
Xavier Arcane La Force Ventoux 2023
Endelig er den her – den nyeste Limited Edition i Xaviers eftertragtede Arcane-serie! Og sikken vin…
La Force er en sensationelt frugtmættet og kraftfuld Ventoux, der i den grad lever op til sit navn. Her får du mørk bærfrugt i lange baner, varme middelhavskrydderier og silkebløde, perfekt balancerede tanniner.
Vinen er skabt med hele 60 % Syrah for farve, struktur og klassisk peberkrydderi. 30 % Grenache bidrager med saftig charme, mens lige dele Viognier og Clairette tilfører frisk elegance og et aromatisk løft.
Druerne selekteres fra relativt kølige terroirs omkring Le Barroux, Bédoin og Sainte-Colombe – sidstnævnte er Ventoux-appellationens højest beliggende landsby.
Vinificeringen sker delvist i Wine Globes – eksklusive 200-liters glaskupler, som flere og flere franske topproducenter sværger til. Metoden fremhæver frugten og det terroirtro udtryk, så Ventoux-karakteren træder rent og usminket frem i glasset.
Den sidste finesse, der løfter vinens kompleksitet og klasse, er tilsætningen af 10 % Syrah-reservevin – håndplukket fra Xaviers bibliotek af ældre topårgange.
Med dette brag af Ventoux sætter 100-point-stjernen Xavier en ny standard for, hvor meget velsmag og power, der kan pakkes i en flaske Ventoux… Glæd dig!
Begrænset antal flasker – single-release!
Hvordan smager Xavier Arcane La Force Ventoux 2023?
Arcane La Force 2023 præsenterer sig mørk brombærlilla i glasset… Næsen lover Ventoux af højeste klasse med intense aromaer af sorte kirsebær, modne vilde hindbær, sydfranske garrigue-urter, lavendel, knust sort peber, våd skovbund og bitterchokolade...Smagen er fyldig og rig på både kraft og finesse. Frugten er solmoden, mørk og fortættet med en eminent peberkrydret nerve, men vinens kraft tæmmes elegant vis af silkebløde, polerede tanniner samt af de lækre aromatiske undertoner fra tilsætningen af hvidvinsdruerne Viognier og Clairette. Eftersmagen er lang, krydret og elegant – med noter af mørk chokolade, røg, tørret krydderi og et mineralsk touch fra de kalkrige terroirs. En kraftfuld, men også flot afrundet Ventoux – som skabt til en saftig peberbøf direkte fra grillen! Drik nu, eller gem +10 år fra høståret.
Smagenoter
Brombær
Herbes de Provence
Røg
Sort peber
Viol
Om Xavier

Xavier Vignon er kendt som en af stjernewinemakerne i Rhône, men han er lige så meget kendt for at gå sine egne veje, når det kommer til at fremstille vin. I det traditionsbårne område må Xavier siges at være noget for sig selv. Den eksperimenterende ’wunderwinemaker’ kan finde på at blande forskellige cru’er eller lege med adskillige fadtyper og druesorter, hvilket gør, at hans vine ofte falder uden for de etablerede kategorier og cru’er. Og det på trods af, at Xavier bestemt leverer topkvalitet for hver en krone – måske netop af samme årsag. Det har flere winemakere i området da også for længst fået øjnene op for, og Xavier bliver belønnet med druer og partier af vin til gengæld for at yde assistance til andre producenter og bistå dem i winemakingen. Historien startede på forunderlig vis ved, at Xavier lavede vin i sin egen garage. Den beskedne produktion var egentlig mest tiltænkt venner og familie, men uden Xaviers viden sendte vennerne nogle af hans vine ind til den berømte franske vinguide Hachette. Alle hans cuvéer blev nomineret, og så tog det for alvor fart. I 2009 blev hans Châteauneuf-du-Pape (han laver dog flere) kåret som Sveriges bedste – og siden er en lang række af topanmeldelser fulgt trop. Som yngre rejste Xavier kloden tynd som konsulterende ønolog for flere anerkendte huse, og i Australien blev han tilbudt en stor stilling, men han endte alligevel med at slå sig ned i det mere hjemlige Rhône, da han forelskede sig i de mange muligheder og forskellige terroirs, som området havde at byde på. Xavier har brugt mange år på at udforske, hvordan mineralske salte påvirker vinen, og han udvælger gerne markplaceringer der, hvor jorden har en høj koncentration af mineralske salte. Og man må sige, at Xaviers metode virker – i al fald fremtryller han vin, der gang på gang imponerer anmelderne og begejstrer forbrugerne.