





Weingut Ziereisen RH (Rhini) Pinot Noir 2022
Robert Parker rammer hovedet på sømmet… Ziereisens Rhini er ikke bare ”tæt på” at smage som Bourgogne. Det er så enestående i sig selv, at det fortjener sin egen plads på vinhylden.
Mange Bourgogne-fans har da også fået øjnene op for de fortryllende Pinot Noir-vine fra Baden og de mest hypede har for længst krydset 1000 kr-grænsen... men Rhini forbliver et ægte topkøb! Vi har haft udsolgt i et helt år, men har nu skaffet nye forsyninger fra kongeårgangen 2022, hvor særligt Pinot Noir-vinene shiner!
Tysklands måske mest mineralske Pinot Noir har navn efter den bedste og mest jernholdige mikroparcel på stejle ”Grand Cru” Efringer Oelberg. Og undskyld, hvis det bliver lidt nørdet, men se lige, hvordan Hans Peter Ziereisen opnår den unikke smagskarakter i ”Rhini”.
Inspireret af de store bourgogner fra Domaine de la Romanée-Conti lader Hans Peter hele 80% hele drueklaser indgå i gæringen, hvilket føjer ekstra parfume og struktur vinen. Der skrues yderligere op for kompleksiteten med brug af over 20 forskellige Pinot Noir-kloner... Efter endt spontangæring på terroirets og kælderens naturligt forekommende gær, trækker vinen farve, saft og kraft fra drueskindet i hele 6 uger. Rhini fuldendes med 24 måneder lang modning i kontakt med de fine gærrester på 225 liter tyske barriquefade fra Andreas Assmann, heraf 10% helt nye.
I glasset rammer Rhini mange af de samme tangenter, som gør stor bourgogne til en musisk smagsoplevelse! Den berømte amerikansk vinskribent Terry Theise sammenligner ligefrem med Clos de la Roche Grand Cru!
Det her er indiskutabelt toppen af poppen, når vi taler enkeltparcelvine fra Ziereisen. Det er meget sjældent, at vi kan få nye leverancer, når først vi får udsolgt. Køb-køb-køb!
Nyd den til saftige steaks, fuglevildt, andebryst, grillet kylling, svamperetter, lette asiatiske serveringer, tapas samt modne oste. Servér ved 14-17°C
Hvordan smager Weingut Ziereisen RH (Rhini) Pinot Noir 2022?
Den rekordlækre ”Rhini 2022” rammer glasset med en dirrende frisk kirsebærrød Pinot Noir-farve… Fortryllende næse med den skønneste duft af tørrede roser, grønne urter, knuste sten, peber, rusten jord, svampe, røde og sorte kirsebær, blommer, peber, mokka og lakrids... Kompleks så du snapper efter vejret! I munden silkefin og slank som en Chambolle-Musigny – men med storartet saft, kraft og krydderi i smagen! Frisk mineralitet og fine tanniner holder frugten rank og atletisk, mens søde krydderier fra fadet giver eftersmagen charme - og løfter det samlende indtryk op i indiskutabel verdensklasse… Rhini er tilbage! Drik nu, eller gem +15 år fra høståret.
Smagenoter
Blåbær
Chokolade
Jordbær
Røde kirsebær
Røg
Smagsprofil
Meget tør
Sød
Meget let
Meget kraftig
Meget blød
Meget tanninrig
Weingut Ziereisen RH (Rhini) Pinot Noir 2022 passer godt til...
Om Weingut Ziereisen

"The man is a superstar, whose Pinots are up there with the very best." - Tim Atkin, Master of Wine
"Ziereisen is a little bit like Bayern Munich. Another dimension of complexity and expression." | "German Red Wine The Year 2020" – Robert Parker
“German Wine Collection of the Year" | "5 Trauben - Weltklasse” - Gault Millau
”TOP 100 Wineries of the World 2022" - Wine & Spirits Magazine
"Try anything!” – Anne Krebiehl MW
Manden er en legende. Hans vine er kult. Presenting sydtyske Hanspeter Ziereisen... verdensmester i Gutedel og Tysklands nok allerbedste producent af Pinot Noir! 100 point-vinmagere fra Tyskland kan tælles på meget få fingre - men hos Weingut Ziereisen i det sydligste Baden leverer samtlige vine velsmag, kompleksitet, personlighed og ratings på et så svimlende højt niveau, at husets samlede kollektion er kåret som Tysklands bedste! Master of Wine Anne Krebiehl anbefaler i sit hovedværk, The Wines of Germany, samtlige vine i sortimentet! Og da en anden Master of Wine, Tim Atkin, organiserede en stort anlagt blindsmagning af 400 tyske Pinot Noir-vine, var Weingut Ziereisen meget sigende den eneste med 3 vine i TOP 20.
