Manzone Langhe Rossese Bianco Rosserto 2022

Manzone Langhe Rossese Bianco Rosserto 2022
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
”95 points. Everything is in its place in this inviting wine: restrained, clean aromas, nice fresh impression, with enough extract to excite the senses. Stoney minerality with a richness from lees, resulting in a subtle yet full wine" – Decanter (tidl. årg.)
"93 points. Short maceration on the skins and short ageing in barrel are followed by ageing in bottle, and – five years on – this displays a real intensity on the palate with dried citrus, yeasty and stony notes, and a still-lively" – Decanter (tidl. årg.)
”92 points. Notes of pears and apricots with hints of spices, dried herbs and cedar." – James Suckling (tidl. årg.)
"Mine yndlingsvine: Gammel og glemt, genopdaget, genoptaget og genfortolket ... I dag er der stadig meget få, muligvis kun 5 producenter, der laver rossese bianco" (vurderet ved 149,95) - René Langdahl (tidl. årg.)
Ultrasjælden hvidvin fra Barolos topmarker!
Mange kender Manzone for hustes testvindende Baroloer med op til 98 point. Men på de selvsamme "Cru"-marker, Gramolere og Casteletto, står et par rækker af druesorten Rossese Bianco. En så sjælden sort at der kun findes 7 hektar i hjemlandet.
Resultatet, hvidvinen Rosserto, er blandt Piemontes mest spændende alternativer til de store fadlagrede hvidvine fra Bourgogne baseret på Chardonnay.
Trods sit kvalitetspotentiale i absolut topklasse er Rossese Bianco blandt Piemontes mest sjældne druesorter – alene grundet det meget lave høstudbytte. Det var faktisk Manzone-familien, der var med til at redde druesorten fra udryddelse, da de i 1970’erne genplantede den på en lille mark. Og heldigvis for det!
Siden har vinen høstet såvel 95/100 som 93/100 point i Decanter, der har kåret den som delt testvinder blandt Piemontes bedste hvidvine.
Ligeledes er hvidvinen topanmeldt hos både James Suckling og Robert Parker, mens hjemlige René Langdahl hylder den som en af sine ”yndlingsvine”... Stærkt begrænset lager!
Smagenote
Manzone Rosserto 2022 stråler i glasset med en let gylden farve og ungdommelige citrusgrønne reflekser... Duften lokker med spændende, komplekse aromaer af akacieblomst, saltet citrus, appelsinskal, våde sten, melon, fersken og et strejf af honning. Et par slyngture i glasset åbner op for fine nuancer af nødder, friskbagt brioche, diskret røg og vanilje fra fadlagringen... I munden folder vinen sig cremet og livlig ud med smag af gule stenfrugter, der elegant breder sig og balanceres af en pirrende mineralsk citrusfriskhed, lette urtenoter og et diskret tanninbid, der løfter finalen. Leder du efter et spændende italiensk alternativ til hvid bourgogne? Så tøv ikke med at prøve denne ultrasjældne Piemonte-hvidvin! Drik nu eller gem i 8-10 år fra høståret.
Anmeldelser af Manzone Langhe Rossese Bianco Rosserto 2022
Tidligere årgange:
95/100 Decanter
"Unique approach, with notes of quince, pear juice and a little yeast. Everything is in its place in this inviting wine: restrained, clean aromas, nice fresh impression, with enough extract to excite the senses. Stoney minerality with a richness from lees, resulting in a subtle yet full wine"
92/100 James Suckling
”Notes of pears and apricots with hints of spices, dried herbs and cedar. Medium- to full-bodied, waxy and a little tight with vivid acidity and a bright, lengthy finish. Drink or hold."
92/100 Mad & Monopolet
"Langhe er nok mest kendt for at være en slags lillebror til Barolo, men det er så meget mere. Området ligger vitterligt i et lille smørhul med gode betingelser for både blå og grønne druer. Denne er på Rossese Bianco, som byder på duft af citrus, modne ferskner, melon, hasselnødder, vanilje - man kunne sagtens gætte på Chardonnay her, men den er helt sin egen. Skøn friskhed i munden sammen med en dejlig rund og cremet mundfølelse. 1 fl. pr. stk. 199,95 / BEDSTE PRIS pr. stk. v/ 6 fl. 99,95"
91/100 Owen Bargreen
"The 2020 Rossese Bianco is an indigenous varietal that is rare and was rediscovered by Manzone. This wine has been made since 1982. This almost resembles a cross between Sauvignon Blanc and Pinot Blanc with kumquat zest, cashew nut, wet stone and a silky smooth texture. This is really well-done that is best enjoyed at a slightly warmer temperature to take in the outstanding range of flavors. Drink 2023-2028”
91/100 The Real Review
"Luminous straw-yellow colour. An enticing bouquet of orange fruit, cumquat, and waxy or gently honeyed aromas. In the mouth, it is rich, rounded and flavoursome, with plenty of stone fruit character whilst a thread of minerality and clean acidity give the wine drive and direction. Something quite different."
