
Xavier Chateauneuf du Pape Cuvée Anonyme 2016
2016 er årgangen ingen Chateauneuf du Pape-fan vil gå glip af, og Xaviers mesterlige Cuvée Anonyme lever i den grad op til hypen. Endda med bravur...
Spørgsmålet er, om Xavier nogensinde har skabt større rødvin? Og om markedet lige nu byder på en bedre anmeldt Chateauneuf til prisen?
Vi skal helt tilbage til 1990 for at finde en årgang af tilsvarende imponerende format.
Det varme og tørre vejr har skabt en Chateauneuf med exceptionel farve, power og struktur, mens de kølige nætter har givet vinen uovertruffen friskhed og balance.
Nyd den til lam, rødt oksekød, vildt, andebryst, pebersauce og barbeque. Nyd vinen ved 16-18°C.
Den ønologiske konsulent Xavier Vignon er berømt i Chateauneuf du Pape, hvor han hjælper mere end hver anden vinproducent med winemaking, blending og sit gudsbenåede touch af "je ne sais quoi".
Ekspertisen er til at tage at føle på, for Xavier er manden bag flere 98-100 point vine fra højt profilerede producenter som Marcoux, Raymond Usseglio og Grand Veneur.
For sin højt skattede indsats Xavier lader sig gerne aflønne med partier og fade af særlig udsøgt vin. Disse vine modner, blender og aftapper han sidenhen i eget navn – og lancerer dem til priser langt under det normale, når man tager vinkvaliteten og anmeldelserne i betragtning.
Blandt Xaviers unikke kvalitetskriterier kan nævnes selektion af druer og vin efter højst mulig koncentration af mineralske salte.
Hvordan smager Xavier Chateauneuf du Pape Cuvée Anonyme 2016?
Mørk og intens i glasset. Allerede i næsen fornemmer man 2016-årgangens enestående friskhed og power… Sydfranske dufte af timian, viol og lavendel møder sorte kirsebær, brombær og lakrids. Hints af peber, skovbund, tobak og vanilje. I munden fyldig, smooth og flot lakridset i frugten, der i den lange eftersmag suppleres af fine mineralske nuancer, provencalske laurbærblade og ristede kaffebønner fra fadet. Venligt tanninbid. Lækker, lækker Rhône! Drik nu, eller gem +15 år fra høståret.
Xavier Chateauneuf du Pape Cuvée Anonyme 2016 passer godt til...
Om Xavier

Xavier Vignon er kendt som en af stjernewinemakerne i Rhône, men han er lige så meget kendt for at gå sine egne veje, når det kommer til at fremstille vin. I det traditionsbårne område må Xavier siges at være noget for sig selv. Den eksperimenterende ’wunderwinemaker’ kan finde på at blande forskellige cru’er eller lege med adskillige fadtyper og druesorter, hvilket gør, at hans vine ofte falder uden for de etablerede kategorier og cru’er. Og det på trods af, at Xavier bestemt leverer topkvalitet for hver en krone – måske netop af samme årsag. Det har flere winemakere i området da også for længst fået øjnene op for, og Xavier bliver belønnet med druer og partier af vin til gengæld for at yde assistance til andre producenter og bistå dem i winemakingen. Historien startede på forunderlig vis ved, at Xavier lavede vin i sin egen garage. Den beskedne produktion var egentlig mest tiltænkt venner og familie, men uden Xaviers viden sendte vennerne nogle af hans vine ind til den berømte franske vinguide Hachette. Alle hans cuvéer blev nomineret, og så tog det for alvor fart. I 2009 blev hans Châteauneuf-du-Pape (han laver dog flere) kåret som Sveriges bedste – og siden er en lang række af topanmeldelser fulgt trop. Som yngre rejste Xavier kloden tynd som konsulterende ønolog for flere anerkendte huse, og i Australien blev han tilbudt en stor stilling, men han endte alligevel med at slå sig ned i det mere hjemlige Rhône, da han forelskede sig i de mange muligheder og forskellige terroirs, som området havde at byde på. Xavier har brugt mange år på at udforske, hvordan mineralske salte påvirker vinen, og han udvælger gerne markplaceringer der, hvor jorden har en høj koncentration af mineralske salte. Og man må sige, at Xaviers metode virker – i al fald fremtryller han vin, der gang på gang imponerer anmelderne og begejstrer forbrugerne.
Vindata
Vinen kommer fra
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Proptype
Emballage
Allergener