
Damilano Langhe DOC Chardonnay "G.d" 2023
Ekstremt sjældent Chardonnay-flagskib fra 100 points-huset Damilano!
Damilano er verdensberømte for deres Barolo’er, men Piemonte er med sit kølige klima og kalkholdige jordbund også virkelig godt egnet til Chardonnay-produktion.
Der bliver kun lavet omkring 300 kasser årligt af denne specialcuvée, som er en særlig hyldet til Giacomo Damilano (G.D.) – svigersønnen til grundlæggeren Borgogno, der for alvor satte turbo under Damilanos kvalitative vækst omkring 1920.
Det her er luksuriøs Chardonnay til dig, der normalt elsker store fadlagerede udgaver fra Californien samt sydburgundiske vine fra Pouilly-Fuissé. Det er blot lykkedes os at skaffe tre kasse af denne unikke hvidvin, så hvis du er så heldig at komme forbi mens, der stadig er flasker til rådighed, så tøv ikke et sekund med at købe!
...
Nyd den til stegt fisk og skaldyr, fjerkræ og lyst kød, cremede svamperetter samt oste i den nøddeagtige såsom Comté, Gruyère eller Vesterhavsost. Server ved 10-13°C
Hvordan smager Damilano Langhe DOC Chardonnay "G.d" 2023?
Damilanos Chardonnay-flagskib ”G.D.” præsenterer sig perfekt gylden i glasset og åbner straks op for en kompleks godtepose fyldt med intense aromaer af gyldne æbler, bagte citroner, mango, papaya og saftige abrikoser, der smukt vævet sammen med strejf af bivoks, honning, hasselnød, saltet smør og et diskret præg af ristede krydderier fra fadlagringen. Smagen er rig og cremet med lag på lag af frugt og en nøddet kompleksitet og delikate fadtoner. En rank syre giver friskhed og energi, mens teksturen er fyldig som en Meursault. En vanvittigt imponerende Chardonnay, der blot er produceret i 2.000 eksemplarer. Drik nu eller gem 5-8 år fra høståret.
Smagenoter
Abrikos
Fersken
Ristet brød
Smør
Vanilje
Smagsprofil
Meget tør
Sød
Meget let
Meget kraftig
Meget blød
Meget tanninrig
Damilano Langhe DOC Chardonnay "G.d" 2023 passer godt til...
Hvordan er Damilano Langhe DOC Chardonnay "G.d" 2023 fremstillet?
Damilano Chardonnay G.D. er fremstillet på 100 % Chardonnay fra udvalgte parceller i Langhe-området. Druerne håndhøstes og presses nænsomt, hvorefter mosten gennemgår alkoholisk gæring ved kontrolleret temperatur på 16–18 °C i cirka 20 dage for at bevare friskhed og aromatisk præcision.
Efter endt gæring lagrer vinen i 6 måneder på franske egetræsfade, delvist nye og delvist brugte, hvilket giver struktur og dybde. Herefter hviler den 12 måneder på flaske, før den frigives til salg.
Druer
ChardonnayOm Damilano

“Finest Italian Wines: 100 Great Producers” – Wine Spectator
"Damilano has delivered a truly smashing collection" – Robert Parker
"#1 - TOP 100 WINES OF ITALY 2022" – James Suckling
Velkommen til Damilano – et af Piemontes og Italiens fineste vinhuse!
Damilanos vine har opnået kultstatus i hele verden, og som ny dansk importør er det derfor en stor glæde at kunne præsentere husets fortryllende portefølje til nye, og langt mere attraktive priser.
Det er bestemt ikke uden grund, når Wine Spectator rangerer Damilano som et af Italiens 100 bedste vinhuse – på højde med piemontesiske kæmper som Gaja, Giacosa, Conterno og Vietti.
Verdensklassen understreges gang på gang af 100-point-ratings og TOP 100-placeringer hos James Suckling og Wine Spectator – båret af exceptionelle Barolo-vine, som med unik intensitet og elegance fortryller flere og flere vinfans over hele kloden.
Med over 100 års vinproduktion er Damilano blandt de ældste vingårde i Barolo. Huset i Barolos historiske hjerte er etableret i 1890 af Giuseppe Borgogno. I 1935 overtager Giacomo Damilano, grundlæggerens svigersøn, driften af vingården. Under Giacomos ledelse sker der klare forbedringer af vinifikationen samt en betydelig udvidelse af vinmarkernes areal. Resultaterne af hans arbejde er siden 1997 videreført på ekstremt kyndig vis af børnebørnene Paolo, Mario og Guido Damilano, der parallelt med produktionen af verdensklassevine driver en Michelin-stjernet restaurant i La Morra.
Damilano laver vin fra en række af Barolos mest berømte og historiske vinmarker. Det gælder først og fremmest den ikoniske Cannubi-skråning, hvor Damilano er primær jordejer i Cru-markens stejle historiske centrum, hvor druekvaliteten er stratosfærisk høj. Både husets Cannubi og Cannubi Riserva har således opnået 100/100 point – og sidstnævnte er for nyligt kåret som Italiens bedste vin (nr. 1 på James Sucklings TOP 100 Wines of Italy 2022). Dertil kommer parceller på højt anerkendte Cru Brunate, Cru Cerequio og Cru Liste, som hver især byder på distinkte terroirmæssige udtryk, der er dybt fascinerende at dykke ned i; fra Cannubis og Brunates ufattelige elegance til de mere strukturerede og markerede udtryk fra Cerequio og Liste. I tillæg til disse fire enkeltmarksvine producerer Damilano den berømte Barolo Lecinquevigne, som efter gammel tradition byder på et blend fra fem topmarker i tre forskellige landsbyer: Barolo, Grinzane Cavour og Monforte d'Alba.
Stilen på husets Barolo-vine har i de senere år bevæget sig i en klassisk og elegant retning, idet familien nu mere og mere sværger til store, traditionelle fade, der bedre tillader frugten og de enkelte terroirs at komme rent til udtryk. Senest har man sågar introduceret de vildt eksklusive østrigske Stockinger-fade – af Jancis Robinson døbt ”vinmagerens Stradivarius”. Disse fade er berømte for deres subtile mikrooxidation – og står i så høj kurs, at de er benyttet af kultnavne verden over som Keller (Rheinhessen), Tignanello og Solaia (Toscana) og Giacomo Conterno (Piemonte).
Damilanos eksklusive portefølje rækker langt udover Barolo. Fra superkøbet Langhe Nebbiolo "Marghe" til Dolcetto, frugtlækker Barbera d'Asti DOCG "Zero Sette" og fadkrydret Barbera d'Alba "Lablù". Dertil kommer Langhe-hvidvinen på den lokale, aromatiske Arneis-drue samt ikke mindst den fadmodnede Chardonnay "G.D" – der toprates på 1er Cru bourgogne-niveau hos både Robert Parker og James Suckling(!) Glemte vi i farten husets eksklusive mousserende vine på Pinot Noir og Chardonnay? Fuldstændig fremragende verdensklasse-fizz på champagnemetoden… Damilano har det hele – og ALT spiller piemontesisk førsteviolin, så læn dig bare tilbage og nyd musikken i glasset!
Vindata
Druer
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Lagring
Proptype
Emballage
Allergener




















