
Xavier Neuf Heures Sept Côtes du Rhône 2020
”Like a modern work of art, the Expression Collection captures the emotion of each wine and each moment with energy and a precise hour.” – Xavier Vignon
Et sandt mesterværk fra Xavier Vignon er født…
”Neuf Heures Sept” – en del af Xaviers nye Limited Edition-serie Expressions – er et koncentreret blend, der på kompromisløs vis indkapsler næsten hele Sydrhônens vinøse palet.
Druerne er høstet fra hele 156 højtbeliggende parceller, der danner en mosaik af jordbundstyper – fra sand og ler til kalk – og giver vinen en unik nuancerigdom i topåret 2020.
100-point-vinmagerens hemmelige ingrediens? 10 % nøje lagret reservevin – som blødgør strukturen og tilfører lag på lag af tertiære noter som læder, tørret frugt og varme krydderier.
Modningen sker i frugtbevarende betontanke og små franske egetræsfade fra Allier, der føjer luksuskrydderier og stor elegance til smagsoplevelsen.
Resultatet er et Châteauneuf-du-Pape-lignende powerblend med imponerende 15 % alkohol, der kan serveres til alt fra lyst kød og tapas til kraftigere kødretter.
Navnet ”Neuf Heures Sept” – klokken syv minutter over ni – henviser til det præcise øjeblik, hvor sammenstikningen blev skabt i hænderne på vinkunstneren selv: Xavier Vignon!
Servér denne flotte rhônevin til krydret lam, saftige bøffer, gris, and, vildtkød, BBQ, tapas, simreretter og oste. Nydes ved 16-18°C
Xavier Neuf Heures Sept bygger på en rygrad af 50% Grenache, der får struktur og mørk frugt fra 15 % Syrah og 12 % Mourvèdre. 10 % Cinsault bidrager med friskhed og elegance, mens små mængder Marselan, Caladoc og Couston afrunder vinen med aromatisk finesse. Druerne høstes fra 156 højtbeliggende parceller med en unik mosaik af jordbundstyper – fra sand og ler til kalk – hvilket giver vinen ekstraordinær dybde og kompleksitet.
De forskellige druesorter vinificeres parvis efter modenhed for optimal balance. Som en sidste finesse tilsætter Xavier 10 % nøje lagret reservevin, der blødgør strukturen og tilfører lag på lag af tertiære noter som læder, tørret frugt og varme krydderier. Modningen sker i en kombintation af frugtbevarende betontanke og små franske egetræsfade fra Allier.
Hvordan smager Xavier Neuf Heures Sept Côtes du Rhône 2020?
Xavier Neuf Heures Sept 2020 funkler med en fed, mørk brombærfarve i glasset… Næsen byder på rhônevin fra øverste hylde med intense aromaer af lavendel, vilde brombær, skovjordbær, sorte kirsebær og blommer. Urteagtige noter af Herbes de Provence, lakrids og sort peber blandes med komplekse strejf af læder, kaffe og vanilje fra fadlagringen… Rødvinens elegante tekstur glider som fløjl på tungen, hvor topårgangens frugt løftes af krydret kompleksitet fra fadet og den modne reservevin. Fine, madvenlige tanniner og en mundrensende friskhed runder denne store Rhône-oplevelse af med høj klasse. Wauw! Drik nu, eller gem 8-10 år fra høståret.
Smagenoter
Blomme
Brombær
Kaffe
Læder
Viol
Smagsprofil
Meget tør
Sød
Meget let
Meget kraftig
Meget blød
Meget tanninrig
Xavier Neuf Heures Sept Côtes du Rhône 2020 passer godt til...
Om Xavier

Xavier Vignon er kendt som en af stjernewinemakerne i Rhône, men han er lige så meget kendt for at gå sine egne veje, når det kommer til at fremstille vin. I det traditionsbårne område må Xavier siges at være noget for sig selv. Den eksperimenterende ’wunderwinemaker’ kan finde på at blande forskellige cru’er eller lege med adskillige fadtyper og druesorter, hvilket gør, at hans vine ofte falder uden for de etablerede kategorier og cru’er. Og det på trods af, at Xavier bestemt leverer topkvalitet for hver en krone – måske netop af samme årsag. Det har flere winemakere i området da også for længst fået øjnene op for, og Xavier bliver belønnet med druer og partier af vin til gengæld for at yde assistance til andre producenter og bistå dem i winemakingen. Historien startede på forunderlig vis ved, at Xavier lavede vin i sin egen garage. Den beskedne produktion var egentlig mest tiltænkt venner og familie, men uden Xaviers viden sendte vennerne nogle af hans vine ind til den berømte franske vinguide Hachette. Alle hans cuvéer blev nomineret, og så tog det for alvor fart. I 2009 blev hans Châteauneuf-du-Pape (han laver dog flere) kåret som Sveriges bedste – og siden er en lang række af topanmeldelser fulgt trop. Som yngre rejste Xavier kloden tynd som konsulterende ønolog for flere anerkendte huse, og i Australien blev han tilbudt en stor stilling, men han endte alligevel med at slå sig ned i det mere hjemlige Rhône, da han forelskede sig i de mange muligheder og forskellige terroirs, som området havde at byde på. Xavier har brugt mange år på at udforske, hvordan mineralske salte påvirker vinen, og han udvælger gerne markplaceringer der, hvor jorden har en høj koncentration af mineralske salte. Og man må sige, at Xaviers metode virker – i al fald fremtryller han vin, der gang på gang imponerer anmelderne og begejstrer forbrugerne.
Vindata
Vinen kommer fra
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Lagring
Proptype
Emballage
Allergener






















