Syrah/Shiraz

Syrah kommer fra Rhône i Frankrig og er en krydsning mellem druerne Dureza og Mondeuse Blache. I Australien hedder druen Shiraz.

Type
Land
Distrikt
Producent
Drue
Klassikere
Pris
{{nbHits}} produkter fundet
Galleri Liste

Farve og smag

Syrah er blå. Både farve og smag på Syrah er intens. Det gælder både i vin fra Rhône og Australien. Den store forskel ligger i at garvesyren i den franske vin er markant og den har en ret tør eftersmag. Druen smager mineralsk. Den minder lidt om morbær krydret med sort peber. Den australske vin er mere koncentreret, sødere og smager mere af frugt. Vinen er meget tyk og kan være næsten helt sort i farven. Med alderen bliver smagen suppleret med læder, våde blade og jord.
 

Duftnoter for Syrah

Solbær, blåbær, ribs, brombær, viol, trøffel, lakrids, sort peber, chokolade, espresso og kød. Der er manger noter forbundet med Syrah fordi den bliver dyrket forskellige steder i verden, med skiftende klima. Duftnoter der ofte går igen er solbær og sort peber.
Shirazvine kan drikkes til mange forskellige slags mad. Det er fordi der er så stor variation i smagen. Den traditionelle rødvin fra Australien er sød med frugtagtig smag. Den går rigtig godt med fx grillet spidsbryst eller lam. Begge er magre stykker kød det fremhæver smagen i vinen. Passer også storartet til marineret steg. Den meget tørre Syrahvin fra Rhône har meget garvesyre. Den passer bedst til kød der er mørt og har lidt mere fedt. Fx et stykke oksehøjreb eller entrecote. Men er også glimrende til en klassisk tysk bratwurst godt pakket med oksekød.
 

Syrah kommer fra Frankrig

Der har hersket stor tvivl om hvor Syrah har sin oprindelse. Der har været mange bud gennem tiden. Men i 1999 afgjorde en DNA-test at Syrah er en krydsning mellem to druer: Dureza og Mondeuse Blache. Begge druer kommer fra Rhône i Frankrig. Det betyder at Australiernes teori om at druen skulle komme fra Shiraz i Irak, ikke holdt vand. Druen fik navnet Shiraz fordi man i Australien mente at det var den drue der blev brugt i den Irakiske vin Shirazi. Selvom Syrah er fransk, så var det de australske vine der gjorde druen kendt. Den frugtagtige og fyldige australske vin var mere populær end den tørre franske rødvin. Ofte bliver Syrah brugt som blandingsdrue for at skabe en mere fuldendt balance. 
 

Syrah bruges over hele verden

Selvom Syrah er følsom for klimaet, så bliver den dyrket over det meste af verden. Det forskellige klima gør at vinene varierer meget i smag og udseende alt efter hvor de kommer fra. Franske Rhône-vine lavet på Syrah er meget komplekse vine. De vine der bliver lavet i Australien er mørke og tunge vine. Vinene er så forskellige i smag og udseende at det er svært at tro at de begge er lavet på Syrah. I Californien er der en tredje slags vin, som er meget blødere end den franske Syrahvin og knap så tung som den australske. I Sydafrika er produktionen af vin på Syrah nærmest eksploderet. Den er blevet meget populær. Her bruges betegnelsen Shiraz om vine der minder om den australske, mens vine der ligner dem fra Rhône kaldes Syrah.

 

Se også vores udvalg af vine fra italienske Nebbiolo her