
Damilano Barolo DOCG Cerequio 2021
"Cerequio is an amphitheater of vines on the Langhe terrace, in the municipality of La Morra" – Damilano
Barolos svar på Grand Cru fra 100-point-stjerneskuddet Damilano...
Nok er Barolos 181 Cru-terroirs (MGA) endnu ikke officielt rangordnet – på samme måde som i Bourgogne – men i 1979 publicerer Renato Ratti sin egen klassifikation og fremhæver Cerequio som én af kun 10 topmarker i den fine "1. kategori”.
Vi finder Cru Cerequio i hjertet af La Morra, hvor det amfiteaterformede terroir – med syd- og sydøstvendt eksponering samt en jordbund rig på sand, ler og silt – frembringer Barolo-vine med intensitet, finesse og lagringspotentiale i verdensklasse.
Terroiret kommer smukt til udtryk i Damilanos forførende og parfumerede 2021-udgave, der modner 24 måneder på store, neutrale egetræsfade. Her sikrer en kontrolleret mikrooxidation, at tanninerne blødgøres og kompleksiteten fremmes – uden at forstyrre det unikke terroirpræg.
Damilano-familien har siden slutningen af 1800-tallet været blandt de toneangivende producenter i Barolo. I dag viderefører fjerde generation arven – med verdensklasseanmeldte Cru Cerequio 2021 blandt de historiske højdepunkter.
Fik vi nævnt at anmelderne regner 2021 for historisk stor i Barolo? Læs lige disse årgangsbedømmelser...
“Barolo 2021 vintage rating – 5 out of 5” – Decanter
”Barolo 2021 – Excellent to Exceptional Vintage” – Wine Scholar Guild
“Barolo 2021 – Superb Vintage” – Wine Enthusiast
“Extraordinary – The 2021 vintage can be grouped with 2001, 2010 and 2016 as one of the best since the start of the new millennium" – Robert Parker
"2021 - These are wines that every Barolo lover should have in their cellar.” – Kerin O'Keefe
“The 2021 Barolo vintage is looking like a landmark year.” – James Suckling
"Two thousand twenty-one is a superb vintage for Barolo…" – Antonio Galloni
...
Nyd den til fedtmarmoreret oksekød, lam, svamperisotto, kraftige pastaretter og lagrede oste. Servér ved 16-18°C.
Hvordan smager Damilano Barolo DOCG Cerequio 2021?
Damilano Barolo DOCG Cerequio fra topåret 2021 præsenterer sig elegant kirsebærfarvet med et diskret orange skær nær glassets kant… Næsen lokker med udsøgte, intense og guddommeligt komplekse aromaer af tørrede rosenblade, vilde kirsebær, mynte, eukalyptus, tranebær og blomme, der langsomt åbner op for spændende noter af lagret balsamico, sort te, lakrids, tjære og skovbundsmineralitet… Smagen spreder sig koncentreret ud i mundhulen, nærmest burgundisk rødfrugtet og floral elegant, med silkefine tanniner og en klassisk mineralsk finesse, som samler sig på musikalsk vis i den lange, harmonisk vibrerende finish. Forførende, parfumeret Barolo fra La Morras måske største vinmark! Drik nu, eller gem +20 år fra høståret.
Smagenoter
Lakrids
Mynte
Rose
Svampe
Tranebær
Smagsprofil
Meget tør
Sød
Meget let
Meget kraftig
Meget blød
Meget tanninrig
Damilano Barolo DOCG Cerequio 2021 passer godt til...
Hvordan er Damilano Barolo DOCG Cerequio 2021 fremstillet?
Damilano Barolo DOCG Cerequio 2021 er fremstillet på 100 % Nebbiolo fra en af Barolos mest prestigefyldte enkeltmarker – Cru Cerequio – i hjertet af La Morra. Med sin perfekt syd- og sydøstvendte eksponering, og en jordbund rig på sand, ler og silt, frembringer den smukke, amfiteater-formede Cerequio-mark Barolo-vine med intensitet, finesse og lagringspotentiale i verdensklasse. Damilano-familens mest elegante og parfumerede fortolkning af Nebbiolo-druen kommer en blot 0,5 hektar stor parcel! Vinen spontanfermenterer over 20 dage med terroirets naturligt forekommende gærstammer på ståltank med frugtbevarende temperaturstyring. Herefter følger yderligere 20 dages nænsom maceration med skallerne, der sikrer et seriøst udtræk af aroma, farve og tanniner uden at gå på kompromis med druens naturlige elegance. Efter endt gæring modner vinen i 24 måneder på store, neutrale egetræsfade, der via en kontrolleret mikrooxidation blødgør tanninerne og fremmer kompleksiteten – uden at forstyrre terroirets særlige karaktertræk. Efter fadlagringen tappes vinen på flaske og lagrer yderligere ét år i kælderen før frigivelse. Resultatet er et levende bevis på, hvorfor Cerequio rangeres i første kategori som en af Barolos ti bedste vinmarker. (Ratti, 1979)
Druer
NebbioloOm Damilano

“Finest Italian Wines: 100 Great Producers” – Wine Spectator
"Damilano has delivered a truly smashing collection" – Robert Parker
"#1 - TOP 100 WINES OF ITALY 2022" – James Suckling
Velkommen til Damilano – et af Piemontes og Italiens fineste vinhuse!
