



Xavier Châteauneuf-du-Pape Blanc 2023
Wauw… Genlæs lige disse lovprisninger fra Rhônedalens førende anmelderduo!
Xaviers hvide Châteaneuf-du-Pape er næppe smagt bedre end i 2023-årgang, hvor hvidvinen kun er et enkelt Parker-point fra at matche den 900 kroner dyre Château de Beaucastel Blanc!
Aromatisk, olieret og fyldig med tropiske noter af ananas og ferskner, der møder fine strejf af af smør, brioche og vanilje fra den delvise, bourgogneinspirerede gæring på franske egefade.
Når en 100-point-producent som Xavier Vignon udvælger druer fra nogle af de køligste parceller i Châteauneuf-du-Pape, så når kvaliteten snilt oppe i samme liga som Meursault og andre kostbare bourgognevine.
Vil du opleve Frankrigs nok bedste alternativ til stor hvid bourgogne? Så forkæl dine smagsløg med Xaviers flotte hvide Châteauneuf-du-Pape, der efter flere år med flotte ratings har fundet et helt nyt topniveau i den dugfriske årgang 2023!
Nyd hvidvinen til fjerkræ og lyst kød, stegt fisk & skaldyr, sushi samt lette asiatiske retter. Server ved 10-12°C
Hvordan smager Xavier Châteauneuf-du-Pape Blanc 2023?
Xavier Châteauneuf-du-Pape Blanc 2023 vibrerer elegant gylden i glasset… Næsen er pakket med aromatisk rigdom! Fra glasset stiger delikat parfumerede nuancer af lavendel, citron, våde sten, hvide blomster, pære, abrikos og honning, mens fadgæringen fuldender duften med dybe luksusnoter af smør, nødder, ristet toast og vanilje... Den hvide Châteauneuf svæver blidt cremet og engleblid over tungen, hvor den delikate aromatiske rigdom møder årgangens friske mineralitet og et krydret touch fra egetræsfadene. Frugten hænger flot ved i eftersmagen, hvor saltede mineralske undertoner bringer eminent balance og x-faktor til oplevelsen. Stor hvidvin fra en af frankrig dygtigste vinmagere overhovedet! Drik nu, eller gem 4-6 år fra høståret.
Smagenoter
Abrikos
Citron
Honning
Hvide blomster
Vanilje
Smagsprofil
Meget tør
Sød
Meget let
Meget kraftig
Meget blød
Meget tanninrig
Xavier Châteauneuf-du-Pape Blanc 2023 passer godt til...
Om Xavier

Xavier Vignon er kendt som en af stjernewinemakerne i Rhône, men han er lige så meget kendt for at gå sine egne veje, når det kommer til at fremstille vin. I det traditionsbårne område må Xavier siges at være noget for sig selv. Den eksperimenterende ’wunderwinemaker’ kan finde på at blande forskellige cru’er eller lege med adskillige fadtyper og druesorter, hvilket gør, at hans vine ofte falder uden for de etablerede kategorier og cru’er. Og det på trods af, at Xavier bestemt leverer topkvalitet for hver en krone – måske netop af samme årsag. Det har flere winemakere i området da også for længst fået øjnene op for, og Xavier bliver belønnet med druer og partier af vin til gengæld for at yde assistance til andre producenter og bistå dem i winemakingen. Historien startede på forunderlig vis ved, at Xavier lavede vin i sin egen garage. Den beskedne produktion var egentlig mest tiltænkt venner og familie, men uden Xaviers viden sendte vennerne nogle af hans vine ind til den berømte franske vinguide Hachette. Alle hans cuvéer blev nomineret, og så tog det for alvor fart. I 2009 blev hans Châteauneuf-du-Pape (han laver dog flere) kåret som Sveriges bedste – og siden er en lang række af topanmeldelser fulgt trop. Som yngre rejste Xavier kloden tynd som konsulterende ønolog for flere anerkendte huse, og i Australien blev han tilbudt en stor stilling, men han endte alligevel med at slå sig ned i det mere hjemlige Rhône, da han forelskede sig i de mange muligheder og forskellige terroirs, som området havde at byde på. Xavier har brugt mange år på at udforske, hvordan mineralske salte påvirker vinen, og han udvælger gerne markplaceringer der, hvor jorden har en høj koncentration af mineralske salte. Og man må sige, at Xaviers metode virker – i al fald fremtryller han vin, der gang på gang imponerer anmelderne og begejstrer forbrugerne.
Vindata
Vinen kommer fra
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Lagring
Proptype
Emballage
Allergener