
Xavier Châteauneuf-du-Pape Blanc Cuvée Anonyme ØKO 2024
The famous redwine ‘Cuvée Anonyme’ by Xavier Vignon is also available in a white version! The grapes come from old vines with limited yields … A beautiful white” – Xavier
Vær forberedt… her får du seriøs hvid Châteaneuf-du-Pape i glasset!
Rhône-guruen Jeb Dunnuck har før givet 95 point til Xaviers største hvidvin, Cuvée Anonyme, som blev rangeret omkring TOP 10 blandt 123 testede hvidvine fra Châteauneuf-du-Pape.
Smid Xaviers fremragende Cuvée Anonyme ind i en blindsmagning mod Château de Beaucastel Blanc – og vi garanterer ”close race” den enorme prisforskel til trods. Eller nyd den som et spændende alternativ til langt dyrere hvide bourgognevine!
Xaviers hvide flagskib fra Châteauneuf-du-Pape imponerer i den elegante 2024-årgang med forrygende mineralsk citrusfriskhed og aromatiske Rhône-strejf af lavendel, mandarin og honning, der toppes med bourgognelignede fedme og kompleksitet fra den delvise fadlagring.
Nydes til stegt fisk & skaldyr, fjerkræ, lyst kød samt smør- og flødesaucer. Servér ved 10-12°C
Hvordan smager Xavier Châteauneuf-du-Pape Blanc Cuvée Anonyme ØKO 2024?
Cuvée Anonyme 2024 præsenterer sig fed og lys gylden i glasset... Næsen er en vidunderlig oplevelse i sig selv med forførende aromaer af abrikos, saltet citrus, våde sten, lavendel, mandarin, honning og bivoks, der toppes med elegante, bourgognelignede fadstrejf af nødder, smør og vanilje... Den hvide Châteauneuf-du-Pape breder sig fornemt ud i munden, hvor fadets krydderier og den friske, salte mineralitet spiller smukt op mod de delikate frugtnuancer. Lang finish med stor finesse og elegante fornemmelser af våde sten. Det her er altså hvid rhône i ren verdensklasse! Fuldendt harmoni og lækker, luksuriøs velsmag. Drik nu, eller gem 8-10 år fra høståret.
Smagenoter
Abrikos
Honningmelon
Nødder
Viol
Våde sten
Smagsprofil
Meget tør
Sød
Meget let
Meget kraftig
Meget blød
Meget tanninrig
Om Xavier

Xavier Vignon er kendt som en af stjernewinemakerne i Rhône, men han er lige så meget kendt for at gå sine egne veje, når det kommer til at fremstille vin. I det traditionsbårne område må Xavier siges at være noget for sig selv. Den eksperimenterende ’wunderwinemaker’ kan finde på at blande forskellige cru’er eller lege med adskillige fadtyper og druesorter, hvilket gør, at hans vine ofte falder uden for de etablerede kategorier og cru’er. Og det på trods af, at Xavier bestemt leverer topkvalitet for hver en krone – måske netop af samme årsag. Det har flere winemakere i området da også for længst fået øjnene op for, og Xavier bliver belønnet med druer og partier af vin til gengæld for at yde assistance til andre producenter og bistå dem i winemakingen. Historien startede på forunderlig vis ved, at Xavier lavede vin i sin egen garage. Den beskedne produktion var egentlig mest tiltænkt venner og familie, men uden Xaviers viden sendte vennerne nogle af hans vine ind til den berømte franske vinguide Hachette. Alle hans cuvéer blev nomineret, og så tog det for alvor fart. I 2009 blev hans Châteauneuf-du-Pape (han laver dog flere) kåret som Sveriges bedste – og siden er en lang række af topanmeldelser fulgt trop. Som yngre rejste Xavier kloden tynd som konsulterende ønolog for flere anerkendte huse, og i Australien blev han tilbudt en stor stilling, men han endte alligevel med at slå sig ned i det mere hjemlige Rhône, da han forelskede sig i de mange muligheder og forskellige terroirs, som området havde at byde på. Xavier har brugt mange år på at udforske, hvordan mineralske salte påvirker vinen, og han udvælger gerne markplaceringer der, hvor jorden har en høj koncentration af mineralske salte. Og man må sige, at Xaviers metode virker – i al fald fremtryller han vin, der gang på gang imponerer anmelderne og begejstrer forbrugerne.
Vindata
Vinen kommer fra
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Proptype
Emballage
Næringsindhold
Allergener