





GIODO La Quinta Toscana IGT 2023
”Expectations are running high…” – Wine Searcher om årgang 2023 i Toscana Lige meget, hvor meget du gransker etiketten, så finder du ikke ’Brunello’ nogen steder skønt smagen emmer af 500-kroners Sangivese fra Montalcionos højborg. Hvad er hemmeligheden?
For det første er manden bag vinen Italiens måske mest veldekorerede vinmager med flere 100-points anmeldelser end vi kan holde styr på. For det andet, så er råmaterialet til GIODO ”La Quinta” i indiskutabel verdensklasse. Druerne høstes nemlig fra den selvsamme GIODO-mark, hvorfra Carlo laver sin ikoniske 100 points Brunello.
Carlo kunne godt (og ville sikkert gerne) lave flere GIODO-Brunello’er, men det officielle Brunello-konsortium sætter strenge grænser for, hvor mange flasker fra GIODO-marken, der må have Brunello på etiketten. Derfor bruger han en del af druerne fra samme mark til at lave GIODO La Quinta.
Derfor skal man ikke tænke det her som en 2. vin i klassisk forstand, men som en vin, der er helt sin egen. Med 12 måneders modning på franske egetræsfade og amphora skaber han så raffineret og elegant en Sangiovese, at man nærmest skulle tro, den havde burgundiske antræk. Men den Sangioveses klassiske urtenæse lader sig heldigvis ikke fornægte!
Siden Carlo Ferrini for snart 20 år siden blev blæst bagover af en ung Château Margaux 1990, har han været besat af at frembringe rødvine med samme svævende elegance. Og lige så snart du får vinen i glasset vil du forstå, hvorfor Robert Parker senest gav hele 94+ points La Quinta kan du smage verdensklassen folde sig ud på tungen.
Anbefales til grillet oksekød, indmad, vildt, lam, italienske specialiteter, svampe og modne oste. Nyd vinen ved 16-18°C.
Hvordan smager GIODO La Quinta Toscana IGT 2023?
GIODO ”La Quinta” 2023 åbner med et sandt Sangiovese-bombardement, af store og komplekse aromaer, at man hurtigt danner sig Brunello-associationer for sit indre… Op stiger der friskplukkede violer, pikante tranebær, vilde skovbær samt spandevis af røde og sorte kirsebær, som går over i elegante middelhavsurter, lakrids, kaffe, tobak, læder og skovbundsmineralitet. Intens på tungen med fornem finesse og fuld smæk på Sangioveses ungdommelige saftcharme. Den lange finish bygger flot på med kompleksitet, dybde og madvenlige tanniner, som vil gøre de fleste Brunello-vine misundelige. Prøv GIODO La Quinta og smag, hvorfor Parker og Suckling er tossede med denne vin. Drik nu eller gem +10 fra høståret.
Smagenoter
Lakrids
Læder
Røde kirsebær
Solbær
Sorte kirsebær
Smagsprofil
Meget tør
Sød
Meget let
Meget kraftig
Meget blød
Meget tanninrig
GIODO La Quinta Toscana IGT 2023 passer godt til...
Om Carlo Ferrini

“Winemaker of the Year” – Gambero Rosso
“Winemaker of the Year” – Italian Sommelier Association
“Winemaker of the Year” – Wine Enthusiast
”One of Tuscany’s great winemakers” – Wine Spectator
”Dette er min drøm,” afslører Carlo Ferrini. Italiens nok mest berømte vinmager lægger ikke skjul på, at projektet Podere Giodo er personligt og meget følelsesladet.
Den toscanskfødte ønolog har flere perfekte 100-point-ratings på sit CV, end vi umiddelbart kan holde styr på. Langt de fleste vine har han lavet for andre, eksempelvis Casanova di Neri, indtil han omkring årtusindeskiftet fik økonomi til og mulighed for at gå solo.
Projektet giver han navnet GIODO for at ære sine forældre, GIOvanna og DOnatello, som under strenge kår sled og slæbte for, at deres søn kunne få sig en uddannelse:
“Giodo encapsulates above all my own history with Sangiovese, my first great love. Its name is a tribute to my parents, Giovanna and Donatello, to whom I owe everything.” – Carlo Ferrini
Historien om Giodo i Montalcino starter i 2002, hvor Carlo Ferrini planter 2 ha med nøje udvalgte Sangiovese-kloner. I 2009 laver han sin første Brunello, og allerede med 2010 er der jackpot med perfekte 100 point fra James Suckling.
I dag råder vingården, belligende mellem Sant'Angelo in Colle og Sant'Antimo, over 6 hektar. Fra dette kølige og solbeskinnede terroir frembringer Ferrini med ubarmhjertig drueselektion som katalysator vine i verdensklasse. En streng grøn høst eliminerer ca. 40% af alle druer, for at de resten kan modne til perfektion.
Som resultat høster Carlos Brunello nærmest pr. automatik 100 point hos de store anmeldere. Han kunne godt lave flere flasker, men Brunello-konsortiet sætter strenge grænser for, hvor mange flasker fra Giodo-marken, der må have Brunello på etiketten. Derfor bruger Carlo en del af markens ”100 point-druer” til at lave Giodo La Quinta Toscana Rosso IGT. En aromatisk, frisk og nærmest burgundisk elegant fortolkning af Sangiovese. Verdenklasse til attraktiv pris!
Seneste skud på stammen,”Alberelli di Giodo”, er Carlo Ferrinis sicilianske projekt højt oppe på vulkanen Etna. Fra 1,5 hektar med 80 år gamle (præ-phylloxera) buskvine laver han en af verdens bedste rødvine på modedruen Nerello Mascalese, der også kendes som ”Siciliens Pinot Noir”. Allerede i premiereårgangen 2016 kåret som som ”Årets italienske debutvin”. Succesen er siden fulgt op med Alberelli di Giodos elegante hvidvin på Etna-specialiteten Carricante, der stilistisk placerer sig mellem Riesling og Chablis.
Vindata
Druer
Vinen kommer fra
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Lagring
Proptype
Emballage
Allergener
Syreindhold