Parusso Barolo DOCG Bussia 2018 i trækasse
Parusso Barolo DOCG Bussia 2018 i trækasse
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
”96 points. A supremely fine wine, I love it!” - Decanter
"96 point. Personlig Top 3-favorit i Din VinGuides paneltest af 72 Barolo-vine" - Thomas Rydberg
"96 point. Smagen er intens med læder, lys chokolade, earl grey, acetone, solbær, tranebær og lakrids." - Din VinGuide
Bussia… Topmarken, der får Barolo-fans til at savle og græde i lårfede stråler. Monforte d’Albas super-cru blev i 1961 en af de to første marker med officiel ret til at optræde på Barolo-etiketterne. Parussos pragtudgave stammer fra to af Bussias mest noble enkeltmarker, Rocche og Munie.
Med 96 points fra det ultrakræsne Decanter-panel er der ingen tvivl om, at årgang 2018 er noget helt særligt. I skrivende stund halvvejs inde i 2022 har Decanter ikke givet højere ratings til nogen anden Barolo i denne årgang!!
Parfume, power og potens fra det eksklusive terroir og fadlagring på små egetræsbarriques.
Smagenote
I glasset står vinen mørk og mere magtfuld end nogen anden Barolo. I næsen er power-nebbiolo for fuld udblæsning med en koncentreret duft af friskplukkede roser, vilde hindbær og skovjordbær, eksotisk fersken, mørke blommer og sorte kirsebær, der er indhylles i umamilækre noter af sorte trøfler, skovbund, tobak, balsamico, tobak, lakrids og ristede espressobønner. I munden sexet og opulent med en nærmest mostagtig charmerende og cederkrydret powerfrugt, der klinger pulserende og nuanceret af med sitrende mineralitet og fine, faste tanniner. Fabelagtig, legendarisk Barolo! Drik nu med iltning, eller gem +20 år fra høståret.
Anmeldelser af Parusso Barolo DOCG Bussia 2018
96/100 Decanter
”Super charged on the nose, this is a step up again from both the Mariondino and Mosconi, albeit with a similar aromatic profile - floral tones and sweet red cherry pits but more expressive. Gorgeous minerality and excellent precision on the nose too with strawberry, red cherry and raspberry notes. Excellent acidity, this also has abundant tannins but they are slightly more velvety, rounded and coursing. The texture is so appealing but this has a different depth and edge of minerality to it, slightly dry on the palate but velvety with rich but defined notes of red fruits,cherry sweets, cola, milk chocolate and violets. The florality is there on the palate too. This is smooth, juicy and clean - you get the succulence but also the salinity, the ripe fruit and plushness but also the refinement and delicacy of each individual flavour. This is seriously expressive, fully flavoured with such a long length, it goes on and on. A supremely fine wine, I love it!”
96/100 Thomas Rydberg
(Personlig Top 3-favorit i Din VinGuides paneltest af 72 Barolo-vine)
96/100 Din VinGuide
"Næsen har karakter af læder, våd skovbund, grønne bøgeblade, violer, rosenblade og mørke frugter. Smagen er intens med læder, lys chokolade, earl grey, acetone, solbær, tranebær og lakrids."
95/100 WinesCritic.com
“Very intense in the glass it offers notes of strawberries, red plums, wild blackberries, cinnamon, vanilla and powdered sugar. A lot of orange juice dominates the secondary scene of this vibrant and decisive Barolo with a clear and captivating character. Full body, soft tannins with a very fine grain and a juicy finish incredibly integrated into the matrix.”
95/100 James Suckling
“Complex nose of ripe red fruit with sweet tobacco-like spice, flowers and orange cream. Full-bodied with a dense core of fruit and grainy tannin that is still riding high. Needs plenty of time to integrate and spread. Super winemaking in 2018.”
94/100 Vinous
“The 2018 Barolo Bussia captures all of the aromatic intensity and nuance that is so typical of the best wines from Monforte’s Bussia district. Strong spice and floral notes lead into dark fruit laced with super-expressive balsamic overtones. Rose petal, mint, blood orange, and cinnamon linger on the exquisite finish.
