
Manzone Langhe Nebbiolo Il Crutin 2023
”Manzone is among the estates in Barolo that has the potential to ascend into the realm of the truly elite. The wines have been superb over the last few vintages” – Antonio Galloni
Topanmeldt af James Suckling, Flaskehalsen og Decanter – nu er den tilbage!
Manzones længe udsolgte ”baby-Barolo” Il Crutin er landet i nye, flotte 2023-årgang. Men skynd dig – mængderne er stærkt begrænsede.
Elsker du Barolo-smagen, men foretrækker mere tilgængelig i både stil og pris, så er denne saftige terroirvin fra Manzone et must-try.
Spørg bare hos Decanter, hvis Piemonte-panel har blindsmagt hele 72 vine i jagten på "Great value Nebbiolo". Resultatet? En top 5 placering til Manzone Il Crutin med mærkatet HIGHLY RECOMMENDED!
Druerne håndplukkes fra to af Barolos mest anerkendte cru-terroirs, Gramolere og Castelletto, begge beliggende i den prestigefyldte Monforte d’Alba-subzone.
Vinnavnet ”Il Crutin” refererer til en historisk bygning midt på netop Gramolere-marken. Opført i 1800-tallet og siden år 2000 ejet af familien Manzone...
Nyd denne saftige Nebbiolo som et hyggeglas eller til steaks, pasta, pizza, italienske delikatessevarer, svampe og modne oste. Servér ved ca. 16-18°C.
Hvordan smager Manzone Langhe Nebbiolo Il Crutin 2023?
Il Crutin 2023 funkler elegant kirsebærrød i glasset… Duften er frisk og vibrerende med klassiske Nebbiolo-aromaer af tranebær, skovjordbær og røde kirsebær. Efter lidt iltning folder vinen sig ud med mere komplekse lag af rosenblade, røg, skovbund, rosmarin og knuste sten... I munden er den saftig og levende med en næsten burgundisk finesse. Her er både seriøs kompleksitet og en uimodståelig frugtcharme, der gør det aldeldes umuligt at holde glasset fra munden. Afslutningen er frisk og nuanceret med elegante tanniner, der spiller flot – både solo og som madledsager. Drik nu eller gem 6–8 år fra høståret.
Smagenoter
Herbes de Provence
Rose
Røde kirsebær
Røg
Tranebær
Smagsprofil
Meget tør
Sød
Meget let
Meget kraftig
Meget blød
Meget tanninrig
Manzone Langhe Nebbiolo Il Crutin 2023 passer godt til...
Om Manzone

Den familieejede producent Giovanni Manzone er beliggende i kommunen Monforte d’Alba, med berømte Poderi Aldo Conterno blandt de nærmeste naboer. Og Manzone-vinene holder tilsvarende højt niveau!
Husets historie starter med købet af ejendommen Ciabot del Preve i 1925. Manzone-familien begynder i det små at producere egen vin omkring 1965, og i løbet af de næste par årtier investerer man fortløbende i nye parceller. Midt i 1980’erne er beholdningen af vinmarker - og efterspørgslen på Barolo – vokset så meget, at Giovanni Manzone kan leve af at producere vin i eget navn.
Manzone-familiens ekstremt stejle og højtliggende topmarker med meget gamle vinstokke giver naturligt lave høstudbytter af ekstraordinær høj kvalitet. Resultatet er nogle af de mest koncentrerede og gemmeværdige af alle Barolo-vine.
I markarbejdet hylder Manzone-familien bæredygtige og naturlige prinicipper, og vinplanterne dyrkes helt uden gødskning og brug af insektgift. I vineriet gærer vinen med terroirets og vinkælderens naturligt forekommende gærstammer, og der vinificeres på traditionel vis med langvarig udblødning af drueskallerne. Der tilsættes kun minimale koncentrationer af svovl, og vinene aftappes uden klaring og filtrering.
Siden 2005 har sønnen Mauro hjulpet med ledelsen af firmaet, og i 2012 fulgte Mauros søster Mirella trop. Mauro og Mirella har begge gennemført ønologuddannelsen i Alba. Fra 8,5 hektar i Monforte d’Alba, fordelt på de tre cru’er Gramolere, Bricat og Castelletto, fremstiller Giovanni Manzone ca. 50.000 flasker årligt.