
Damilano Barolo DOCG Riserva Cannubi "1752" 2017
”Cannubi: A Vineyard Kissed by God” – James Suckling
En af de mest legendariske Barolo-vine, verden endnu har set...
Som en meget få Baroloer, der har fået perfekte 100 point hos James Suckling, placerer Damilanos flagskib, Cannubi Riserva 1752, sig på niveau med de største – og op til 10.000 DKK kostbare – kultvine fra Gaja, Bruno Giacosa og Giacomo Conterno.
2017 er sublende tæt på at ramme samme perfekte score – og slår med årgangens højeste rating fast med syvtommersøm, at det her er vinen over dem alle fra Cru Cannubi...
Damilano-familien har siden slutningen af 1800-tallet været blandt de toneangivende producenter i Barolo. I dag vidererfører fjerde generation arven – med Cannubi Riserva 1752 som husets kronjuvel og en vin i absolut verdensklasse.
Riserva-vinen fremstilles i særlige årgange og kun i ekstremt begrænset mængde. Vinen kommer én unik 2-hektars parcel med op til 70 år gamle vinstokke på Barolo-kommunens bedste og mest sagnomspundne terroir, Cru Cannubi. Lige i markens historiske hjerte – hvor sneen smelter først om foråret.
Navnet "1752" henviser til det tidligst dokumenterede år, hvor en vin med navnet Cannubi optræder på etiketten. Markens navn menes at betyde "forening" eller "ægteskab" – en henvisning til den unikke placering, hvor Barolos tortonske og helvetiske jordlag mødes. Resultatet er vine, der på enestående vis forener den florale, bløde frugt fra førstnævnte terroirtype med sidstnævntes koncentration og struktur.
Barolos 181 officielle Cru-marker (MGA) er endnu ikke rangordnet – som eksempelvis 1er Cru og Grand Cru i Bourgogne. I 1979 publicerer Renato Ratti dog sin egen klassifikation, hvor 10 topmarker fremhæves som ”1. kategori” – heriblandt Cannubi...
Damilanos udgave læner sig klart til den traditionelle side med 20 dages gæring og yderligere 30 dages “submerged cap”-maceration, hvor skallerne holdes nedsænket for nænsom og dyb ekstraktion af farve, smag og tanniner...
Hver flaske er resultatet af kompromisløs selektion, spontangæring med terroirets egne gærstammer samt hele fem års modning på et eneste håndbygget 5.000-liters fad fra legendariske Stockinger – "vinmagerens Stradivarius" – der også er anvendt af blandt andre Giacomo Conterno.
"One of the greatest Cannubis ever. From the original parcel of the vineyard.", skrev James Suckling om forgængeren.
Vi er tildelt 18 flasker af den nok største Barolo fra Cru Cannubi... Først til mølle!
...
Nyd den til fedtmarmoreret oksekød, lam, svamperisotto, kraftige pastaretter og lagrede oste. Servér ved 16-18°C.
Hvordan smager Damilano Barolo DOCG Riserva Cannubi "1752" 2017?
Damilano Barolo DOCG Riserva Cannubi "1752" 2017 præsenterer sig elegant kirsebærrød i glasset med modne teglstensnuancer nær kanten… Duften er dybt forførende, floral og ekstremt kompleks – først med intense aromaer af roser, modne hindbær og saftige jordbær, efterfulgt af tranebær, blommer, lakrids og læder. I baggrunden fornemmes noter af rosmarin, tjære, skovbund og et strejf af trøffel... I munden folder vinen sig ud med koncentreret, men samtidig yderst elegant smag af røde og mørke bær, dybe kældernoter og en gådefuld mineralitet. De silkebløde, men markante tanniner, fremstår allerede smukt integrerede efter 7 års Riserva-modning på fad og flaske. En af Barolos mest legendariske vine i exceptionel topform! Drik nu, eller gem +25 år fra høståret.
Smagenoter
Herbes de Provence
Jordbær
Rose
Svampe
Tranebær
Smagsprofil
Meget tør
Sød
Meget let
Meget kraftig
Meget blød
Meget tanninrig
Damilano Barolo DOCG Riserva Cannubi "1752" 2017 passer godt til...
Hvordan er Damilano Barolo DOCG Riserva Cannubi "1752" 2017 fremstillet?
Damilano Barolo DOCG Cannubi Riserva "1752" 2017 er den mest ikoniske vin i Damilanos portefølje – og en ambassadør for ”Grand Cru-marken” Cannubi i Barolo. Navnet “1752” hylder de første år i historien, hvor man har kunnet dokumentere en vin med “Cannubi” på etiketten. Siden debutårgangen i 2008 har familien Damilanos Riserva været dedikeret til en helt særlig parcel: 2 hektar i det historiske hjerte af Cru Cannubi. På denne syd- og sydvestvendte parcel står 50 til 70 år gamle Nebbiolo-planter med rødderne dybt forankret i kalkholdig jord. Vinen laves kun i de bedste årgange, hvor drueselektionen foregår allerede ved høsten. Spontangæringen sker med terroirets og vinkælderens naturligt forekommende gærstammer, og 30% af klaserne fermenterer med inklusion af stilke for ekstra parfume, struktur og kompleksitet. Selve gæringen varer ca. 20 dage, men vinifikationen strækker sig over yderligere 30 dage med traditionel “submerged cap”-maceration, hvor skallerne holdes nedsænket for nænsom og dyb ekstraktion af farve, smag og tanniner. Vinen lagrer derefter i hele fem år på ét enkelt 50 hektoliter stort fad fra ekslusive østrigske Stockinger – som Jancis Robinson har kaldt for ”vinmagerens Stradivarius”. Disse fade er berømte for deres subtile mikrooxidation – og er så eftertragtede, at de har været benyttet af kultnavne verden over som Keller (Rheinhessen), Tignanello og Solaia (Toscana) og Giacomo Conterno (Piemonte). Efter fadlagringen hældes vinen på flaske uden klaring eller filtrering. Her kældermodner den yderligere et par år frem til frigivelsen. Barolo Riserva “1752” er således ikke blot en vin, men et tidløst monument over Barolos identitet og Cannubis storhed – med dybde, kompleksitet og lagringspotentiale ”second to none”.