Nyd den til saftigt oksekød, lam, trøfler, svamperisotto, kraftige pastaretter og lagrede oste. Servér ved 16-18°C.
Vinen er fremstillet på 100% Nebbiolo fra den berømte super-cru Bussia, nærmere bestemt fra syd-/sydøstvendte Rocche samt den syd-/vestvendte topmark Munie. Hele drueklaser håndhøstes fra op til 50 år gamle vinstokke og tørres i op til 6 dage, så stilkene bliver træagtige brune og får mindre bitre tanniner.
Efter aromaudtræk ved koldmaceriring spontangærer vinen uden tilsætning af svovldioxid og med 70% inklusion af stilke. Der gæres med frugtbevarende temperaturstyring og omhyggelig maceration, inden 18 måneders afsluttende modning på franske barriquefade i kontakt med de fine gærrester. Flasket med minimal tilsætning af svovl og flaskelagret i 6 mdr. før frigivelse.
Om Parusso
”If you follow the work being done at Parusso, you’ll know that it is one of the most dynamic and out-of-the-box wineries in Barolo.” - Robert Parker
”Jeg lever kun én gang, og jeg giver alt, hvad jeg har!” Marco Parussos mission er at skabe ultimative Barolo-oplevelser, og med ratings op til 99 point er hans vine i årgang 2016 nået snublende nær det perfekte.
Vi finder vingården på en idyllisk bakketop i Monforte d’Alba, blot nogle få hundrede meter fra grænsen til Castiglione Falletto, hvor Marcos bedstefar Gaspare Parusso tilbage i 1901 købte familiens første parcel på Cru-marken Mariondino.
I årtier gik hele druehøsten til familie, venner og lokale kooperativer, men Gaspares søn Armando så verdenklassepotentialet og begyndte i starten af 1970-erne at opkøbe nye topmarker med henblik på produktion af Barolo i eget navn.
I 1986 kom den ønologuddannede Marco Parusso og søsteren Tiziana til, og siden har familien for alvor katapulteret sig frem i forreste geled af referenceproducenter. På lige fod med de helt tunge drenge som eksempelvis nabohuset Podere Aldo Conterno.
Familien råder i dag over 28 hektar vinmarker, hvoraf særligt Cru’erne Bussia og Mosconi (Monforte d’Alba) samt Mariondino (Castiglione Falletto) er helliget Nebbiolo-druen. Alle marker dyrkes økologisk og zoneopdelt, så gødskning, beskæring og høsttidspunkt nøje kan tilpasses det enkelte mikroterroir.
Også i vinkælderen går Marco til ekstremer. Helt usædvanligt tørrer han sine håndplukkede drueklaser 5-7 dage i et ventileret rum efter høst. Denne opbevaring i kontakt med ilt danner blødere og mindre bitre tanninforbindelser i både druer og stilke, hvoraf op til 70% inkluderes i vinificeringen.
Efter flere dages aromaudtræk ved lav temperatur varmer Marco gæringstanken op til 33°C i 2 døgn for at trække maksimal farve fra drueskallerne. Derfor er Parussos Barolo’er altid mørke i farven. Så følger spontangæringen ved 25°C på roterende gæringstanke, der øger kontakten og smagsudvekslingen mellem drueskallerne og den gærende most. Når alt sukkeret er gæret ud, hæves temperaturen igen for at drive den sidste tannin og smagspower ud af skallerne, der samlet set udblødes helt op til 50 dage. Endelig modner Parusso sine Barolo’er 18 mdr. på nye franske barriquefade med de fine gærrester, der giver tekstur, finesse samt en "buffer-effekt" mod oxidering, så vinene kan flaskes med minimal tilsætning af svovl. Resultatet af anstrengelserne taler for sig selv...
Årlig produktion: 130.000 flasker vin, som fordeler sig på mousserende Nebbiolo, Sauvignon Blanc-hvidvine, Dolcetto, Barbera samt en Langhe Nebbiolo og syv forskellige Barolo-vine.