
Manzone Barolo DOCG Castelletto 2016
Vi troede, at 2015 af Castelletto var toppunktet, men så kom 2016…
Et højlydt Barolo-brag fra et terroir blåstemplet som ”Outstanding” af den berømte vinkritiker Antonio Galloni. 2016 indskriver sig i historien som et af de bedste i mands minde, en samlerårgang med et hobetal af gemmeværdige vine!
Den ’’ekstreme’’ enkeltmark Castelletto er kendt for at levere powerfulde og koncentrerede vine. Kort sagt: Her får du høj Barolo-kvalitet for dine penge.
Castelletto-cruen ligger i det østlige Monforte d’Alba og skråner ned mod grænsen til nabozonen Serralunga. Det stejle terræn og den magre jordbund med sandsten giver vine med naturlig power og koncentration.
Hvis 2015 var godt, var 2016 fremragende. 98 point i Wine Spectators Vintage Chart vidner om årgangens exceptionelle kvalitet.
Manzones mørke Castelletto 2016 når svimlende højder!
Nyd den til fedtmarmoreret oksekød, lam, svamperisotto, kraftige pastaretter og lagrede oste. Servér ved 16-18°C.
Hvordan smager Manzone Barolo DOCG Castelletto 2016?
Smuk teglstensrød farve til den mørke side set med Barolo-briller. Tæt og intens næse, der gør indtryk med sin mørkrøde, begyndende modne kirsebærfrugt, roser og nyplukkede skovjordbær. Dufte af balsamico, kamfer, røg, tobaksblade, læder og ristede espressobønner hænger længe i luften. I munden en herlig kombination af power og finesse, en vin med en rank statur, der fremviser sit terroir på den mest overbevisende måde! En kompleks mineralitet ankommer sammen med små kærtegn af friskhed i afslutningen. Den velkrydrede frugt går op i en højere enhed sammen med de stadig lidt bryske tanniner, der med tiden vil blive opblødt mere og mere. En vin, der kræver tid og tålmodighed eller i det mindste en karaffel. Drik nu eller gem +20 år fra høståret.
Manzone Barolo DOCG Castelletto 2016 passer godt til...
Hvordan er Manzone Barolo DOCG Castelletto 2016 fremstillet?
Vinen er fremstillet på 100% Nebbiolo fra Cru Castelletto, der skråner stejlt fra det østligste Monforte d’Alba ned mod grænsen til nabozonen Serralunga. Markens hældning og jordbunden af sandsten giver en ekstrem naturlig dræning, der i sidste ende frembringer druer og vin med enorm koncentration af smag og tannin.
Mosten spontangærer med terroirets og vinkælderens naturligt forekommende gærstammer, og vinen får ekstra karakter fra hele 40 dages udblødning af drueskallerne under og eftergæringen. Vinen modner afslutningsvist 36 mdr. på 500-700 liters franske og slavonske tonneaux-fade. Aftappet uden klaring og filtrering og flaskelagret i 10 mdr. før frigivelse.
Druer
NebbioloOm Manzone

Den familieejede producent Giovanni Manzone er beliggende i kommunen Monforte d’Alba, med berømte Poderi Aldo Conterno blandt de nærmeste naboer. Og Manzone-vinene holder tilsvarende højt niveau!
Husets historie starter med købet af ejendommen Ciabot del Preve i 1925. Manzone-familien begynder i det små at producere egen vin omkring 1965, og i løbet af de næste par årtier investerer man fortløbende i nye parceller. Midt i 1980’erne er beholdningen af vinmarker - og efterspørgslen på Barolo – vokset så meget, at Giovanni Manzone kan leve af at producere vin i eget navn.
Manzone-familiens ekstremt stejle og højtliggende topmarker med meget gamle vinstokke giver naturligt lave høstudbytter af ekstraordinær høj kvalitet. Resultatet er nogle af de mest koncentrerede og gemmeværdige af alle Barolo-vine.
I markarbejdet hylder Manzone-familien bæredygtige og naturlige prinicipper, og vinplanterne dyrkes helt uden gødskning og brug af insektgift. I vineriet gærer vinen med terroirets og vinkælderens naturligt forekommende gærstammer, og der vinificeres på traditionel vis med langvarig udblødning af drueskallerne. Der tilsættes kun minimale koncentrationer af svovl, og vinene aftappes uden klaring og filtrering.
Siden 2005 har sønnen Mauro hjulpet med ledelsen af firmaet, og i 2012 fulgte Mauros søster Mirella trop. Mauro og Mirella har begge gennemført ønologuddannelsen i Alba. Fra 8,5 hektar i Monforte d’Alba, fordelt på de tre cru’er Gramolere, Bricat og Castelletto, fremstiller Giovanni Manzone ca. 50.000 flasker årligt.