
Hospices de Beaune Corton-Charlemagne Grand Cru Cuvée François de Salins 2020
Skal du nå at smage en af verdens mest ikoniske hvide Grand Cru-bourgogner fra verdens mest berømte vinauktion, Hospices de Beaune?
Vi er tildelt sølle 5 kasser Corton-Charlemagne Grand Cru Cuvée François de Salins i den store bourgogneårgang 2020, hvor vinen skamroses af bourgogneguruen Jasper Morris!
Historisk set har det berømte Hospices de Beaune-hospital været finansieret af denne verdensberømte auktion, og de forskellige cuvéer er opkaldt efter velgørere, der har haft stor betydning for hospitalets drift.
Præsten François de Salins, der var efterkommer af en af Hospices de Beaunes grundlæggere, donerede i 1745 sine vinmarker i Savigny-lès-Beaune og Aloxe-Corton til Hôtel-Dieu. Denne resulterende cuvée er skabt på Chardonnay fra kun 0,48 hektar på Cortons historiske Grand Cru-skråning Le Charlemagne ...
De tre små parceller, alle perfekt orienterede mod syd og sydvest, er velsignet med op til 80 år gamle vinstokke plantet i 1944 (58 %), 1981 (27 %) og 1998 (15 %).
Nyd den til stegte fisk og skaldyr, grillet fjerkræ, tapas, svamperetter, lyst kød samt nøddeagtige oste. Server ved 10-13°C
Alle vine fra Hospices de Beaune auktioneres i helt nye egetræsfade, som kældermester Ludivine Griveau selekterer fra flere franske bødkere. Fadet bag denne hvidvin er handlet på Hospices de Beaunes auktion i november 2020 – og efterfølgende modnet i kælderen hos køberen, bourgognehuset Prosper Maufoux. Overskuddet helliges velgørende formål.
Hvordan smager Hospices de Beaune Corton-Charlemagne Grand Cru Cuvée François de Salins 2020?
Corton-Charlemagne Cuvée François de Salins 2020 præsenterer sig smuk gylden… Næsen afslører straks årgangens og de ældgamle Grand Cru-vinstokkes unikke mineralske intensitet! Hypnotisk dragende duft af rygende flint, saltet grape og våde kalksten møder eksotisk mandarin, pære, hvide blomster, fersken, honningmelon og abrikos, der fuldendes med luksuriøse fadstrejf af smør, ristede nødder, muskatnød og crème brûlée… I munden fed, smørcremet og i perfekt balance med en flot viberende, frisk mineralitet. Det her er fadlagret hvidvin med smag, komplekstet og nuancerigdom i samme suveræne verdensklasse, som de store Grand Cru’er fra Montrachet! Drik nu, eller gem +20 år fra høståret.
Smagenoter
Fersken
Flintesten
Røg
Smør
Vanilje
Smagsprofil
Meget tør
Sød
Meget let
Meget kraftig
Meget blød
Meget tanninrig
Hospices de Beaune Corton-Charlemagne Grand Cru Cuvée François de Salins 2020 passer godt til...
Om Prosper Maufoux

Pssst! Vil du høre hemmeligheden bag bourgognes bedste value? Vinene fra Prosper Maufoux laves i tæt samarbejde med Nadine Gublin, der som Frankrigs første kvinde er kåret som "Winemaker of The Year" i Revue des Vins de France. Når Nadine ikke laver vin for Prosper Maufoux, står hun i kælderen hos sin anden arbejdsgiver, Domaine Jacques Prieur, hvor hun fremstiller nogle af Bourgognes største vine til den tyvedobbelte pris.
Vinhuset blev grundlagt i 1860 og forblev 130 år i hænderne på Maufoux-familien. Siden 2010 har Prosper Maufoux været styret af den ambitiøse Piffault-familie, som i forvejen står bag bourgognes største Crémant de Bourgogne-mærke, Veuve Ambal. Siden er kvaliteten eksploderet… I 2015 købte Piffaut-familien det idylliske Château de Saint-Aubin (inklusive topmarker i Meursault og Criots-Bâtard-Montrachet!), og slottet har siden 2020 fungere som hovedkvarter for Prosper Maufoux.
Prosper Maufoux’ portefølje repræsenterer i dag hele bourgogne, fra sublim Mâcon-Villages-value i syd til mineralsk Chablis i nord. Fællesnævneren er en altid ren og frugtbetonet stil, opnået ved relativ sen høst og kølig, frugtbevarende gæring. Vinene modnes 12-18 måneder i 228 liters burgundiske fade, som opbevares under perfekte klimatiske betingelser.
Trods sin bredt favnende portefølje er Prosper Maufoux’ produkter på ingen måde standardiserede: fadenes alder, herkomst og ristningsgrad tilpasses således nøje druernes herkomst samt årgangens karakteristika.
Vindata
Druer
Vinen kommer fra
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Lagring
Proptype
Emballage
Allergener