fascinerende at dykke ned i; fra Brunates ufattelige elegance til de mere strukturerede og markerede udtryk fra Cerequio og Liste. Lidt længere væk – i Barolo-subzonerne Grinzane Cavour og Serralunga – finder vi to spændende og kritikerroste nyheder, enkeltmarksvinen Barolo DOCG Raviole og Barolo DOCG del Comune di Serralunga d’Alba. Mest verdenskendt af alle er dog det ikoniske superkøb Barolo Lecinquevigne, som efter gammel tradition byder på et blend fra fem topmarker i tre forskellige landsbyer: Barolo, Grinzane Cavour og Monforte.
Stilen på husets Barolo-vine har i de senere år bevæget sig i en klassisk og elegant retning, idet familien nu mere og mere sværger til store, traditionelle fade, der bedre tillader frugten og de enkelte terroirs at komme rent til udtryk. Senest har man sågar introduceret de vildt eksklusive østrigske Stockinger-fade – af Jancis Robinson døbt ”vinmagerens Stradivarius”. Disse fade er berømte for deres subtile mikrooxidation – og står i så høj kurs, at de er benyttet af kultnavne verden over som Keller (Rheinhessen), Tignanello og Solaia (Toscana) og Giacomo Conterno (Piemonte).
Damilanos portefølje rækker langt udover Barolo. Fra topkøbet Langhe Nebbiolo "Marghe" til drønlækker Dolcetto, frugtren Barbera d'Asti DOCG "Zero Sette" og fadkrydret Barbera d'Alba "Lablù". Dertil kommer Langhe-hvidvinen på den lokale, aromatiske Arneis-drue samt ikke mindst den fadmodnede Chardonnay "G.D" – der toprates på 1er Cru bourgogne-niveau hos både Robert Parker og James Suckling. Glemte vi i farten husets eksklusive mousserende vine på Pinot Noir og Chardonnay? Fuldstændig fremragende verdensklasse-fizz på champagnemetoden… Damilano har det hele – og ALT spiller piemontesisk førsteviolin, så læn dig bare tilbage og nyd musikken i glasset!




















