





Parusso Alba Vegliamonte 2019
- WHAT POWER! Barolo møder Barbera på nye franske barriquefade i et BRAG af en ”Super Piemonte”.
Parussos ufatteligt spændende nye vinprojekt, Vegliamonte, bliver faktisk til ved lidt af et et tilfælde. I 2015 køber Marco Parusso, kendt for 99 point Barolo i Montforte d’Alba, en supplerende vingård ved navn Cascina Baconotta i Santa Rosalia, Alba.
For at hylde det lokale terroir omkring byen Alba vælger Marco at fremstille en Alba DOC fra sine 8 nye hektar. Vine under denne nye appellation skal indeholde minimum 70% Nebbiolo og 15% Barbera.
Resultatet er Vegliamonte - et forrygende og perfekt fadkrydret powerhouse, hvor Nebbiolos komplekse karakter møder Barberas mørke frugtfylde og uimodståeligt bløde saftighed. 2019 er en klar opgradering af topanmeldte 2018... et absolut must-try f or fans af Barolo, Barbera og Bolgheris supertoscanere!
Og trods bøfvenlige tanniner fungerer all-rounderen Vegliamonte faktisk også glimrende uden mad! Drik nu, eller gem 10-15 år fra høståret.
…………
Nyd den gerne til modent oksekød, saftigt lam, vildtkød, BBQ, kraftige pastaretter, simremad, gourmet burgere og modne oste. Server ved 16-18°C
Hvordan smager Parusso Alba Vegliamonte 2019?
Allerede i glasset imponerende! Fra den mørke rødvin strømmer frugt og krydderier til den helt store guldmedalje… Violer, roser, saftige skovjordbær, tranebær, sorte kirsebær, blå blommer og en overflod af solmodne brombær leder videre til eksotisk kanel, rosmarin, anis, ristede espressobønner og bitterchokolade…I munden fed og powerfuld med Nebbiolos karakterfulde og komplekse personlighed i kælen omfavnelse med Barberas saftlækre frugtfedme. Hold nu kaje, hvor det smager godt! En triumf af en rødvin med en nærmest uendelig lang finish...
Parusso Alba Vegliamonte 2019 passer godt til...
Om Parusso
”If you follow the work being done at Parusso, you’ll know that it is one of the most dynamic and out-of-the-box wineries in Barolo.” - Robert Parker
”Jeg lever kun én gang, og jeg giver alt, hvad jeg har!” Marco Parussos mission er at skabe ultimative Barolo-oplevelser, og med ratings op til 99 point er hans vine i årgang 2016 nået snublende nær det perfekte.
Vi finder vingården på en idyllisk bakketop i Monforte d’Alba, blot nogle få hundrede meter fra grænsen til Castiglione Falletto, hvor Marcos bedstefar Gaspare Parusso tilbage i 1901 købte familiens første parcel på Cru-marken Mariondino.
I årtier gik hele druehøsten til familie, venner og lokale kooperativer, men Gaspares søn Armando så verdenklassepotentialet og begyndte i starten af 1970-erne at opkøbe nye topmarker med henblik på produktion af Barolo i eget navn.
I 1986 kom den ønologuddannede Marco Parusso og søsteren Tiziana til, og siden har familien for alvor katapulteret sig frem i forreste geled af referenceproducenter. På lige fod med de helt tunge drenge som eksempelvis nabohuset Podere Aldo Conterno.
Familien råder i dag over 28 hektar vinmarker, hvoraf særligt Cru’erne Bussia og Mosconi (Monforte d’Alba) samt Mariondino (Castiglione Falletto) er helliget Nebbiolo-druen. Alle marker dyrkes økologisk og zoneopdelt, så gødskning, beskæring og høsttidspunkt nøje kan tilpasses det enkelte mikroterroir.
Også i vinkælderen går Marco til ekstremer. Helt usædvanligt tørrer han sine håndplukkede drueklaser 5-7 dage i et ventileret rum efter høst. Denne opbevaring i kontakt med ilt danner blødere og mindre bitre tanninforbindelser i både druer og stilke, hvoraf op til 70% inkluderes i vinificeringen.
Efter flere dages aromaudtræk ved lav temperatur varmer Marco gæringstanken op til 33°C i 2 døgn for at trække maksimal farve fra drueskallerne. Derfor er Parussos Barolo’er altid mørke i farven. Så følger spontangæringen ved 25°C på roterende gæringstanke, der øger kontakten og smagsudvekslingen mellem drueskallerne og den gærende most. Når alt sukkeret er gæret ud, hæves temperaturen igen for at drive den sidste tannin og smagspower ud af skallerne, der samlet set udblødes helt op til 50 dage. Endelig modner Parusso sine Barolo’er 18 mdr. på nye franske barriquefade med de fine gærrester, der giver tekstur, finesse samt en "buffer-effekt" mod oxidering, så vinene kan flaskes med minimal tilsætning af svovl. Resultatet af anstrengelserne taler for sig selv...
Årlig produktion: 130.000 flasker vin, som fordeler sig på mousserende Nebbiolo, Sauvignon Blanc-hvidvine, Dolcetto, Barbera samt en Langhe Nebbiolo og syv forskellige Barolo-vine.