Domaine Anita Chénas PREMIUM Les Brureaux 2023
Domaine Anita Chénas PREMIUM Les Brureaux 2023
Supervin's unikke vingaranti
Hvis du ikke er tilfreds med kvaliteten, tilbyder vi at tage vinen retur. Du refunderes det fulde beløb for vinen, også for den første åbnede flaske. Vi betaler selvfølgelig returfragten. (maks. 1 md. efter levering).
“95 points. A stunning Chenas … Very long, compact finish with a streak of stony minerality” – James Suckling (tidl. årg.)
“95 point. Det er en af de bedste Beaujolais-vine jeg har smagt rigtig længe.” – Flaskehalsen (tidl. årg.)
“A luminous Beaujolais vintage. Nurtured under a bright sun, the juices are lively and full of delightful energy” – Beaujolais.com (om 2023-årgangen i Beaujolais)
Sidste års bedst bedømte Chénas hos James Suckling. Lur os om den ikke bliver det igen… 2023 er fantastisk!
Det er vine som denne, der gør Domaine Anita til nutidens bedste producent af Beaujolais. Anita Kuhnel er så fanatisk med sin kvalitet, at hun laver 2 vine fra topmarken Les Brureaux, som er et af 12 særligt navngivne terroirs i Chénas.
Som navnet PREMIUM indikerer, får du her Anitas absolutte Chénas-flagskib fra 50-70 år gamle og ultratæt beplantede buskvine, der giver et mikroskopisk høstudbytte af bittesmå bær i imponerende høj frugtkvalitet. Vi tør slet ikke tænke på, hvad tilsvarende kvalitet, omdømme og ratings koster nogle få kilometer mod nord i det hypede Bourgogne…
”Chénas, along with Moulin-à-Vent, is one of the most highly-regarded Beaujolais cru wines” – Wine-Searcher
Sammen med naboen Moulin-à-Vent står Chénas bag nogle af de bedste og mest koncentrerede rødvine i hele Beaujolais. Som den mindste Cru af dem alle er Chénas dog mindre hypet prismæssigt, hvilket gør områdets topvine populære blandt kendere.
Navnet Chénas refererer til den egetræsskov (forêt de chênes), der oprindelig dækkede området, indtil romerne og sidenhen lokale munke lod træerne fælde for at udnytte Chénas-skråningernes unikke potentiale for vindyrkning.
Smagenote
Ved ophældningen forbløffende fed og mørklilla i glasset… Næsen lover uforglemmelig Beaujolais Cru med koncentreret duft af viol, knust granit, hindbær, røde og sorte kirsebær, kalkstøv, chokolade, aromatisk peber, provencalske urtekrydderier og engelsk lakrids…. I munden vidunderlig bærsaftig med en imponerende lakridset dybde. Trods rødvinens overrumplende frugtintensitet og madvenlige tanniner formår Anita på elegant vis at bevare et nærmest legende, svævende udtryk, der gør PREMIUM utroligt nem og behagelig at drikke. En frisk og mineralsk finish tager stikket hjem. Guddommelig Gamay! Drik nu, eller gem 8-10 år fra høståret.
Anmeldelser af Domaine Anita Chénas PREMIUM Les Brureaux
Tidl. årgange:
95/100 James Suckling
“A stunning Chenas with a wonderful combination of concentrated black cherry and forest berry character, fine tannins and excellent freshness for this hot and dry vintage. Very long, compact finish with a streak of stony minerality that lifts this medium- to full-bodied wine. From 60-year-old vines. The grapes were completely destemmed. ”
95/100 Flaskehalsen
"ENKELTMARKS-VIDUNDER FRA BEAUJOLAIS ... Domaine Anita har en evne til at få noget unikt ud af husets gamle buskstokke, der er op til 70 år gamle. Ikke mindst i denne Les Brureaux, der har en power og udadvendthed, der er sjældent set for en Beaujolais, og som samtidig er så elegant og fuld af florlette finesser, at det er svært at modstå fristelsen til et glas mere. Enkeltmarksvinen går linen ud i forhold til at skabe et ensartet og enestående udtryk af den slags, som kun kan lade sig gøre, når alle druerne kommer fra samme mark og har vokset sig modne i samme omgivelser. Det er en af de bedste Beaujolais-vine jeg har smagt rigtig længe. Normalpris kr. 299,95, Set til kr. 179,95 Supervin | 5 Stj., 95 Pts."
94/100 Houlberg
"WAUW ... duftmæssigt en virkelig mineralsk og kalket aroma, hvor der ligeledes kommer noget aske, jod og noget røget samt tørret kød samt en frugt med både sorte og røde kirsebær, kirsebærsauce samt tørrede solbær, tørredde krydderurter og tørrede svampe. Læg også dertil lidt tulipaner, noget lakrids og bondsk landlighed ... lidt støvet, tæt og intens. Smagen er tør, men blød, cremet og virkelig præget af kirsebær, lidt tranebær samt saltede citroner, lemon og saltlakrids. Der er masser af saft, levende syre og bløde tanniner ... og selvom det fortsat er en bondsk beaujolaisvin, så er det en elegant beaujolais, der samtidig er proppet med frugt og smag, så derfor 94 point. Forhandles af Supervin, hvor en flaske koster 299,95 kr., mens prisen er 179,95 kr. ved køb af 6 flasker."
93/100 Robert Parker
”The 2022 Chénas Les Brureaux is derived from old vines, 50+ years old, planted lower on the slope than its P'tit Co counterpart. Eighty percent de-stemmed, the palate is lush with amply concentrated notes of blackberries and dried currants, retaining freshness and dimension with tones of licorice and black pepper. The structure is emphasized with abundant smooth-coated tannins that hold the wine together with gentle but invigorating tension. Contrasting with the P'tit Co cuvee, this has more focused flavors, maintaining a comparable depth but instead from the texture and richness of the fruit. Supple, ripe and expansive, this is another fine showing from the domaine.”
