
Domaine Michel Rebourgeon Volnay 1er Cru Carelle Sous La Chapelle 2023
”Made from 80 year old vines with very small grapes” – Jasper Morris MW, Inside Burgundy
En af historiens bedste vine fra en af de bedste og mest sjældne 1er Cru-marker i Volnay…
La Carelle Sous la Chapelle, med op til 80 år gamle Pinot Noir-stokke, har navn efter ”den firkantede vinmark neden for kapellet” i Volnay. En i forvejen meget sjælden mikromark fordelt på 11 jordbesiddere, hvoraf Domaine Michel Rebourgeon er blandt de absolut mindste.
Der produceres derfor forsvindende få flasker af denne stærkt eftertragtede verdensklassebourgogne. Vi er tildelt 15 kasser. Til gengæld er koncentrationen og kvaliteten i de få og små druer mere og mere episk, jo tættere vinstokkene kommer på at kunne fejre hundredårsfødselsdag.
I feltet af 25 vine, som Robert Parker har testet fra denne sjældne mark, opnår kun tre vine en højere score end Rebourgeons La Carelle Sous la Chapelle fra 2023.
Dertil kommer, at Domaine Michel Rebourgeons unge winemaker, William Whitehead, hyldes af selveste Robert Parker som et af Bourgognes helt store talenter:
”Whitehead is well placed to emerge as one of the Côte de Beaune's new stars, and readers should start paying attention.” – Robert Parker
Blandt hele 3577 vinproducenter, 266 negocianter og 16 kooperativer i Bourgogne brager Domaine Michel Rebourgeon direkte ind på TOP 100 hos højt anerkendte Bourgogne Aujourd’hui – side om side med de store navne bag 4, 5 og 6-cifrede bourgognepriser. Kort efter brillerer en af domænets rødvine som årets testvinder af samtlige bedømte vine fra prestigefyldte Pommard og Volnay (!)
…
Nyd den til steaks, grillet fjerkræ, fuglevildt, andebryst, svamperetter og charcuteri. Servér ved 14-17°C.
Hvordan smager Domaine Michel Rebourgeon Volnay 1er Cru Carelle Sous La Chapelle 2023?
Michel Rebourgeon Volnay 1er Cru Carelle Sous La Chapelle 2023 glimter elegant kirsebærfarvet i glasset… Næsen lover textbook parfumeret Volnay i koncentreret 1er Cru-klasse med et dragende duftunivers af svævende rosenblade og lavendel i smukt samspil med nuanceret rød og mørk bærfrugt, fine kalkstensnoter samt udsøgte søde krydderier fra fadlagringen…. I munden om muligt endnu flottere! Frugten fra de op til 80 år gamle Pinot Noir-stokke er forbløffende intens og smukt nuanceret med hindbær, saftige kirsebær, rabarber med fløde, og skovjordbær, der nærmest danser på tungen med en rank og vibrerende mineralitet. Laaaang, fadkrydret finish med fine silketanniner, der løfter helhedsindtrykket op i klokkeklar verdensklasse! Drik nu, eller gem +15 år fra høståret.
Smagenoter
Hvordan er Domaine Michel Rebourgeon Volnay 1er Cru Carelle Sous La Chapelle 2023 fremstillet?
Vinen er fremstillet på 100% Pinot Noir, som William Whitehead selekterer fra op til 80 år gamle vinstokke på 1er Cru-marken La Carelle Sous La Chapelle i Volnay. Alle druer afstilkes uden knusning og koldmacererer før spontangæringen med terroirets egen gær. Med daglige punch downs (pigeage) udtrækker William nænsomt farve, smag og tanniner fra drueskindet, inden vinen presses med skånsom blærepresse og omstikkes til 18 måneders modning på 228 liters burgundiske egetræsfade, heraf ca. 15% helt nye
Druer
Pinot NoirOm Domaine Michel Rebourgeon
“Top100 Vignerons de la Bourgogne” – Bourgogne Aujourd’hui
”The only drawback is that if you find a wine you like, you may not be able to get much of it.” – Jasper Morris MW, Inside Burgundy
Michel Rebourgeon er et lille familiedomæne, der ligger i hjertet af Pommard og har rødder helt tilbage til 1540. Spoler vi frem i tiden har det været kendt under ”Rebourgeon”-navnet siden starten af 1960’erne og i dag er det Michels datter, Delphine, som med sin mand Stephen har overtaget driften.
Lad det være sagt med det samme – det her er et helt unikt domæne og vi skal være glade for overhovedet at kunne liste flaskerne ud af Bourgogne. Indtil for ganske nyligt blev hele produktionen nemlig solgt gennem husets vinkælder eller på torvet i Pommard.
Det lille domæne har i alt 4,25 hektar fordelt på nogle af de bedste marker i Pommard, Volnay og Côte de Beaune, herunder ”Les Rugiens”, der af mange nævnes som en mark med Grand Cru-niveau. Derfor snakker vi små kultproduktioner på ganske få fade pr. mark og den samlede produktion løber kun op i 20.000 flasker.
Alt arbejdet i marken på egen hånd; beskæring, opbinding, grøn høstning, pløjning – ALT. I kælderen er der fokus på såkaldt ”gentle winemaking”, hvor druerne meget nænsomt bliver afstilket uden at bærrene knuses. Der gøres brug af såkaldt ”peristaltisk” overpumpning af mosten således, at mosten ikke bliver for hårdt behandlet. Mosten koldmacereres i omkring en uge og placeres ved hjælp af tyngdekræften i franske egetræsfade i 12-18 mdr. alt afhængigt af vinen.
Stephen og Delphine har siden deres overtagelse i midten af 1990’erne bragt vinene op på et ekstremt højt niveau. Ægteparret er så småt ved at lade sig pensionere og har derfor overdraget tøjlerne til deres søn, William Whitehead, der kaldes for Bourgognes svar på Franz Liszt (et kælenavn han har fået efter en af de største musik-talenter inden for klassisk musik). Han lavede sin første årgang i alder af bare 18 år og bliver af flere betegnet som et regulært vin-geni, hvilket naturligvis kun har bidraget til den hype, der ombærer Rebourgeon-vinene.
Vindata
Druer
Producent
Årgang
Indhold
Servering
Gemmepotentiale
Proptype
Emballage
Allergener














