Luis Canas

„The best wines can only be made from the best grapes.“
Rigtig mange danskere vil med glæde nikke genkendende til Luis Cañas-navnet, når de ser en vin fra Rioja. I årtier har det legendariske vineri været synonym med højkvalitets-vine af den gamle skole fra Spaniens mest traditionsrige region.
Grundlæggeren af det berømte vinhus, Luis Cañas, bliver født i 1928, og selvom det næsten er 100 år siden, så havde forfædrene allerede på det tidspunkt været i gang med vindyrkning i 100 år. Vin er en del af DNA-koden for familien Cañas, der har reserveret flere kapitler i Riojas historiebøger.
I starten af 1900-tallet var Cañas kendt for at lave frugtige og let drikkelige vine, som var gæret på hele klaser efter "Beaujolais"-metoden med carbonisk maceration. Vinen blev lavet i en underjordisk kælder, hvorefter den blev fragtet i store tønder godt 100 kilometer med muldyr ad støvede landeveje til Bilbao og San Sebastián, hvor det hele blev solgt til store kooperativer. Det var opskriften for alle vinbønder på daværende tidspunkt i Rioja Alavesa, som et af de førende underområder i regionen. Lige indtil et tilfældigt møde i 1970 ændrede alt.
Luis Cañas sidder på bytorvet og nyder en af sine egne vine med vennerne, da en mand spørger om han må smage. Han viser sig at være formanden for en berømt gastronomisk loge, der øjeblikkeligt får smag for Luis' vine. Snart vendte hele flokken af madentusiaster tilbage efter mere vin, og det gav Luis' blod på tanden. Nu skulle det være slut med at sælge til store kooperativer. Han grundlægger hurtigt derefter familiens vingård og bliver den første vinbonde i Rioja Alavesa til at flaske sin egen vin i eget navn og bryder dermed med en fasttømret tradition, som senere skulle vise vejen for utallige andre producenter med samme drøm. Her starter den kommercielle æra for Rioja-vin og det hele tager fart i 1989, da den nuværende ejer, Juan Luis Cañas, overtager tøjerne i familiefirmaet.
Juan Luis vil ikke kun lave gode "unge vine" og begynder at specialisere sig i de såkaldte Crianza-vine, der gennemgår minimum 6 mdr. på egetræsfade (gerne en blanding af amerikanske og franske), som er skabt til at kunne holde i længere tid. Til det formål laver han et nyt "state of the art" vineri i 1994 med alle de optimale betingelser for fadlagringen.
De fadlagrede vine bliver en gigantisk succes og det hele kulminerer for Juan Luis, da ingen ringere end Robert Parker i 2012 kårer deres Crianza til verdens bedste value for money-køb.
Luis Cañas er i dag blandt de helt store spillere i Rioja og producerer hvert år op mod 2 millioner flasker fra deres mere end 350 hektar vinmarker! Det svarer til cirka halvdelen af hele Pomerol-appellationen i Bordeaux. På trods af de mange hektar og store mængder, så formår de stadig at fremstille terroir-tro Rioja-vine ud fra økologiske og biodynamiske principper. Juan Luis' søn, Jon, er allerede en fast del af teamet og den fjerde generation står dermed på spring for at tage over og udbygge Luis Cañas legendestatus i Rioja.