





Xavier Châteauneuf-du-Pape Blanc Cuvée Anonyme ØKO 2022
93 point fra Rhône-guruen Jeb Dunnuck... Så ved man, at der kommer seriøs hvid Châteaneuf-du-Pape i glasset!
Smid Xaviers fremragende Cuvée Anonyme ind i en blindsmagning mod Château de Beaucastel Blanc – og vi garanterer ”close race” den enorme prisforskel til trods. Eller nyd den som et spændende alternativ til langt dyrere hvide bourgognevine!
Xaviers hvide flagskib fra Châteauneuf-du-Pape imponerer i den flotte årgang 2022 med forrygende mineralsk citrusfriskhed og aromatiske Rhône-strejf af lavendel, mandarin og honning, der toppes med bourgognelignede fedme og kompleksitet fra den delvise fadlagring.
Følg Jeb Dunnucks opfordring og servér denne gastronomiske gudevin til lækre retter – den klarer alt fra sushi over stegt fisk og skaldyr til lyst kød i cremede saucer!
Nyd den til stegte fisk og skaldyr, fjerkræ, lyst kød, smør- og flødesaucer, svampe samt gedeost. Vinen går exceptionelt godt til grillet pighvar med fennikel eller kalvefilet med en flødesovs på friske kantareller. Servér ved 10-12°C
Hvordan smager Xavier Châteauneuf-du-Pape Blanc Cuvée Anonyme ØKO 2022?
Cuvée Anonyme Blanc 2022 præsenterer sig fed og lys gylden i glasset… Næsen er pakket med saftige abrikoser, saltet citrus, lavendelblomst, mandarin, honning, våde sten og bivoks, dergår elegant i spænd med bourgognelignende nuancer af nødder, smør, ristet brød og vanilje fra den delvise fadlagring... Den hvide Châteuneuf folder sig rig og smagsintens ud på tungen, hvor den cremede tekstur gemmer på nuanceret frugt, fine fadkrydderier og en vidunderlig salt mineralsk undertone. Lang og luksuriøs finish i ren verdensklasse. Jep, der er stor og magtfuld hvid rhônevin i glasset! Drik nu, eller gem 8-10 år fra høståret.
Smagenoter
Abrikos
Honning
Hvide blomster
Nødder
Smør
Smagsprofil
Meget tør
Sød
Meget let
Meget kraftig
Meget blød
Meget tanninrig
Xavier Châteauneuf-du-Pape Blanc Cuvée Anonyme ØKO 2022 passer godt til...
Om Xavier

Xavier Vignon er kendt som en af stjernewinemakerne i Rhône, men han er lige så meget kendt for at gå sine egne veje, når det kommer til at fremstille vin. I det traditionsbårne område må Xavier siges at være noget for sig selv. Den eksperimenterende ’wunderwinemaker’ kan finde på at blande forskellige cru’er eller lege med adskillige fadtyper og druesorter, hvilket gør, at hans vine ofte falder uden for de etablerede kategorier og cru’er. Og det på trods af, at Xavier bestemt leverer topkvalitet for hver en krone – måske netop af samme årsag. Det har flere winemakere i området da også for længst fået øjnene op for, og Xavier bliver belønnet med druer og partier af vin til gengæld for at yde assistance til andre producenter og bistå dem i winemakingen. Historien startede på forunderlig vis ved, at Xavier lavede vin i sin egen garage. Den beskedne produktion var egentlig mest tiltænkt venner og familie, men uden Xaviers viden sendte vennerne nogle af hans vine ind til den berømte franske vinguide Hachette. Alle hans cuvéer blev nomineret, og så tog det for alvor fart. I 2009 blev hans Châteauneuf-du-Pape (han laver dog flere) kåret som Sveriges bedste – og siden er en lang række af topanmeldelser fulgt trop. Som yngre rejste Xavier kloden tynd som konsulterende ønolog for flere anerkendte huse, og i Australien blev han tilbudt en stor stilling, men han endte alligevel med at slå sig ned i det mere hjemlige Rhône, da han forelskede sig i de mange muligheder og forskellige terroirs, som området havde at byde på. Xavier har brugt mange år på at udforske, hvordan mineralske salte påvirker vinen, og han udvælger gerne markplaceringer der, hvor jorden har en høj koncentration af mineralske salte. Og man må sige, at Xaviers metode virker – i al fald fremtryller han vin, der gang på gang imponerer anmelderne og begejstrer forbrugerne.
Vindata
Vinen kommer fra
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Lagring
Proptype
Emballage
Allergener