



Parusso DOCG Bussia Riserva "Oro" Vigna Rocche 2013 MAGNUM i trækasse
"Utterly captivating wines that speak to the pedigree and class that are the signatures of the best Barolo vintages.” – Anotino Galloni
Baroloen der giver Parusso 100 point?
Med 99 point fra James Suckling til Parussos gyldne flagkskib i 2011 - bliver 2013 så drømmeårgangen, der endelig udløser en perfekt score til Parussos største Barolo?
Vi har fået tiltusket os 9 fede magnumflasker af denne 24 karat trøffelduftende Barolo Riserva, der kun laves i særlige årgange - fra over 50 år gamle Nebbiolo-vinstokke på mægtige Cru Bussia!
Vil du sikre dig Piemontes måske største Riserva, fra en af de allerstørste årgange, så gør det NU! Vinens lagringspotentiale er over 20 år og med magnumflasken er betingelserne for dette helt optimale.
Drik nu, eller gem +20 år fra høståret.
Nyd den til saftigt oksekød, lam, trøfler, svamperisotto, kraftige pastaretter, lagrede oste og som meditation. Servér ved 16-18°C.
Hvordan smager Parusso DOCG Bussia Riserva "Oro" Vigna Rocche 2013 MAGNUM i trækasse?
Nyskænket fra den store magnumflaske imponerer Barolo’en med en ekstra dyb og mørk kulør, der i kanten har smukke teglstensnuancer… Næsen er ganske enkelt grandiøs med hyper koncentreret og kompleks duft af trøffelpasta, visne roser, tørrede mørke kirsebær, saftige skovjordbær og et lille tropisk strejf af abrikos, der får følge af mineralsk kamfer, røg, lakrids, aske, tjære og ristede kaffenoter.... I munden perfekt balanceret med smooth og næsten sveskeagtig kødfuld frugt, der bare oser af power, kompleksitet og finesse. Wauw! Tanninerne er perfekt polerede og løfter den minutlange finish det sidste stykke op i verdensklassen...
Parusso DOCG Bussia Riserva "Oro" Vigna Rocche 2013 MAGNUM i trækasse passer godt til...
Om Parusso
”If you follow the work being done at Parusso, you’ll know that it is one of the most dynamic and out-of-the-box wineries in Barolo.” - Robert Parker
”Jeg lever kun én gang, og jeg giver alt, hvad jeg har!” Marco Parussos mission er at skabe ultimative Barolo-oplevelser, og med ratings op til 99 point er hans vine i årgang 2016 nået snublende nær det perfekte.
Vi finder vingården på en idyllisk bakketop i Monforte d’Alba, blot nogle få hundrede meter fra grænsen til Castiglione Falletto, hvor Marcos bedstefar Gaspare Parusso tilbage i 1901 købte familiens første parcel på Cru-marken Mariondino.
I årtier gik hele druehøsten til familie, venner og lokale kooperativer, men Gaspares søn Armando så verdenklassepotentialet og begyndte i starten af 1970-erne at opkøbe nye topmarker med henblik på produktion af Barolo i eget navn.
I 1986 kom den ønologuddannede Marco Parusso og søsteren Tiziana til, og siden har familien for alvor katapulteret sig frem i forreste geled af referenceproducenter. På lige fod med de helt tunge drenge som eksempelvis nabohuset Podere Aldo Conterno.
Familien råder i dag over 28 hektar vinmarker, hvoraf særligt Cru’erne Bussia og Mosconi (Monforte d’Alba) samt Mariondino (Castiglione Falletto) er helliget Nebbiolo-druen. Alle marker dyrkes økologisk og zoneopdelt, så gødskning, beskæring og høsttidspunkt nøje kan tilpasses det enkelte mikroterroir.
Også i vinkælderen går Marco til ekstremer. Helt usædvanligt tørrer han sine håndplukkede drueklaser 5-7 dage i et ventileret rum efter høst. Denne opbevaring i kontakt med ilt danner blødere og mindre bitre tanninforbindelser i både druer og stilke, hvoraf op til 70% inkluderes i vinificeringen.
Efter flere dages aromaudtræk ved lav temperatur varmer Marco gæringstanken op til 33°C i 2 døgn for at trække maksimal farve fra drueskallerne. Derfor er Parussos Barolo’er altid mørke i farven. Så følger spontangæringen ved 25°C på roterende gæringstanke, der øger kontakten og smagsudvekslingen mellem drueskallerne og den gærende most. Når alt sukkeret er gæret ud, hæves temperaturen igen for at drive den sidste tannin og smagspower ud af skallerne, der samlet set udblødes helt op til 50 dage. Endelig modner Parusso sine Barolo’er 18 mdr. på nye franske barriquefade med de fine gærrester, der giver tekstur, finesse samt en "buffer-effekt" mod oxidering, så vinene kan flaskes med minimal tilsætning af svovl. Resultatet af anstrengelserne taler for sig selv...
Årlig produktion: 130.000 flasker vin, som fordeler sig på mousserende Nebbiolo, Sauvignon Blanc-hvidvine, Dolcetto, Barbera samt en Langhe Nebbiolo og syv forskellige Barolo-vine.