Vi finder kultproducenten i den lille flække Efringen-Kirchen, som ligger i direkte nordlig forlængelse af den schweiziske storby Basel, og som mod vest grænser op til Rhinen og det sydligste Alsace. I dette lille samfund har foretagsomme familien Ziereisen huseret siden 1734, men indtil for 30 år siden med overvejende fokus på kvægdrift og planteavl. Kun 0,5 hektar var indtil da helliget dyrkning af vindruer, der blev solgt fra til det lokale kooperativ.
Familiens bourgognetossede unge søn, den snedkeruddannede Hanspeter Ziereisen som overtog familiegården i 1991, så dog et kæmpe potentiale i det lokale terroir Efringer Oelberg... En stejl og direkte sydvendt skråning med indiskutabel Grosses Gewächs-klasse og høj koncentration af Jura-kalksten i undergrunden. Faktisk så udpræget at marken grænser direkte op til et kalkbrud! Nok så vigtigt for druekvaliteten er terroirets eksponering for den tørre vind fra Middelhavet, der når frem til Efringen-Kirchen via porten til Bourgogne, "The Belfort Gap", mellem Jurabjergene og Vogerserne. Siden overtagelsen har Hanspeter Ziereisen øget familiens beholdning af vinmarker til 20 hektar, hvoraf størstedelen er perfekt beliggende på Efringer Oelberg.
Den 100% selvlærte winemaker gik fra starten eksperimenterende og udogmatisk til værks, hvilket dog med årene bragte ham på kolisionskurs med de tyske vinmydigheder. Konflikten kulminerede i 2004, hvor Ziereisens spontangærede, langsomt modnede og ufiltrerede vine trods tårnhøj kvalitet og anmeldertrække ud over alle grænser blev afvist som Qualitätswein, fordi "statens sheriffer" fandt rebellens vine for afvigende i smagen! Ziereisen blev først såret på stoltheden, men så nye muligheder i at markedsføre sine vine som Landwein, hvilket gav langt større frirum for eksperimenter, kreativitet og nytænkning. Succesen har været så enorm, at Ziereisen i dag er blevet en lederskikkelse for den kvalitetsfanatiske og hastigt voksende Badischer Landwein Bewegung, der er stiftet i 2016 som modbevægelse til de konservative og konformerende tyske vinmydigheder.
Ziereisen har fundet sin helt egen vej til verdensklassen! Ekstremt tæt beplantning – helt op til 20.000 planter pr. hektar. Kompressorluft blæst ind under blomstringen giver mindre kompakte klaser med færre og sundere druer! Fodtrampning af frugten. Lang macerationstid. Spontangæring med op til 80% hele drueklaser. Aldrig mere chaptalisering - derfor slanke og ranke vine! Hård presning af hvidvinsdruer for ekstra fenolisk udtræk og større smagskompleksitet. Ingen sulfit-tilsætning før aftapningen - som sker uden klaring og i hovedreglen uden filtrering. Disse karakterfulde vine behøver tid og kærlighed i tønde, flaske og glas... Derfor flere års fadlagring i selskab med de fine gærrester – typisk to vintre og to somre på lokale tyske fade fra Andreas Assmann. Dog meget mådeholden brug af ny eg.
Hovedfokus er på Spätburgunder (Pinot Noir) samt den lokale hvidvinsdrue Gutedel (Chasselas), som Ziereisen har ført til 100 point-stjernestaus i den førende tyske vinguide Gault & Millau. Der suppleres med ca. 30% beplantaninger af fortrinsvis Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay og Syrah, hvis enkeltdruevine alle vælter sig i topratings fra verdens største anmeldere.
Edeltraud og Hanspeter Ziereisen, der i dag har nået starten af halvtredserne, krydser begge fingre for, at næste generations Ida og Johann en skønne dag vil overtage vingården. Alligevel har Hanspeter strengt forbudt sine børn at studere vin ved de højere læreantalter: "Mehr trinken, weniger denken." Familien Ziereisen revolutionerer tysk vin... nedefra!
Vindata
Druer
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Lagring
Proptype
Emballage
Allergener