Druer
NebbioloOm Damilano

“Finest Italian Wines: 100 Great Producers” – Wine Spectator
"Damilano has delivered a truly smashing collection" – Robert Parker
"#1 - TOP 100 WINES OF ITALY 2022" – James Suckling
Velkommen til Damilano – et af Piemontes og Italiens fineste vinhuse!
Damilanos vine har opnået kultstatus i hele verden, og som ny dansk importør er det derfor en stor glæde at kunne præsentere husets fortryllende portefølje til nye, og langt mere attraktive priser.
Det er bestemt ikke uden grund, når Wine Spectator rangerer Damilano som et af Italiens 100 bedste vinhuse – på højde med piemontesiske kæmper som Gaja, Giacosa, Conterno og Vietti.
Verdensklassen understreges gang på gang af 100-point-ratings og TOP 100-placeringer hos James Suckling og Wine Spectator – båret af exceptionelle Barolo-vine, som med unik intensitet og elegance fortryller flere og flere vinfans over hele kloden.
Med over 100 års vinproduktion er Damilano blandt de ældste vingårde i Barolo. Huset i Barolos historiske hjerte er etableret i 1890 af Giuseppe Borgogno. I 1935 overtager Giacomo Damilano, grundlæggerens svigersøn, driften af vingården. Under Giacomos ledelse sker der klare forbedringer af vinifikationen samt en betydelig udvidelse af vinmarkernes areal. Resultaterne af hans arbejde er siden 1997 videreført på ekstremt kyndig vis af børnebørnene Paolo, Mario og Guido Damilano, der parallelt med produktionen af verdensklassevine driver en Michelin-stjernet restaurant i La Morra.
Damilano laver Barolo fra en række af de mest berømte og historiske vinmarker i subzonerne Barolo og La Morra. Over alle stråler vinene fra den ikoniske Cannubi-skråning. Damilano er primær jordejer i Cru-markens ekstra stejle historiske centrum, hvor druekvaliteten opnår stratosfæriske højder. Både husets Barolo Cannubi og Barolo Cannubi Riserva har således opnået 100/100 point – og sidstnævnte er for nyligt kåret som Italiens bedste vin (nr. 1 på James Sucklings TOP 100 Wines of Italy 2022). I samme kerneområde har Damilano parceller på højt anerkendte Cru Brunate, Cru Cerequio og Cru Liste, hvor Nebbiolo-vinene byder på distinkte terroirmæssige udtryk, der er dybt fascinerende at dykke ned i; fra Brunates ufattelige elegance til de mere strukturerede og markerede udtryk fra Cerequio og Liste. Lidt længere væk – i Barolo-subzonerne Grinzane Cavour og Serralunga – finder vi to spændende og kritikerroste nyheder, enkeltmarksvinen Barolo DOCG Raviole og Barolo DOCG del Comune di Serralunga d’Alba. Mest verdenskendt af alle er dog det ikoniske superkøb Barolo Lecinquevigne, som efter gammel tradition byder på et blend fra fem topmarker i tre forskellige landsbyer: Barolo, Grinzane Cavour og Monforte.
Stilen på husets Barolo-vine har i de senere år bevæget sig i en klassisk og elegant retning, idet familien nu mere og mere sværger til store, traditionelle fade, der bedre tillader frugten og de enkelte terroirs at komme rent til udtryk. Senest har man sågar introduceret de vildt eksklusive østrigske Stockinger-fade – af Jancis Robinson døbt ”vinmagerens Stradivarius”. Disse fade er berømte for deres subtile mikrooxidation – og står i så høj kurs, at de er benyttet af kultnavne verden over som Keller (Rheinhessen), Tignanello og Solaia (Toscana) og Giacomo Conterno (Piemonte).
Damilanos portefølje rækker langt udover Barolo. Fra topkøbet Langhe Nebbiolo "Marghe" til drønlækker Dolcetto, frugtren Barbera d'Asti DOCG "Zero Sette" og fadkrydret Barbera d'Alba "Lablù". Dertil kommer Langhe-hvidvinen på den lokale, aromatiske Arneis-drue samt ikke mindst den fadmodnede Chardonnay "G.D" – der toprates på 1er Cru bourgogne-niveau hos både Robert Parker og James Suckling. Glemte vi i farten husets eksklusive mousserende vine på Pinot Noir og Chardonnay? Fuldstændig fremragende verdensklasse-fizz på champagnemetoden… Damilano har det hele – og ALT spiller piemontesisk førsteviolin, så læn dig bare tilbage og nyd musikken i glasset!




















