”The best in Basque white wine” I 2005 tog den nu 3-stjernede Michelin-kok Eneko Azurmendi en beslutning med sin onkel om at starte et pioner-projekt – både for baskisk gastronomi, men også for vindyrkning. Missionen var at booste dyrkningen af lokale druesorter og lave unikke terroir-vine fra de op til 30 % stejle marker lige uden for Bilbao by. Gorka Izagirre hører til den baskiske appellation D.O. Bizkaiko Txakolina, der blev etableret tilbage i 1994 og dækker omkring 250 hektar vinmarker med blot 69 registrerede producenter. Gorka Izagirre er med sine 42 hektar klart den førende og mest succesfulde i området. Hovedrollerne indtages af de tre sjældne druesorter, Hondarrabi Zuri, Hondarrabi Zerratia og Hondarrabi Beltza (rød), der bliver taget under kyndig behandling i kælderen af winemaker, José Ramon Calvo. Han råder over ”state of the art” teknologi og faciliteter i kælderen, der blandet andet giver ham mulighed for at vinificere druerne til de forskellige vine plot for plot. Han praktiserer en ”low intervention”-filosofi og lader terroiret tale for sig selv. Alle vinene tilbringer mindst 4 måneder i kontakt med de fine gærrester og nogle endda helt op til 20 mdr. Med Decanter-ratings på helt op til 96 points og en perlerække af topanmeldelser til hele deres portefølje af vine, er Gorka Izagirre ikke bare lykkedes med at skabe verdensklasse i Michelin-køkkenet, men også i vineriet nedenunder.
Læs mere ↓”The best in Basque white wine”
I 2005 tog den nu 3-stjernede Michelin-kok Eneko Azurmendi en beslutning med sin onkel om at starte et pioner-projekt – både for baskisk gastronomi, men også for vindyrkning. Missionen var at booste dyrkningen af lokale druesorter og lave unikke terroir-vine fra de op til 30 % stejle marker lige uden for Bilbao by.
Gorka Izagirre hører til den baskiske appellation D.O. Bizkaiko Txakolina, der blev etableret tilbage i 1994 og dækker omkring 250 hektar vinmarker med blot 69 registrerede producenter. Gorka Izagirre er med sine 42 hektar klart den førende og mest succesfulde i området. Hovedrollerne indtages af de tre sjældne druesorter, Hondarrabi Zuri, Hondarrabi Zerratia og Hondarrabi Beltza (rød), der bliver taget under kyndig behandling i kælderen af winemaker, José Ramon Calvo.
Han råder over ”state of the art” teknologi og faciliteter i kælderen, der blandet andet giver ham mulighed for at vinificere druerne til de forskellige vine plot for plot. Han praktiserer en ”low intervention”-filosofi og lader terroiret tale for sig selv. Alle vinene tilbringer mindst 4 måneder i kontakt med de fine gærrester og nogle endda helt op til 20 mdr.
Med Decanter-ratings på helt op til 96 points og en perlerække af topanmeldelser til hele deres portefølje af vine, er Gorka Izagirre ikke bare lykkedes med at skabe verdensklasse i Michelin-køkkenet, men også i vineriet nedenunder.