
Parusso Barolo DOCG 2016
Man må knibe sig i armen... Det siger alt om Marco Parussos verdensklasse, at denne hans billigste Barolo præsterer velsmag, ratings og WOW-faktor på et niveau, hvor 95% af konkurrenters mest kostbare prestigeaftapninger ikke når op.
Fra den flotte årgang 2016 kommer en mørk, luksuriøst krydret og hæsblæsende frugtlækker power-Barolo – et næsten essensagtigt Nebbiolo-koncentrat.
Selv når vi kigger vi Parussos ”Barolo Normale” efter i sømmene, er der intet ordinært at finde. Vinen er forkælet på små franske egetræsfade, mens druerne kommer fra tre terroirs i Cru-klassen, hhv. Bussia og Mosconi i Monforte d’Alba samt Mariondino i Castiglione Falleto. Et absolut must-try!
Nyd den til saftigt oksekød, lam, trøfler, svamperisotto, kraftige pastaretter og lagrede oste. Servér ved 16-18°C.
Hvordan smager Parusso Barolo DOCG 2016?
I glasset mørk og intens for Nebbiolo… Næsen er dyb, kompleks og ikke mindst forførende med koncentreret duft af viol, hindbær, kirsebær og mørke blommer, der i dybden gemmer på læder, tjære, røg, medicinskab og herlige espressonoter. I munden kødfuld og generøs. Frugten og fadet balancerer fornemt, og den imponerende lange finish får seriøst fokus med elegant mineralsk friskhed og tæt tanninstruktur. Bravo! Drik nu med iltning, eller gem +15 år fra høståret.
Parusso Barolo DOCG 2016 passer godt til...
Om Parusso
”If you follow the work being done at Parusso, you’ll know that it is one of the most dynamic and out-of-the-box wineries in Barolo.” - Robert Parker
”Jeg lever kun én gang, og jeg giver alt, hvad jeg har!” Marco Parussos mission er at skabe ultimative Barolo-oplevelser, og med ratings op til 99 point er hans vine i årgang 2016 nået snublende nær det perfekte.
Vi finder vingården på en idyllisk bakketop i Monforte d’Alba, blot nogle få hundrede meter fra grænsen til Castiglione Falletto, hvor Marcos bedstefar Gaspare Parusso tilbage i 1901 købte familiens første parcel på Cru-marken Mariondino.
I årtier gik hele druehøsten til familie, venner og lokale kooperativer, men Gaspares søn Armando så verdenklassepotentialet og begyndte i starten af 1970-erne at opkøbe nye topmarker med henblik på produktion af Barolo i eget navn.
I 1986 kom den ønologuddannede Marco Parusso og søsteren Tiziana til, og siden har familien for alvor katapulteret sig frem i forreste geled af referenceproducenter. På lige fod med de helt tunge drenge som eksempelvis nabohuset Podere Aldo Conterno.
Familien råder i dag over 28 hektar vinmarker, hvoraf særligt Cru’erne Bussia og Mosconi (Monforte d’Alba) samt Mariondino (Castiglione Falletto) er helliget Nebbiolo-druen. Alle marker dyrkes økologisk og zoneopdelt, så gødskning, beskæring og høsttidspunkt nøje kan tilpasses det enkelte mikroterroir.
Også i vinkælderen går Marco til ekstremer. Helt usædvanligt tørrer han sine håndplukkede drueklaser 5-7 dage i et ventileret rum efter høst. Denne opbevaring i kontakt med ilt danner blødere og mindre bitre tanninforbindelser i både druer og stilke, hvoraf op til 70% inkluderes i vinificeringen.
Efter flere dages aromaudtræk ved lav temperatur varmer Marco gæringstanken op til 33°C i 2 døgn for at trække maksimal farve fra drueskallerne. Derfor er Parussos Barolo’er altid mørke i farven. Så følger spontangæringen ved 25°C på roterende gæringstanke, der øger kontakten og smagsudvekslingen mellem drueskallerne og den gærende most. Når alt sukkeret er gæret ud, hæves temperaturen igen for at drive den sidste tannin og smagspower ud af skallerne, der samlet set udblødes helt op til 50 dage. Endelig modner Parusso sine Barolo’er 18 mdr. på nye franske barriquefade med de fine gærrester, der giver tekstur, finesse samt en "buffer-effekt" mod oxidering, så vinene kan flaskes med minimal tilsætning af svovl. Resultatet af anstrengelserne taler for sig selv...
Årlig produktion: 130.000 flasker vin, som fordeler sig på mousserende Nebbiolo, Sauvignon Blanc-hvidvine, Dolcetto, Barbera samt en Langhe Nebbiolo og syv forskellige Barolo-vine.