





Parusso Barolo Perarmando 2018
Wauw, så er den endelig landet i sortimentet. For første gang!
Navnet er Perarmando, hyldesten til faderophavet, Armando Parusso, og samtidig en af Parussos bedste Barolo’er til dags dato.
Parusso har mixet druerne fra de tre cru’er Bussia, Mariondino og Mosconi og puttet de bedste af dem i Perarmando. En samling af det ypperste druemateriale giver en utrolig kompleks og dyb Barolo. Det gode fra hver enkelt cru skinner igennem her…
Vinen anbefales til saftigt oksekød, lam, vildt, svamperisotto, pastaretter som ravioli eller tagliatelle med kødsovs, men den vil også smage fantastisk til retter med trøfler og modne, lagrede oste. Server ved 16-18 °C.
Hvordan smager Parusso Barolo Perarmando 2018?
En flot kirsebærrød farve i glasset. En højspændt aromatisk næse med rigelige mængder af tørrede røde frugter, spandevis af modne jordbær, kirsebær og blommer, der forsyner vinen med sin store og uimodståelige frugtcharme. Med udtalte florale nuancer, der dog blender flot ind i den røde, parfumerede frugt. Fadaftrykket viser i form af nelliker og kaffebønner. Tanninerne er fornemt integrerede i den raffinerede og samtidig powerfulde finale med et lakridset tvist i afslutningen. En imponerende længde og en generøs vin med en rig og blød mundfølelse, samtidig skarpt struktureret og med en frisk mineralitet. En stor vin. Drik nu eller gem +10-15 år fra høståret.
Parusso Barolo Perarmando 2018 passer godt til...
Om Parusso
”If you follow the work being done at Parusso, you’ll know that it is one of the most dynamic and out-of-the-box wineries in Barolo.” - Robert Parker
”Jeg lever kun én gang, og jeg giver alt, hvad jeg har!” Marco Parussos mission er at skabe ultimative Barolo-oplevelser, og med ratings op til 99 point er hans vine i årgang 2016 nået snublende nær det perfekte.
Vi finder vingården på en idyllisk bakketop i Monforte d’Alba, blot nogle få hundrede meter fra grænsen til Castiglione Falletto, hvor Marcos bedstefar Gaspare Parusso tilbage i 1901 købte familiens første parcel på Cru-marken Mariondino.
I årtier gik hele druehøsten til familie, venner og lokale kooperativer, men Gaspares søn Armando så verdenklassepotentialet og begyndte i starten af 1970-erne at opkøbe nye topmarker med henblik på produktion af Barolo i eget navn.
I 1986 kom den ønologuddannede Marco Parusso og søsteren Tiziana til, og siden har familien for alvor katapulteret sig frem i forreste geled af referenceproducenter. På lige fod med de helt tunge drenge som eksempelvis nabohuset Podere Aldo Conterno.
Familien råder i dag over 28 hektar vinmarker, hvoraf særligt Cru’erne Bussia og Mosconi (Monforte d’Alba) samt Mariondino (Castiglione Falletto) er helliget Nebbiolo-druen. Alle marker dyrkes økologisk og zoneopdelt, så gødskning, beskæring og høsttidspunkt nøje kan tilpasses det enkelte mikroterroir.
Også i vinkælderen går Marco til ekstremer. Helt usædvanligt tørrer han sine håndplukkede drueklaser 5-7 dage i et ventileret rum efter høst. Denne opbevaring i kontakt med ilt danner blødere og mindre bitre tanninforbindelser i både druer og stilke, hvoraf op til 70% inkluderes i vinificeringen.
Efter flere dages aromaudtræk ved lav temperatur varmer Marco gæringstanken op til 33°C i 2 døgn for at trække maksimal farve fra drueskallerne. Derfor er Parussos Barolo’er altid mørke i farven. Så følger spontangæringen ved 25°C på roterende gæringstanke, der øger kontakten og smagsudvekslingen mellem drueskallerne og den gærende most. Når alt sukkeret er gæret ud, hæves temperaturen igen for at drive den sidste tannin og smagspower ud af skallerne, der samlet set udblødes helt op til 50 dage. Endelig modner Parusso sine Barolo’er 18 mdr. på nye franske barriquefade med de fine gærrester, der giver tekstur, finesse samt en "buffer-effekt" mod oxidering, så vinene kan flaskes med minimal tilsætning af svovl. Resultatet af anstrengelserne taler for sig selv...
Årlig produktion: 130.000 flasker vin, som fordeler sig på mousserende Nebbiolo, Sauvignon Blanc-hvidvine, Dolcetto, Barbera samt en Langhe Nebbiolo og syv forskellige Barolo-vine.