93/100 Wine Enthusiast
“Small berries from 60-year-old vines have been partially vinified as whole bunches to give this wine extra richness and concentration. It displays a generous, ripe black-cherry character allied to a layer of tannins.” (vurderet ved $33 ~ 225 kr.)
93/100 Michael Godel
“Value Rating: ★★★★★ (5 out of 5) The domaine is located near Mâcon, specifically in Chénas, in southern Burgundy, created in 1973 and taken over by Anita Kuhnel in 2015. In other words a producer specializing in this cru and the aromas indicate a special affinity indeed. Les Brureaux is a lieu-dit of 40 year-old gamay on silico-argileux at 265m. A truly mineral-meaty-savoury gamay that reeks and also tastes of a more than generous amount of whole bunches in the fermentation. Acids are crunchy while fruit sings in soprano notes, all parts considered and elongated towards a complete composition with thanks to a truly structural chorus. Fine all around and built for aging.” (vurderet ved ~ 190 kr.)
93/100 Rolf Madsen, Vinexpressen
"Advarsel: Les Brureaux er vanedannende! Fuld skrald og spark i raketten… vidunderlig og meget udadvendt duft af søde kirsebær, lidt lakridskonfekt og en bagkant af Marie Kiks. Indtagende og ultra frugtig i smagen, der bare strutter af laber saftighed og silkebløde tanniner. 93 | Spottet hos Supervin til ca. 250 kr."
93/100 Mad & Monopolet
"Beaujolais er et område for dig, som holder af Gamay - hvis du ikke kender området og druen, så kan du godt glæde dig. Denne har det hele - vildeste duft af jordbær, rabarber, tørrede middelhavsurter, fennikel, jordbund, peber og Cola - yes, den er god nok. I munden er den frisk, elegant og har masser af tanniner og mineralitet - en vin, som bliver endnu vildere om nogle år. 1 fl. pr. stk. 299,95 / BEDSTE PRIS v. 6 fl. 179,95"
92/100 John Szabo, Master Sommelier
“Value Rating: ★★★★★ (5 out of 5) A selection of half-century old vines, both whole bunch and destemmed, this is more tightly wound on the nose than the 'normal' Chénas cuvée, also more notably spicy and darker fruit-inflected. The palate is likewise quite substantially structured, especially for the generally lighter 2021 vintage, also very sapid and saline, compelling additional sips. I find this highly intriguing and complex, not yet at peak - try later on in 2023, or hold into the mid-late '20s for a fully mature expression. Classy and refined cru Beaujolais, and sharp value wine all around.” (vurderet ved ~ 190 kr.)
Gold Medal - Concours des Grands Vins du Beaujolais
Nyd den til fransk charcuteri, fjerkræ, lyst kød, grøntsager, fyldige salater og oste. Servér ved 14-17°C
Vinen er fremstillet på 100% Gamay, der håndhøstes fra over 50 år gamle buskvine på den mergelholdige enkeltmark Les Brureaux, det måske fineste af alle voksesteder i Beaujolais Cru’en Chénas. Vinen er lavet med 100% afstilkede druer. Under den 13 dage lange gæring foretages pigeage som i Bourgogne. Skånsom presning. Vinen moder ca. 6 mdr. på betontank samt 4 mdr. på flaske før frigivelse.
Om Domaine Anita
Franske Anita Kuhnel er født og opvokset i Bresse, ikke langt fra Beaujolais. Det lå dog ikke i kortene, at Anita skulle dyrke vin. Hendes første store passion var cykling, som hun dyrkede professionelt. I 1996 bliver hun gift med André Kuhnel, hvis familie har været vinbønder i Morgon siden 1943. Og siden har Anita trampet druer fremfor pedaler.
Anita har kastet sig over vindyrkningen med samme passion og ambition, som bragte hende på det franske VM-hold i cykling. I 2015 gik hun solo og etablerede sit eget vinhus, Domaine Anita, der er beliggende mellem Chénas og Moulin à Vent.
Her forfølger Anita med nærmest uudtømmelig energi sin vision om at skabe terroir-drevne rødvine af allerfineste kvalitet. Domaine Anita høster druer fra 18 hektar, der består af egne og forpagtede marker i prestigiøse Cru’er som Moulin à Vent, Morgon, Chénas og Fleurie.
Anita råder over jordparceller på nogle af de mest prestigiøse lieux-dits i Beaujolais: ”Les Caves” og ”Rochelle” i Moulin à Vent, ”Moriers” og ” ”Poncié” i Fleurie samt ”Chateau-Gaillard” i Morgon og ”Les Brureaux” i Chénas. Markerne er velsignet med 40 til over 100 år gamle buskvine, hvis dybe rødder og høje beplantningstæthed giver få og små druer med et enormt kvalitetspotentiale, der fremmes yderligere ved grøn høst. Af de selekterede topdruer skaber Anita sin serie af dybt autentiske og flot anmeldte enkeltmarksvine.
I vinkælderen har Anita prominent hjælp fra Guy Marion, der som pensioneret chefønolog og højrehånd for Georges Duboeuf har vinificeret mere end 50 vinhøste i Beaujolais. Anitas sparringspartner og mentor bidrager således med et enestående kendskab til Beaujolais’ mange terroirs.
Alle vine gærer frugtbevarende ved 20-25C° for en ren og autentisk gengivelse af druesort og terroir.