



Parusso Metodo Classico Extra Brut Millesimato 2017
Barolo-druen Nebbiolo på Champagne-metoden… i én af Italiens største mousserende rosévine!
Det kan godt være, at Parusso er mere berømt for Barolo med op til 99 point, men verdensklassen gør sig absolut også gældende i disse elegante årgangsbobler.
Fra de samme topmarker i Monforte d’Alba præsenterer Marco Parusso i årgang 2017 begået et brag af en Champagne-killer – der ligesom vintagechampange opnår sin guddommelige kompleksitet ved hele 3 år lang flaskelagring på de fine gærerester!
Vinen er endnu ikke anmeldt i den nye årgang, men vi giver gerne Supervins Unikke Garanti for, at kvaliteten matcher de topanmeldte forgængere.
Med sin delikate tekstur og sprøde finesse er Metodo Classico Extra Brut 2017 den perfekte optakt til enhver aften med Barolo eller anden italiensk vin på programmet. Støvlelandets bedste svar på roséchampagne?
Nyd den som en aperitif i lukusklassen – eller til sushi, rogn, fisk og skaldyr, tapas, lyst kød og cremede oste. Servér ved 8-10 °C.
Hvordan smager Parusso Metodo Classico Extra Brut Millesimato 2017?
Ved ophældningen diskret pink med et strejf af kobber… Næsen vibrerer elegant med parfumeret duft af vilde hindbær og skovjordbær, saltet pink grapefrugt, mynte, nektariner, våde sten, ristet briochebrød og diskret vanilje… Vinen lægger sig delikat cremet på tungen, hvor frugten folder sig ud med seriøs finesse og kompleksitet. Saftige røde bær og tørret frugt møder dybe strejf af nødder, kagedej og ristet brød. Lang, mundrensende og udsøgt mineralsk finish. Fremragende Pink Nebbiolo! Drik nu, eller gem 10-15 år fra høståret.
Smagsprofil
Meget tør
Sød
Parusso Metodo Classico Extra Brut Millesimato 2017 passer godt til...
Om Parusso
”If you follow the work being done at Parusso, you’ll know that it is one of the most dynamic and out-of-the-box wineries in Barolo.” - Robert Parker
”Jeg lever kun én gang, og jeg giver alt, hvad jeg har!” Marco Parussos mission er at skabe ultimative Barolo-oplevelser, og med ratings op til 99 point er hans vine i årgang 2016 nået snublende nær det perfekte.
Vi finder vingården på en idyllisk bakketop i Monforte d’Alba, blot nogle få hundrede meter fra grænsen til Castiglione Falletto, hvor Marcos bedstefar Gaspare Parusso tilbage i 1901 købte familiens første parcel på Cru-marken Mariondino.
I årtier gik hele druehøsten til familie, venner og lokale kooperativer, men Gaspares søn Armando så verdenklassepotentialet og begyndte i starten af 1970-erne at opkøbe nye topmarker med henblik på produktion af Barolo i eget navn.
I 1986 kom den ønologuddannede Marco Parusso og søsteren Tiziana til, og siden har familien for alvor katapulteret sig frem i forreste geled af referenceproducenter. På lige fod med de helt tunge drenge som eksempelvis nabohuset Podere Aldo Conterno.
Familien råder i dag over 28 hektar vinmarker, hvoraf særligt Cru’erne Bussia og Mosconi (Monforte d’Alba) samt Mariondino (Castiglione Falletto) er helliget Nebbiolo-druen. Alle marker dyrkes økologisk og zoneopdelt, så gødskning, beskæring og høsttidspunkt nøje kan tilpasses det enkelte mikroterroir.
Også i vinkælderen går Marco til ekstremer. Helt usædvanligt tørrer han sine håndplukkede drueklaser 5-7 dage i et ventileret rum efter høst. Denne opbevaring i kontakt med ilt danner blødere og mindre bitre tanninforbindelser i både druer og stilke, hvoraf op til 70% inkluderes i vinificeringen.
Efter flere dages aromaudtræk ved lav temperatur varmer Marco gæringstanken op til 33°C i 2 døgn for at trække maksimal farve fra drueskallerne. Derfor er Parussos Barolo’er altid mørke i farven. Så følger spontangæringen ved 25°C på roterende gæringstanke, der øger kontakten og smagsudvekslingen mellem drueskallerne og den gærende most. Når alt sukkeret er gæret ud, hæves temperaturen igen for at drive den sidste tannin og smagspower ud af skallerne, der samlet set udblødes helt op til 50 dage. Endelig modner Parusso sine Barolo’er 18 mdr. på nye franske barriquefade med de fine gærrester, der giver tekstur, finesse samt en "buffer-effekt" mod oxidering, så vinene kan flaskes med minimal tilsætning af svovl. Resultatet af anstrengelserne taler for sig selv...
Årlig produktion: 130.000 flasker vin, som fordeler sig på mousserende Nebbiolo, Sauvignon Blanc-hvidvine, Dolcetto, Barbera samt en Langhe Nebbiolo og syv forskellige Barolo-vine.