91/100 "Mine Yndlingsvine" René Langdahl
"KIOSKBASKEREN... Gammel og glemt, genopdaget, genoptaget og genfortolket. Giovanni Manzone fandt enkelte planter af det der viste sig at være rossese bianco og fra 1982 satte han produktionen i gang efter opformering og udplantning af de nødvendige rækker… bare så det gav økonomisk mening. I dag er der stadig meget få, muligvis kun 5 producenter, der laver rossese bianco. Den er urtepræget og her mener jeg vitterligt bitterurter som kunne bruges til Noilly Prat. Olieret viskositet og lav syre, men fenolisk bister og højintens. Heldigvis holdt ren og fri for piemonteambitiøst hvidvinsfad. 149,95 kr. v/ 6 fl."
91/100 Houlberg
"Uha det dufter fremragende ... blød, fin og flot fadpræget ... der kommer lidt honning, vanilje og karamel sammen med en let tør frugt af pærer, melon, mandariner og tørre papkasser, blomster og så nogle voksagtige noter. Meget tiltrækkende. Smagen er let bitter ... sødbitter, hvor der kommer lemon, bitter melon og lidt appelsinskal og appelsinsyltetøj. Der er både grønne urter, vermouth og en frisk, læskende og sødbitter syre ... har lidt sin egen stil og ikke helt så pleasende som fx Chardonnay. 91 point. Forhandles af Supervin, hvor en flaske koster 199,95 kr., mens prisen er 119,95 kr. ved køb af 6 flasker."
90/100 Robert Parker
“Made with a little-known native grape found mostly off the shores of the northern Mediterranean, the Manzone 2019 Langhe Rossese Bianco Rosserto shows a waxy or glossy texture with thick layers of orchard fruit, Golden Delicious apple, honey, ash and crushed stone. This is a mid-weight white wine with a soft texture and the mild acidity to pair with crab cakes with a spicy cilantro sauce.”
Nyd den til stegt fisk, grillede skaldyr, fjerkræ, cremede pastaretter og nøddeagtige oste. Servér ved 10-12°C
Manzone Rosserto 2022 er fremstillet på 100% Rossese Bianco det udsøgte Barolo-terroir, Monforte d’Alba. Den sjældne druesort er oprindeligt indført fra Cinque Terre i Ligurien. Selvom kvalitetspotentialet er i topklasse, er druesorten stort set forsvundet grundet sit forsvindende lave høstudbytte. Vinen er lavet i burgundisk stil med gæring og modning på 500 liters franske egetræsfade. 12 måneder i kontakt med de fine gærrester har givet vinen en lækker cremet tekstur og fine mineralske nuancer.
Om Manzone
Den familieejede producent Giovanni Manzone er beliggende i kommunen Monforte d’Alba, med berømte Poderi Aldo Conterno blandt de nærmeste naboer. Og Manzone-vinene holder tilsvarende højt niveau!
Husets historie starter med købet af ejendommen Ciabot del Preve i 1925. Manzone-familien begynder i det små at producere egen vin omkring 1965, og i løbet af de næste par årtier investerer man fortløbende i nye parceller. Midt i 1980’erne er beholdningen af vinmarker - og efterspørgslen på Barolo – vokset så meget, at Giovanni Manzone kan leve af at producere vin i eget navn.
Manzone-familiens ekstremt stejle og højtliggende topmarker med meget gamle vinstokke giver naturligt lave høstudbytter af ekstraordinær høj kvalitet. Resultatet er nogle af de mest koncentrerede og gemmeværdige af alle Barolo-vine.
I markarbejdet hylder Manzone-familien bæredygtige og naturlige prinicipper, og vinplanterne dyrkes helt uden gødskning og brug af insektgift. I vineriet gærer vinen med terroirets og vinkælderens naturligt forekommende gærstammer, og der vinificeres på traditionel vis med langvarig udblødning af drueskallerne. Der tilsættes kun minimale koncentrationer af svovl, og vinene aftappes uden klaring og filtrering.
Siden 2005 har sønnen Mauro hjulpet med ledelsen af firmaet, og i 2012 fulgte Mauros søster Mirella trop. Mauro og Mirella har begge gennemført ønologuddannelsen i Alba. Fra 8,5 hektar i Monforte d’Alba, fordelt på de tre cru’er Gramolere, Bricat og Castelletto, fremstiller Giovanni Manzone ca. 50.000 flasker årligt.