
Manzone Langhe Rossese Bianco Rosserto 2022
Ultrasjælden hvidvin fra Barolos topmarker!
Mange kender Manzone for hustes testvindende Baroloer med op til 98 point. Men på de selvsamme "Cru"-marker, Gramolere og Casteletto, står et par rækker af druesorten Rossese Bianco. En så sjælden sort at der kun findes 7 hektar i hjemlandet.
Resultatet, hvidvinen Rosserto, er blandt Piemontes mest spændende alternativer til de store fadlagrede hvidvine fra Bourgogne baseret på Chardonnay.
Trods sit kvalitetspotentiale i absolut topklasse er Rossese Bianco blandt Piemontes mest sjældne druesorter – alene grundet det meget lave høstudbytte. Det var faktisk Manzone-familien, der var med til at redde druesorten fra udryddelse, da de i 1970’erne genplantede den på en lille mark. Og heldigvis for det!
Siden har vinen høstet såvel 95/100 som 93/100 point i Decanter, der har kåret den som delt testvinder blandt Piemontes bedste hvidvine.
Ligeledes er hvidvinen topanmeldt hos både James Suckling og Robert Parker, mens hjemlige René Langdahl hylder den som en af sine ”yndlingsvine”... Stærkt begrænset lager!
Nyd den til stegt fisk, grillede skaldyr, fjerkræ, cremede pastaretter og nøddeagtige oste. Servér ved 10-12°C
Hvordan smager Manzone Langhe Rossese Bianco Rosserto 2022?
Manzone Rosserto 2022 stråler i glasset med en let gylden farve og ungdommelige citrusgrønne reflekser... Duften lokker med spændende, komplekse aromaer af akacieblomst, saltet citrus, appelsinskal, våde sten, melon, fersken og et strejf af honning. Et par slyngture i glasset åbner op for fine nuancer af nødder, friskbagt brioche, diskret røg og vanilje fra fadlagringen... I munden folder vinen sig cremet og livlig ud med smag af gule stenfrugter, der elegant breder sig og balanceres af en pirrende mineralsk citrusfriskhed, lette urtenoter og et diskret tanninbid, der løfter finalen. Leder du efter et spændende italiensk alternativ til hvid bourgogne? Så tøv ikke med at prøve denne ultrasjældne Piemonte-hvidvin! Drik nu eller gem i 8-10 år fra høståret.
Smagenoter
Fersken
Grapefrugt
Pære
Ristet brød
Våde sten
Smagsprofil
Meget tør
Sød
Meget let
Meget kraftig
Meget blød
Meget tanninrig
Manzone Langhe Rossese Bianco Rosserto 2022 passer godt til...
Hvordan er Manzone Langhe Rossese Bianco Rosserto 2022 fremstillet?
Manzone Rosserto 2022 er fremstillet på 100% Rossese Bianco det udsøgte Barolo-terroir, Monforte d’Alba. Den sjældne druesort er oprindeligt indført fra Cinque Terre i Ligurien. Selvom kvalitetspotentialet er i topklasse, er druesorten stort set forsvundet grundet sit forsvindende lave høstudbytte. Vinen er lavet i burgundisk stil med gæring og modning på 500 liters franske egetræsfade. 12 måneder i kontakt med de fine gærrester har givet vinen en lækker cremet tekstur og fine mineralske nuancer.
Druer
Rossese BiancoOm Manzone

Den familieejede producent Giovanni Manzone er beliggende i kommunen Monforte d’Alba, med berømte Poderi Aldo Conterno blandt de nærmeste naboer. Og Manzone-vinene holder tilsvarende højt niveau!
Husets historie starter med købet af ejendommen Ciabot del Preve i 1925. Manzone-familien begynder i det små at producere egen vin omkring 1965, og i løbet af de næste par årtier investerer man fortløbende i nye parceller. Midt i 1980’erne er beholdningen af vinmarker - og efterspørgslen på Barolo – vokset så meget, at Giovanni Manzone kan leve af at producere vin i eget navn.
Manzone-familiens ekstremt stejle og højtliggende topmarker med meget gamle vinstokke giver naturligt lave høstudbytter af ekstraordinær høj kvalitet. Resultatet er nogle af de mest koncentrerede og gemmeværdige af alle Barolo-vine.
I markarbejdet hylder Manzone-familien bæredygtige og naturlige prinicipper, og vinplanterne dyrkes helt uden gødskning og brug af insektgift. I vineriet gærer vinen med terroirets og vinkælderens naturligt forekommende gærstammer, og der vinificeres på traditionel vis med langvarig udblødning af drueskallerne. Der tilsættes kun minimale koncentrationer af svovl, og vinene aftappes uden klaring og filtrering.
Siden 2005 har sønnen Mauro hjulpet med ledelsen af firmaet, og i 2012 fulgte Mauros søster Mirella trop. Mauro og Mirella har begge gennemført ønologuddannelsen i Alba. Fra 8,5 hektar i Monforte d’Alba, fordelt på de tre cru’er Gramolere, Bricat og Castelletto, fremstiller Giovanni Manzone ca. 50.000 flasker årligt.
Vindata
Druer
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Lagring
Proptype
Emballage
Allergener