
GIODO Nerello Mascalese “Alberelli di GIODO" 2022 Magnum i trækasse
Siciliens svar på burgundisk Grand Crui eksklusiv magnumflaske… Leveret af selveste Carlo Ferrini - ikonet bag utallige 100-point-perfekte brunellovine og flere gange hyldet som Italiens bedste vinmager!
Silkebløde Alberelli di GIODO, der er opkaldt efter 80 år gamle ”præ-phylloxera” buskvine fra 2 hektar 950 meter oppe på vulkanen Etna, blev allerede ved sin lancering ”Årets bedste italienske debutvin”.
Siden er kvaliteten steget eksplosivt år for år, og 2022 tangerer alt, hvad vi hidtil har smagt af Etnas signaturdrue Nerello Mascalese.
Blandt de nærmeste naboer finder vi 100-point-terroiret Vigna Barbagalli. Men faktisk ligger Ferrinis mikromark en smule for højt og nær på vulkanens topkrater, til at etiketten må bære appellationen Etna. Kompromisløse Carlo couldn’t care… Her tæller kun supermineraliteten og verdensklassekvaliteten i glasset!
Vil du smage den absolutte top af Nerello, også kendt som Siciliens ”Pinot Noir”, er der ingen vej uden om gudevinen Alberelli di Giodo 2022. Er du er fan af Bourgogne, Barolo eller Brunello? Denne vin vil bjergtage dig fra første slurk!
“Put down the Pinot Noir and step away from the corkscrew. There’s a new light red in town, and—I’m going to say it—it’s better” Vine Pair
“Not by chance is the Etna zone referred to at Italy’s Burgundy” Ian d’Agata
…
Nyd den til andebryst, grillet kylling, lyst kød, fuglevildt og lette pastaretter. Nyd vinen ved 15-17°C
Hvordan smager GIODO Nerello Mascalese “Alberelli di GIODO" 2022 Magnum i trækasse?
Alberelli di GIODO 2022 lokker elegant bourgognerød fra glasset… Næsen er næsten skræmmende mineralsk, og med luften fuld af ulmende røg og hvirvlende vulkanske klippefragmenter må man næsten dukke hovedet i respekt! Så skruer Carlo op for charmen med underskønne aromatiske frugtnuancer af skovjordbær, tranebær, kirsebær, violer og krydderurter, der fuldendes med distreke strejf af chokolade og ristede kaffebønner fra fadlagringen... Alberelli d Giodo flyder som glat silke hen over tungen, hvor den rødfrugtede vulkanvin slår mineralske smæk med halen... Krudt, våd skovbund og aske blander sig med diskret krydrede strejf af mokka, anis og vanilje fra fadet. Jep, der er ”Etnastiske” lækkerier i glasset!
Smagenoter
Kaffe
Røde kirsebær
Røg
Tranebær
Våde sten
Smagsprofil
Meget tør
Sød
Meget let
Meget kraftig
Meget blød
Meget tanninrig
GIODO Nerello Mascalese “Alberelli di GIODO" 2022 Magnum i trækasse passer godt til...
Om Carlo Ferrini

“Winemaker of the Year” – Gambero Rosso
“Winemaker of the Year” – Italian Sommelier Association
“Winemaker of the Year” – Wine Enthusiast
”One of Tuscany’s great winemakers” – Wine Spectator
”Dette er min drøm,” afslører Carlo Ferrini. Italiens nok mest berømte vinmager lægger ikke skjul på, at projektet Podere Giodo er personligt og meget følelsesladet.
Den toscanskfødte ønolog har flere perfekte 100-point-ratings på sit CV, end vi umiddelbart kan holde styr på. Langt de fleste vine har han lavet for andre, eksempelvis Casanova di Neri, indtil han omkring årtusindeskiftet fik økonomi til og mulighed for at gå solo.
Projektet giver han navnet GIODO for at ære sine forældre, GIOvanna og DOnatello, som under strenge kår sled og slæbte for, at deres søn kunne få sig en uddannelse:
“Giodo encapsulates above all my own history with Sangiovese, my first great love. Its name is a tribute to my parents, Giovanna and Donatello, to whom I owe everything.” – Carlo Ferrini
Historien om Giodo i Montalcino starter i 2002, hvor Carlo Ferrini planter 2 ha med nøje udvalgte Sangiovese-kloner. I 2009 laver han sin første Brunello, og allerede med 2010 er der jackpot med perfekte 100 point fra James Suckling.
I dag råder vingården, belligende mellem Sant'Angelo in Colle og Sant'Antimo, over 6 hektar. Fra dette kølige og solbeskinnede terroir frembringer Ferrini med ubarmhjertig drueselektion som katalysator vine i verdensklasse. En streng grøn høst eliminerer ca. 40% af alle druer, for at de resten kan modne til perfektion.
Som resultat høster Carlos Brunello nærmest pr. automatik 100 point hos de store anmeldere. Han kunne godt lave flere flasker, men Brunello-konsortiet sætter strenge grænser for, hvor mange flasker fra Giodo-marken, der må have Brunello på etiketten. Derfor bruger Carlo en del af markens ”100 point-druer” til at lave Giodo La Quinta Toscana Rosso IGT. En aromatisk, frisk og nærmest burgundisk elegant fortolkning af Sangiovese. Verdenklasse til attraktiv pris!
Seneste skud på stammen,”Alberelli di Giodo”, er Carlo Ferrinis sicilianske projekt højt oppe på vulkanen Etna. Fra 1,5 hektar med 80 år gamle (præ-phylloxera) buskvine laver han en af verdens bedste rødvine på modedruen Nerello Mascalese, der også kendes som ”Siciliens Pinot Noir”. Allerede i premiereårgangen 2016 kåret som som ”Årets italienske debutvin”. Succesen er siden fulgt op med Alberelli di Giodos elegante hvidvin på Etna-specialiteten Carricante, der stilistisk placerer sig mellem Riesling og Chablis.
Vindata
Druer
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Lagring
Proptype
Emballage
Allergener