



Gorka Izagirre G22 2020
G22...? Nej, det er ikke et jægerfly, men derimod et brag af en baskisk hvidvins-nyhed, der er klar til at give dig en mindblowing smagsoplevelse.
Præcis lige så stor som den du kan få oven på vineriet. Her ligger nemlig den 3-stjernede Michelin-restaurant, Azurmendi, der også ejes og drives af Gorka Izagirre.
Gorka Izagirre er Baskerlandets førende vinhus, beliggende lige uden for den nordspanske by, Bilbao. Her har de siden 2005 arbejdet stenhårdt på at udbrede kendskabet til baskisk vin ved at hellige sig den lokale hvidvinsdrue, ”Hondarrabi Zuri”.
G22 er en kultvinslignende lille produktion, som sammensættes af håndselekterede druer fra to unikke vinmarker, der blot bliver til to små tanke - deraf navnet. Vinstokkene bliver badet i Bilbaos morgensol og afkølet af Atlanterhavets kølige havbriser i løbet af aften- og nattetimerne.
Mineralsk og aromatisk som Sancerre. Frugtintens á la Mosel-Riesling og toppet af med Chablis-typiske toaststrejf fra 8 måneders modning på de fine gærrester. Det her er 3-stjernet Michelin-klasse. Det giver vi vores unikke smagegaranti på!
.....
Vinen er helt eminent til alle former for fisk og skaldyr, sushi og lette fjerkræsretter samt sprøde sommersalater, asparges og milde oste. Servér ved 8-12 grader.
Hvordan smager Gorka Izagirre G22 2020?
Vinen sejler rundt i glasset med en elegant gylden farve. Liflig og indsmigrende næse med modne pærer, gule æbler, lemon curd og hvide blomster, der går over i mere eksotiske noter af mango og gule stenfrugter. Slyng vinen i glasset og du vil straks mærke toast og brioche fra den lange modning på gærresterne. Det dufter simpelthen himmelsk! Vinen smyr sig om tungen med en fyldig og cremet frugt, der samtidig balanceres af en herlig citrusfriskhed. ”G22” munder ud i en lang eftersmag med nøddekomplekse nuancer af ristede mandler, urtede fennikel-strejf og en udsøgt kalket mineralitet. Den 3-stjernede Michelin-verdensklasse er også til stede i vinene. WOW!
Gorka Izagirre G22 2020 passer godt til...
Om Gorka Izagirre
”The best in Basque white wine”
I 2005 tog den nu 3-stjernede Michelin-kok Eneko Azurmendi en beslutning med sin onkel om at starte et pioner-projekt – både for baskisk gastronomi, men også for vindyrkning. Missionen var at booste dyrkningen af lokale druesorter og lave unikke terroir-vine fra de op til 30 % stejle marker lige uden for Bilbao by.
Gorka Izagirre hører til den baskiske appellation D.O. Bizkaiko Txakolina, der blev etableret tilbage i 1994 og dækker omkring 250 hektar vinmarker med blot 69 registrerede producenter. Gorka Izagirre er med sine 42 hektar klart den førende og mest succesfulde i området. Hovedrollerne indtages af de tre sjældne druesorter, Hondarrabi Zuri, Hondarrabi Zerratia og Hondarrabi Beltza (rød), der bliver taget under kyndig behandling i kælderen af winemaker, José Ramon Calvo.
Han råder over ”state of the art” teknologi og faciliteter i kælderen, der blandet andet giver ham mulighed for at vinificere druerne til de forskellige vine plot for plot. Han praktiserer en ”low intervention”-filosofi og lader terroiret tale for sig selv. Alle vinene tilbringer mindst 4 måneder i kontakt med de fine gærrester og nogle endda helt op til 20 mdr.
Med Decanter-ratings på helt op til 96 points og en perlerække af topanmeldelser til hele deres portefølje af vine, er Gorka Izagirre ikke bare lykkedes med at skabe verdensklasse i Michelin-køkkenet, men også i vineriet nedenunder.
Vindata
Druer
Vinen kommer fra
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Proptype
Emballage
Allergener