
Dom Perignon Vintage 2009
2009 viser Dom Perignon fra sin mest charmerende og opulente side! James Suckling sammenligner med stor hvid bourgogne!
Lys gylden i glasset. Vidunderlig næse med liflige æbleblomster, citrus, hvid fersken og hints af ananas, samt dybere noter af mineralitet og brioche. I munden lækker cremet med fin mousse. Frugt, syre og gærnoter i perfekt, vedvarende samspil. Drik nu, eller gem til 2030.
97/100 James Suckling (årg. 2009)
”This is a DP that shows the ripeness of the 2009 vintage yet remains full of energy. Gorgeous aromas of cream, apple, mango, honeysuckle, and chalk follow through to a full body and super fine, tight texture. Dense and agile. Vinous. It’s like a top grand cru white Burgundy. Think Bâtard-Montrachet.”
96/100 Decanter (årg. 2009)
"A wine with wafting scents of both fresh and confit of spiced lemon and wild cherry. Despite the heat, the wine has freshness, vitality and length. Still a youngster, this will grow greatly by 2019.”
96/100 Wine Spectator (årg. 2009)
“There's a subtle power to this graceful Champagne, which boasts a firm, crystalline frame of acidity married to the fine, satinlike mousse and notes of white raspberry, brioche and Earl Grey tea. Seamless through to the long finish of smoke and spice accents, this opens beautifully in the glass.”
18+/20 Jancis Robinson (årg. 2009)
” Very pale, very youthful nose. Lots of zest and freshness. Introvert and tight. But approachable in terms of texture. The flavour is not fully formed yet but it’s already a pleasure to drink from the point of view of balance, presumably thanks to the relatively low acidity. Light hint of bitterness on the end. Length. Palate-enrobing! Lovely texture.”
Anbefales til til sushi, kaviar, luksuriøse serveringer med fisk og skaldyr, lyst kød, trøfler og cremede oste. Nyd vinen ved 8-12 °C.
2009 Dom Perignon er fremstillet af 58% Chardonnay og 42% Pinot Noir. Kernen af dette blend er de otte historiske Grand Cru-landsbyer, Aÿ, Bouzy, Verzenay, Mailly, Chouilly, Cramant, Avize og Le Mesnil. Hertil kommer druer fra Dom Perignons ”egen” landsby, Premier Cru Hautvillers. Basisvinen gærer på ståltank, inklusiv blødgørende malolaktisk gæring. Efter andengæringen flaskemodner vinen med 7 års bærmekontakt. På grund af 2009-årgangens ekstra modne druer, har denne vin fået lavere dosage end normalt: 4 g/l.
Munken Dom Pérignon levede fra 1638 til 1715. Han var kældermester ved benediktinerklosteret i Hautvillers. Ifølge myten opfinder af Champagne – og kendt for citatet: ”Kom hurtigt, jeg drikker stjernerne!” Vinen Dom Perignon blev introduceret i 1921 som historiens første ”prestige cuvée”. Branded blev givet videre fra Mercier til Moët i 1927, og vinen fremstilles i dag af luksuskoncernen Louis Vuitton-Moët Hennessy (LVMH), under ledelse af Chef de Cave Richard Geoffroy.
Om Dom Perignon
Champagnekongen over dem alle…
Navnet Dom Perignon får stjernerne frem i øjnene hos mange champagneentusiaster og er et af de mest efterspurgte brands i verden. Det ikoniske og antikke flaskedesign gør Dom P. nem at kende… Den legendariske 100-points luksuschampagne (årg. 2008) er en vin med årelangt gemmepotentiale, ofte citruspræget og reduktiv i sin spæde ungdom, inden den for alvor åbner sig med en blændende smagskompleksitet med alderen.
Munken Dom Pierre Perignon er navnefaderen til det populære brand. Han levede i det 17. århundrede i Hautvillers, hvor han eksperimenterede meget i kælderen for at skabe den bedste vin i verden i troen på, at hårdt arbejde bragte mennesket tættere på Gud. Selv om han næppe kan tage æren for opfindelsen af champagne, gjorde han under sit virke nogle vigtige opdagelser af stor betydning for champagneproduktion i dag – bla. blandingen af blå og grønne druer for at øge kvaliteten i den endelige vin.
I 1927 overtog Moët & Chandon rettighederne til navnet Dom Perignon fra huset Mercier i forbindelse med, at France-Durand Mercier blev gift med Paul Chandon-Moët. Senere fik man en idé. Den gik ud på at hælde den fantastiske årgang 1921 på den karakteristiske Dom Perignon-flaske, en kopi fra 1700-tallet. Dermed var topcuvéen Dom P. skabt, som blev lanceret i 1936 under den store økonomiske krise. Idéen viste sig at være klog, og senere udviklede Dom P. sig til at blive et af verdens mest eftertragtede champagnebrands.
Forskellige kældermestre har stået bag fremstillingen af vintagechampagnen omgivet af den eksklusive aura. Richard Geoffroy kom til som kældermester i 1990, men han gav i 2008 arven videre til Vincent Chaperon, en tæt samarbejdspartner igennem 13 år og derfor intet nyt ansigt hos Dom P.
Druerne til prestigechampagnen høstes fra forskellige Grand Cru’er i Champagne, til tider op til 30-60 forskellige vine, og man har adgang til hele 16 Grand Cru’er i det verdensberømte distrikt. Blandingsforholdet er ca. 60 procent Pinot Noir og 40 % Chardonnay, men det hænder, at det justeres lidt på druesammensætningen alt efter årgangen, men altid med højest mulig kvalitet for øje.
En klassisk Dom Perignon champagne ligger som minimum syv år på gærresterne, men siden 2000 er der blev fremstillet en serie af sent degorgerede vine (tidl. Oenothèque) kaldet Plénitude, fordi Geoffroy mener, at champagne udvikler sig i plateauer frem for kontinuerligt. P2 frigives ti år senere end den almindelige Dom P. mens P3 først frigives i 35-40 års alderen i meget begrænset oplag, hvorfor priserne er tilsvarende højere på disse ekstraordinære udgaver af den klassiske champagne.
Kvaliteten er høj over hele linjen, og derfor høster den legendariske Dom Perignon champagne 97+ point årgang efter årgang. Mange celebre personligheder som Orson Welles, Marlene Dietrich og danske Helena Christensen har gennem historien nydt den eksklusive champagne med det udødelige ry.
Vindata
Druer
Producent
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale