Gorka Izagirre G22 2022

Gorka Izagirre G22 2022
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
"95 points. An elegant, 100% Hondarrabi Zuri, with racy acidity and a marked lemon profile. Stone fruit, salty notes and linseed oil build a complex palate with just a touch of balsamic character from eight months ageing on lees. The winery is located in Larrabetzu, southeast of Bilbao, and the Izagirre family has been instrumental in the revitalisation of Txakoli wines.” – Decanter
"95 points.” – Tim Atkin, MW
“92 points. An excellent Bizkaiko Txakolina that’s full of lemon zest, green apples, chalk and crushed seashells. Creamy substances from lees aging add to the weight and nicely balance its bright acidity. Pristine and pretty long. A great alternative to Galician albarinos.” – James Suckling
“Totally original and a benchmark for continental Biskaiko Txakoli” – Decanter
"Det burde blive det næste spanske hit på de danske breddegrader" - Rene Langdahl (Om vinene fra den baskiske appellation Txakoli)
2 x 95 points fra to af verdens mest prestigefyldte anmeldere, Decanter og Master of Wine, Tim Atkin. ”G22” fra Gorka Izagirre må være spidskandidat til årets fedeste hvidvinsfund!
Vinen hyldes blandt andet i en tema-artikel hos Decanter som en af de højest bedømte vine fra den baskiske vinregion ”Txakoli” og storroses for sin enorme smagskompleksitet. Lige præcis smagskompleksitet har man ret godt styr på hos Gorka Izagirre. Ovenpå vineriet driver de nemlig det 3-stjernede Michelin-tempel, Azurmendi, hvor vinene naturligvis akkompagnerer de fornemme serveringer.
Gorka Izagirre er Baskerlandets førende vinhus, beliggende lige uden for den nordspanske by, Bilbao. Her har de siden 2005 arbejdet stenhårdt på at udbrede kendskabet til baskisk vin ved at hellige sig den lokale hvidvinsdrue, ”Hondarrabi Zuri”.
G22 er en kultvinslignende lille produktion, som sammensættes af håndselekterede druer fra to unikke vinmarker, der blot bliver til to små tanke - deraf navnet. Vinstokkene bliver badet i Bilbaos morgensol og afkølet af Atlanterhavets kølige havbriser i løbet af aften- og nattetimerne.
Mineralsk og aromatisk som Sancerre. Frugtintens á la Mosel-Riesling og toppet af med Chablis-typiske toaststrejf fra 8 måneders modning på de fine gærrester. Det her er 3-stjernet Michelin-klasse. Det giver vi vores unikke smagegaranti på!
Smagenote
”G22 2022” sejler rundt i glasset med en elegant gylden farve. Liflig og indsmigrende næse med modne pærer, gule æbler, lemon curd og hvide blomster, der går over i mere eksotiske noter af mango og gule stenfrugter. Slyng vinen i glasset og du vil straks mærke toast og brioche fra den lange modning på gærresterne. Det dufter simpelthen himmelsk! Vinen smyr sig om tungen med en fyldig og cremet frugt, der samtidig balanceres af en herlig citrusfriskhed. ”G22” munder ud i en lang eftersmag med nøddekomplekse nuancer af ristede mandler, urtede fennikel-strejf og en udsøgt kalket mineralitet. Den 3-stjernede Michelin-verdensklasse er også til stede i vinene. WOW – uden tvivl den største årgang til dato! Drik nu, eller gem 8-10 år fra høståret.
Anmeldelser af Gorka Izagirre G22 2022
95/100 Decanter
"An elegant, 100% Hondarrabi Zuri, with racy acidity and a marked lemon profile. Stone fruit, salty notes and linseed oil build a complex palate with just a touch of balsamic character from eight months ageing on lees. The winery is located in Larrabetzu, southeast of Bilbao, and the Izagirre family has been instrumental in the revitalisation of Txakoli wines.”
95/100 Tim Atkin
92/100 James Suckling
"An excellent Bizkaiko Txakolina that’s full of lemon zest, green apples, chalk and crushed seashells. Creamy substances from lees aging add to the weight and nicely balance its bright acidity. Pristine and pretty long. A great alternative to Galician albarinos. Drink now”
Ratings fra tidl. årg.
93/100 Houlberg
"Sikke dejlig duft ... fruity som bare pokker, det er Basset vingummi samt tørret tropisk frugt af abrikos og mango tilsat dåsepærer, lidt nedfaldsæbler, linolie, bi-voks, nøddenougat, ristede hasselnødder, mandarinskræl og man mærker allerede i næsen denne cremede, blide fedme, som vinen byder på inden det slutter med en smule grape med en lille sødme. I munden er det lidt samme historie ... et fed og cremet vin, hvor frugten er tropisk, opulent og samtidig ganske parfumeret med en omgang hvide blomster, kandiseret grapefrugt og lemon, fersken og en syre, der virkelig har sitrende energi, nerve samt alligevel ganske blød tæthed. Det smager virkelig fremragende, er meget frugtrig og smagfuld ... en cremet fornøjelse. 93 point. Forhandles af Supervin, hvor en flaske koster 249,95 kr., mens prisen er 129,95 kr. ved køb af 6 flasker og til den pris er vinen i mit verdensbillede et lille røverkøb."
