
Alvear Amontillado 37,5 cl
Solera-modnet i otte år… Autentisk Amontillado fra 100 point-producenten Alvear til drømmepris!
Mange forbinder sikkert Amontillado med Sherry-vinene fra Jerez, men i virkeligheden betyder navnet “som i Montilla”.
Med andre ord får du her den originale, autentiske vare fra Montillas ældste og bedste vinhus!
Amontillado-stilen tager udgangspunkt i en frisk Fino-type, der ved at gennemgå en slutproces med oxidativ lagring opnår den særlige, nøddeagtige Amontillado-karakter.
Dette sker ved, at floren (gæren som flyder på vinens overflade) efter nogle dør og synker til bunds, så vinen under den resterende modning udsættes for ilten i fadets øverste del.
Som resultat beriges vinen med dybere farve og større kompleksitet, mens alkoholen og intensiteten øges ved fordampning.
Formentlig verdens bedste Amontilado til prisen… Glæd dig!
Nyd den som et meditationsglas, eller til svamperisotto, modne oste og fjerkræ. Server ved 10-14°C.
Hvordan smager Alvear Amontillado 37,5 cl?
Alvear Amontillado funkler med sin elegante lyse ravfarve i glasset… Næsen frister med en harmonisk bouquet af ristede nødder og delikate fadkrydderier, der flettes smukt sammen med nuancer af tørret frugt, havtang, friske og stødte æbler, pikante gærnoter, visnet kamilleblomst og lidt røget mineralitet… Vinen fremstår rig og silkeblød i teksturen, mens smagen imponerer med komplekse nøddestrejf og fadkrydderier. Fine strejf af æble, abrikos og læder i harmoniske eftersmag, der hænger længe på tungen. Textbook Amontillado – og et fremragende køb til prisen! Drik nu, eller gem +10 år.
Smagenoter
Cedertræ
Grønne æbler
Nødder
Røg
Tørret frugt
Alvear Amontillado 37,5 cl passer godt til...
Hvordan er Alvear Amontillado 37,5 cl fremstillet?
Alvear Amontillado er fremstillet på Montilla-Moriles-distriktets grønne signaturdrue, Pedro Ximenez, som høstes fra kalkholdige Albariza-marker i Sierra de Montilla. Vinen gærer naturligt op til 15 % alkohol – uden at blive tilsat spiritus. Efter endt gæring omstikkes vinen til 8 års samlet Solera-modning på brugte 512 liters amerikanske egetræsfade, fyldt med omkring 5/6 vin. Modningen starter ”biologisk”, under et levende slør af gær, velo de flor, der beskytter mod iltning og beriger smagen med pikante Fino-nuancer af grønne æbler, mandel, salt og kamilleblomst. Efterhånden som dette beskyttende lag af flor svinder bort, ændrer processen sig til en ”oxidativ” modning, der koncentrerer smagen, syren og alkoholen ved vandfordampning, mens vinen optager de komplekse, nøddeagtige noter, der kendetegner eksklusiv Amontilllado.
Druer
Pedro Ximénez (PX)Om Bodegas Alvear

100 points – “…the best Pedro Ximénez I have ever tasted” – Robert Parker
Sherry er en af tidens hotteste vintrends og derfor vil vi gerne tilbyde dig det bedste som den sydspanske vinregion har at byde på. Bodegas Alvear er det absolutte fyrtårn sigter efter, når det kommer til produktionen af Sherry. De er en del af en meget eksklusiv klub, der har scoret 100 Parker-point for en sød dessertvin på druesorten, Pedro Ximénez. Huset er samtidig Spaniens næstældste vinproducent med en utrolig historie, der rækker helt tilbage til 1729.
Vi befinder os i Córdoba i regionen, Montilla-Moriles, godt to timer fra Malaga og solkysten. Denne region er særligt berømt for at lave guddommelige vine på den føromtalte drue, Pedro Xímenez. Helt op til 70 % af alle vinmarker i dette område er beplantet med denne druesort. Du kender den måske fra kendte Sherry-vine, der produceres et andet sted i Andalucien, Jerez, og som er det eneste område i Spanien, der må kalde deres vine for Sherry. I Montilla-Moriles og hos Bodegas Alvear laver de præcis de samme typer af vine som i Sherry-distriktet, men må ikke kalde dem for Sherry. De har dog de samme navne såsom ”Fino”, ”Amontillado”, ”Oloroso”, ”Palo Cortado” osv.
En af de grundlæggende forskelle på de to distrikter er, at man i Montilla-Moriles næsten udelukkende anvender Pedro Ximénez, mens denne drue kun er tiltænkt søde vine i Sherry-distriktet.
Ligesom i sherry-produktionen modner Bodegas Alvear et stort udvalg af deres vine i tønder, hvori der udvikler sig en særlig skimmelsvamp, kaldet ”flor”. Det sker ved at egetræstønderne fyldes 4/5-del op og ved hjælp af ilt dannes der et særligt lag skimmelsvamp oven på vinen. Flor’en er med til at give en helt unik og særegen aroma til vinene, der bare må opleves! Du finder disse aromaer i de tørre typer ”Fino” og ”Amontillado”. I Oloroso er ”flor” ikke tilladt og man fylder her tønderne helt op og tilsætter druesprit, så vinen når en alkoholprocent på 18, hvorved ”floren” ikke kan leve.
Bodegas Alvear er helt outstanding, når det kommer til disciplinen søde dessertvine. Disse vine kaldes blot ”Pedro Ximénez” og her bliver druerne lagt ud på måtter efter høsten, hvor de tørrer ind og opkoncentrerer deres smag og sukkerindhold. Mosten fra de rosinerede druer bliver lagt på gamle egetræsfade, hvor de indgår i det såkaldte ”Solerasystem”. Her stables egetræstønderne bogstaveligt talt efter alder med de ældste nederst og de yngste øverst. Der aftappes kun en del af tønden, hvorefter der fyldes op med den næstældste og så fremdeles.
Blandt de søde dessertvine finder du ”Solera”-udgaverne helt tilbage fra 1830, 1910 og 1927. Førstnævnte har scoret perfekte 100 points hos Guía Peñin og de øvrige høster gigantiske Parker-ratings på 97 og 98. Disse vine flankeres af husets unikke årgangsvine ”Sacristia” og ”Añada” (hvorfra årgang 2011 scorede 100 points), der altså er fremstillet på druer fra en enkelt årgang.
Bodegas Alvear har altid lagt stor vægt på at bevare familiens identitet og i dag er huset ejet af 8. generation med hele 50 familiemedlemmer. Forståeligt nok bliver størstedelen af produktionen drukket af Spanierne selv, mens den resterende del eksporteres til mere end 25 forskellige lande.
Til trods for, at Bodegas Alvear producerer noget af verdens bedste Pedro Ximénez – både i søde og tørre udgaver – er priserne forblevet relativt lave. Dette skyldes ikke mindst, at vinene ikke kan markedsføres som ”Sherry”, hvilket giver et kæmpe hug i priserne. Det gør kun glæden endnu større at skulle føre Bodegas Alvear-vinene hos Supervin!
Vindata
Druer
Vinen kommer fra
Producent
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Lagring
Proptype
Emballage
Allergener




