Damilanos vine har opnået kultstatus i hele verden, og som ny dansk importør er det derfor en stor glæde at kunne præsentere husets fortryllende portefølje til nye, og langt mere attraktive priser.
Det er bestemt ikke uden grund, når Wine Spectator rangerer Damilano som et af Italiens 100 bedste vinhuse – på højde med piemontesiske kæmper som Gaja, Giacosa, Conterno og Vietti.
Verdensklassen understreges gang på gang af 100-point-ratings og TOP 100-placeringer hos James Suckling og Wine Spectator – båret af exceptionelle Barolo-vine, som med unik intensitet og elegance fortryller flere og flere vinfans over hele kloden.
Med over 100 års vinproduktion er Damilano blandt de ældste vingårde i Barolo. Huset i Barolos historiske hjerte er etableret i 1890 af Giuseppe Borgogno. I 1935 overtager Giacomo Damilano, grundlæggerens svigersøn, driften af vingården. Under Giacomos ledelse sker der klare forbedringer af vinifikationen samt en betydelig udvidelse af vinmarkernes areal. Resultaterne af hans arbejde er siden 1997 videreført på ekstremt kyndig vis af børnebørnene Paolo, Mario og Guido Damilano, der parallelt med produktionen af verdensklassevine driver en Michelin-stjernet restaurant i La Morra.
Damilano laver Barolo fra en række af de mest berømte og historiske vinmarker i subzonerne Barolo og La Morra. Over alle stråler vinene fra den ikoniske Cannubi-skråning. Damilano er primær jordejer i Cru-markens ekstra stejle historiske centrum, hvor druekvaliteten opnår stratosfæriske højder. Både husets Barolo Cannubi og Barolo Cannubi Riserva har således opnået 100/100 point – og sidstnævnte er for nyligt kåret som Italiens bedste vin (nr. 1 på James Sucklings TOP 100 Wines of Italy 2022). I samme kerneområde har Damilano parceller på højt anerkendte Cru Brunate, Cru Cerequio og Cru Liste, hvor Nebbiolo-vinene byder på distinkte terroirmæssige udtryk, der er dybt fascinerende at dykke ned i; fra Brunates ufattelige elegance til de mere strukturerede og markerede udtryk fra Cerequio og Liste. Lidt længere væk – i Barolo-subzonerne Grinzane Cavour og Serralunga – finder vi to spændende og kritikerroste nyheder, enkeltmarksvinen Barolo DOCG Raviole og Barolo DOCG del Comune di Serralunga d’Alba. Mest verdenskendt af alle er dog det ikoniske superkøb Barolo Lecinquevigne, som efter gammel tradition byder på et blend fra fem topmarker i tre forskellige landsbyer: Barolo, Grinzane Cavour og Monforte.
Stilen på husets Barolo-vine har i de senere år bevæget sig i en klassisk og elegant retning, idet familien nu mere og mere sværger til store, traditionelle fade, der bedre tillader frugten og de enkelte terroirs at komme rent til udtryk. Senest har man sågar introduceret de vildt eksklusive østrigske Stockinger-fade – af Jancis Robinson døbt ”vinmagerens Stradivarius”. Disse fade er berømte for deres subtile mikrooxidation – og står i så høj kurs, at de er benyttet af kultnavne verden over som Keller (Rheinhessen), Tignanello og Solaia (Toscana) og Giacomo Conterno (Piemonte).
Damilanos portefølje rækker langt udover Barolo. Fra topkøbet Langhe Nebbiolo "Marghe" til drønlækker Dolcetto, frugtren Barbera d'Asti DOCG "Zero Sette" og fadkrydret Barbera d'Alba "Lablù". Dertil kommer Langhe-hvidvinen på den lokale, aromatiske Arneis-drue samt ikke mindst den fadmodnede Chardonnay "G.D" – der toprates på 1er Cru bourgogne-niveau hos både Robert Parker og James Suckling. Glemte vi i farten husets eksklusive mousserende vine på Pinot Noir og Chardonnay? Fuldstændig fremragende verdensklasse-fizz på champagnemetoden… Damilano har det hele – og ALT spiller piemontesisk førsteviolin, så læn dig bare tilbage og nyd musikken i glasset!




