93/100 WineWherever, Rasmus Christensen
"Baskisk specialitet lavet på den lokale Hondarribia Zuri drue med de karakteristiske små og kompakte klaser. Herfra kommer en intens vin, med moden frugt i retning af gule blommer og blodappelsin. Cremet og fyldig i munden og med en levende høj syre, der skaber masser af energi i denne spændende vin. Den slutter af med en note af saltsyltede citroner som giver den et kæmpe løft. Snyd ikke dig selv for denne skjulte perle af en vin! "
93/100 Flaskehalsen
"Faste læsere her på Flaskehalsen ved, at jeg har en usædvanlig svaghed for hvidvine fra Baskerlandet i Spanien. Det er især de af vinene, der er så rene, friske, syreprægede og insiterende, at det prikker på både tungen, i kinderne og i hjerneskallen, når man er ved at nå bunden af flasken. G22 fra højt anerkendte Gorka Izagirre er en lidt anden oplevelse. Her er vinen lagret på gærresterne – på den metode, der hedder Lías Finas. Det giver en anden kompleksitet og dybde, som nærmest minder om lidt fadpræg. Alt sammen er velskabt og fornemt, men det betyder også, at man tillader en mere behersket syre og friskhed. Det er lidt som at se en fodboldkamp uden lyd. Man kan sagtens blive grebet af det, man kan sagtens følge med – men der mangler prikken over i’et. Normalpris kr. 249,95 – Set til kr. 129,95"
92/100 James Suckling
"Hints of fine macadamia nuts, lemon zest, green apples and mineral to the nose. Bright and broad on the palate with a very zesty quality to the acidity. Bone-dry and textured with a delicious saline twist to the delicious finish."
92/100 International Wine Report
92/100 "Ugens Godt Køb" - Din VinGuide
"Vin på den lokale drue hondarrabi zerratia. Mørk i farven hvilket snyder for stilen er meget kølig med hvide ferskener, blomster, citrus og lyse krydderier. En spændende atypisk vin med en flot intensitet og længde. Bestemt anbefalelsesværdig. Supervin | 130 kr. Tilbudspris"
92/100 "Høj genkøbsfaktor" Rolf Madsen, Vinexpressen
"Imødekommende, yeasty og let reduktiv duft af grønne grene, krudt, skifer, masser af citrus, kiwi og græs. Slank med et underspillet sur lie-præg, der får den til at virke uhyre elegant og tilbagelænet. Masser af hurra-spjæt og flot koncentration for en vin i det prisniveau. Bravo.. 92 Spottet hos Supervin til ca.130 kr."
92/100 Mad & Monopolet
"Spansk vin fra det nordlige Spanien omkring "Baskerlandet". Det er nyt, spændende og utrolig lækkert. I næsen har den noter af blomster, friske pærer, Granny Smith-æbler, grapefrugt og fersken. I munden er den læskende, let syrlig og med en fin frugtfylde. Spændende glas. 1 FL. 249,95 / BEDSTE PRIS V/ 6 FL. 129,95"
91/100 Guia Peñin
"Mine Yndlingsvine Uge 16: NYHEDEN" - René Langdahl
"Bliver vinen god af den rigtige adresse? Måske. G22 bliver lavet i kælderen under den trestjernede restaurant Azurmendi lidt øst for Bilbao og druen bag er den sjældne hondarrabi zerratia. Det smager af regnvåde bakker med havudsigt. Ekstremt bærmepræget duft, fermenteret sellerisaft, kandiseret pomeloskræl, syren råber og skriger, vrider sig i munden, man mærker den lige med det samme. Bitterheden er også markant på den gode måde, skaldyrsvin, fiskevin med citrussaucer, ren og syngende. Mere en mundvin end næsevin."
Vinen er helt eminent til alle former for fisk og skaldyr, sushi og lette fjerkræsretter samt sprøde sommersalater, asparges og milde oste. Servér ved 8-12 grader.
Vinen er fremstillet på 100 % af den lokale, baskiske druesort, Hondarribi Zerratia. Gorka Izagirre hører til den baskiske DOC, Bizkaiko Txakolina. Ved ankomst til vineriet bliver alle druerne lagt i en beholder, der fyldes med kuldioxid i, hvor drueskallerne ligger i 12 timer med mosten og trække smag og struktur. Mosten adskilles fra drueskallerne ved hjælp af en såkaldt blærepresse. Herefter gærer vinen på to ståltanke, hvorefter den modner i 8 måneder med de fine gærrester. Der gennemføres hyppigt battonage (omrøring af de fine gærrester), der er med til at give en cremet og blød hvidvin med skønne noter af toast og ristede mandler.
Om Gorka Izagirre
”The best in Basque white wine”
I 2005 tog den nu 3-stjernede Michelin-kok Eneko Azurmendi en beslutning med sin onkel om at starte et pioner-projekt – både for baskisk gastronomi, men også for vindyrkning. Missionen var at booste dyrkningen af lokale druesorter og lave unikke terroir-vine fra de op til 30 % stejle marker lige uden for Bilbao by.
Gorka Izagirre hører til den baskiske appellation D.O. Bizkaiko Txakolina, der blev etableret tilbage i 1994 og dækker omkring 250 hektar vinmarker med blot 69 registrerede producenter. Gorka Izagirre er med sine 42 hektar klart den førende og mest succesfulde i området. Hovedrollerne indtages af de tre sjældne druesorter, Hondarrabi Zuri, Hondarrabi Zerratia og Hondarrabi Beltza (rød), der bliver taget under kyndig behandling i kælderen af winemaker, José Ramon Calvo.
Han råder over ”state of the art” teknologi og faciliteter i kælderen, der blandet andet giver ham mulighed for at vinificere druerne til de forskellige vine plot for plot. Han praktiserer en ”low intervention”-filosofi og lader terroiret tale for sig selv. Alle vinene tilbringer mindst 4 måneder i kontakt med de fine gærrester og nogle endda helt op til 20 mdr.
Med Decanter-ratings på helt op til 96 points og en perlerække af topanmeldelser til hele deres portefølje af vine, er Gorka Izagirre ikke bare lykkedes med at skabe verdensklasse i Michelin-køkkenet, men også i vineriet nedenunder.