



Xavier Chateauneuf du Pape 2000 i trækasse
Et unikum af en Chateauneuf du Pape. Fra 100 points vinmageren, Xavier Vignons, egen ”Private Cellar Collection”.
Efter mere end 20 år på fad og flaske bliver denne vin frigivet som perfekt drikkemoden og er klar til at blæse alle Rhône-elskere bagover.
Vinen følger lige i hælene på den total-udsolgte 1972-udgave af samme vin, der blev flasket og solgt på rekordtid i 2020.
Nu er tiden endelig kommet til årgang 2000, der bød på fremragende vejrbetingelser i Chateauneuf du Pape. Godt med solskin og tilpasse mængder regn gav vinene så meget struktur og lagringspotentiale, at Xavier besluttede at gemme et par fade af denne enestående Neuf.
Vores årelange venskab med Xavier har givet os mulighed for at få et par kasser af denne drikkemodne kælderskat. Hvordan smager Chateauneuf du Pape med over to årtier på bagen? Smag selv efter - først til mølle.
Nyd den modne Chateauneuf du Pape til fuglevildt, tapas, lam, svampe – eller som meditationsvin i verdensklasse. Servér ved 16-18°C
Hvordan smager Xavier Chateauneuf du Pape 2000 i trækasse?
Moden og ren teglstensrød farve. Vinen drager en til glasset med en parfumeret og ufatteligt kompleks duft. Næsen åbner med tørrede blomster, urter og chokoladedyppede jordbær, blåbær, boysenbær samt kirsebær og hindbær. Dybe strejf af skovbund, tørret kød, nødder og søde krydderier binder sløjfen på den forrygende bouquet. I munden er vinen frisk og livlig til trods for sine mere end 20 år i kælderen. Vinen glider smooth og elegant over tungen med en flot integreret frugt og tanniner, der bare smelter i munden. Utallige smagsnuancer overvælder smagsapparatet i den lange eftersmag, der klinger af med en skøn mineralsk finish. Vinen er frigivet som drikkemoden, men kan gemmes op til 30 år fra høståret.
Xavier Chateauneuf du Pape 2000 i trækasse passer godt til...
Om Xavier

Xavier Vignon er kendt som en af stjernewinemakerne i Rhône, men han er lige så meget kendt for at gå sine egne veje, når det kommer til at fremstille vin. I det traditionsbårne område må Xavier siges at være noget for sig selv. Den eksperimenterende ’wunderwinemaker’ kan finde på at blande forskellige cru’er eller lege med adskillige fadtyper og druesorter, hvilket gør, at hans vine ofte falder uden for de etablerede kategorier og cru’er. Og det på trods af, at Xavier bestemt leverer topkvalitet for hver en krone – måske netop af samme årsag. Det har flere winemakere i området da også for længst fået øjnene op for, og Xavier bliver belønnet med druer og partier af vin til gengæld for at yde assistance til andre producenter og bistå dem i winemakingen. Historien startede på forunderlig vis ved, at Xavier lavede vin i sin egen garage. Den beskedne produktion var egentlig mest tiltænkt venner og familie, men uden Xaviers viden sendte vennerne nogle af hans vine ind til den berømte franske vinguide Hachette. Alle hans cuvéer blev nomineret, og så tog det for alvor fart. I 2009 blev hans Châteauneuf-du-Pape (han laver dog flere) kåret som Sveriges bedste – og siden er en lang række af topanmeldelser fulgt trop. Som yngre rejste Xavier kloden tynd som konsulterende ønolog for flere anerkendte huse, og i Australien blev han tilbudt en stor stilling, men han endte alligevel med at slå sig ned i det mere hjemlige Rhône, da han forelskede sig i de mange muligheder og forskellige terroirs, som området havde at byde på. Xavier har brugt mange år på at udforske, hvordan mineralske salte påvirker vinen, og han udvælger gerne markplaceringer der, hvor jorden har en høj koncentration af mineralske salte. Og man må sige, at Xaviers metode virker – i al fald fremtryller han vin, der gang på gang imponerer anmelderne og begejstrer forbrugerne.
Vindata
Vinen kommer fra
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Proptype
Emballage
Allergener