
Damilano Barbera d'Alba Doc Lablù 2023
Hvor stor kan Barbera d’Alba egentlig blive… Svaret får du hos Damilano, der er blandt de ældste Barolo-producenter i Piemonte, hvor de har lavet nogle af regionens største og mest kritikerroste vine siden 1890.
Barbera-druen bærer same piemontesiske finesse som Barolo, men udmærker sig ved at være langt mere læskende og drikkevenlig. Damilanos Cuvee ”Lablù” udfordrer imidlertid grænserne for, hvor lækker Barbera du kan få ved at høste druerne fra topmarker i Barolo- og Serralunga-kommunerne.
Med majestætiske 14,5 % power og luksuriøs fadlagring i 12 måneder på franske 500-liters fade får du her i en kompleks Barbera, der banker alle andre konkurrenter af banen. Det er ikke tilfældigt at den øverste vinelite med Robert Parker og James Suckling i spidsen har givet ”Lablù” op til 92 points.
Førstnævnte anbefaler i øvrigt den lækre Barbera til en saftig rød bøf og vi i kunne ikke være mere enige. Vi har aldrig haft så flot Barbera i glasset og Damilano viser her, hvorfor de anses for at være blandt de største producenter i Piemonte.
…
Vinen er en ægte allrounder, der smager lige fantastisk til steaks som til lyst kød, pasta, pizza, charcuteri, røgvarer og fede oste. Eller som saftig hyggevin! Servér ved 15-17°C
Hvordan smager Damilano Barbera d'Alba Doc Lablù 2023?
Nyskænket fra den museums-smukke luksusflaske præsenterer Damilanos Barbera d’Alba Lablù 2023 sig med en intens blommerød farve, der har violette reflekser langs kanten. Næsen åbner med indsmigrende aromaer af kirsebær, brombær, blåbær og saftige røde blommer, fint ledsaget af krydrede toner af kanel, vanilje og et diskret strejf af kakao fra den franske fadlagring. Bag frugten anes et let strejf af lakrids og skovbund, som tilfører ekstra dybde og kompleksitet. I munden er ”lablù” liflig, læskende og silkeblød, men med en usædvanligt stor power. Den modne frugt foldes smukt ud med noter af kirsebær, solbær og mørke bær, mens fadlagringen tilfører et elegant touch af krydderi og vanilje. Teksturen er fyldig, men samtidig vibrerende og saftig. Det største Barbera d’Alba vi nogensinde har smagt! Drik nu, eller gem 5–8 år fra høståret.
Smagenoter
Blomme
Blåbær
Lakrids
Sorte kirsebær
Vanilje
Smagsprofil
Meget tør
Sød
Meget let
Meget kraftig
Meget blød
Meget tanninrig
Damilano Barbera d'Alba Doc Lablù 2023 passer godt til...
Hvordan er Damilano Barbera d'Alba Doc Lablù 2023 fremstillet?
Vinen er fremstillet på 100 % Barbera fra 30-50 år gamle vinstokke i Barolo- og Serralunga-kommunerne i Piemonte. Her vokser druerne i kalk- og lerholdig jord i 300-350 meters højde med vest-sydvestlig eksponering, hvilket giver ideelle betingelser for modne, aromatiske druer med friskhed og struktur. Druerne høstes i oktober og gennemgår en 15 dages maceration i rustfri ståltanke ved kontrolleret temperatur. Efter den traditionelle gæring lagres vinen i 12 måneder, hvor halvdelen modner på franske tonneaux (500-liters fade) og resten på store, klassiske egetræsfade. Til sidst afrundes vinen med yderligere 6 måneders flaskelagring inden frigivelse.
Druer
BarberaOm Damilano

“Finest Italian Wines: 100 Great Producers” – Wine Spectator
"Damilano has delivered a truly smashing collection" – Robert Parker
"#1 - TOP 100 WINES OF ITALY 2022" – James Suckling
Velkommen til Damilano – et af Piemontes og Italiens fineste vinhuse!
Damilanos vine har opnået kultstatus i hele verden, og som ny dansk importør er det derfor en stor glæde at kunne præsentere husets fortryllende portefølje til nye, og langt mere attraktive priser.
Det er bestemt ikke uden grund, når Wine Spectator rangerer Damilano som et af Italiens 100 bedste vinhuse – på højde med piemontesiske kæmper som Gaja, Giacosa, Conterno og Vietti.
Verdensklassen understreges gang på gang af 100-point-ratings og TOP 100-placeringer hos James Suckling og Wine Spectator – båret af exceptionelle Barolo-vine, som med unik intensitet og elegance fortryller flere og flere vinfans over hele kloden.
Med over 100 års vinproduktion er Damilano blandt de ældste vingårde i Barolo. Huset i Barolos historiske hjerte er etableret i 1890 af Giuseppe Borgogno. I 1935 overtager Giacomo Damilano, grundlæggerens svigersøn, driften af vingården. Under Giacomos ledelse sker der klare forbedringer af vinifikationen samt en betydelig udvidelse af vinmarkernes areal. Resultaterne af hans arbejde er siden 1997 videreført på ekstremt kyndig vis af børnebørnene Paolo, Mario og Guido Damilano, der parallelt med produktionen af verdensklassevine driver en Michelin-stjernet restaurant i La Morra.
Damilano laver Barolo fra en række af de mest berømte og historiske vinmarker i subzonerne Barolo og La Morra. Over alle stråler vinene fra den ikoniske Cannubi-skråning. Damilano er primær jordejer i Cru-markens ekstra stejle historiske centrum, hvor druekvaliteten opnår stratosfæriske højder. Både husets Barolo Cannubi og Barolo Cannubi Riserva har således opnået 100/100 point – og sidstnævnte er for nyligt kåret som Italiens bedste vin (nr. 1 på James Sucklings TOP 100 Wines of Italy 2022). I samme kerneområde har Damilano parceller på højt anerkendte Cru Brunate, Cru Cerequio og Cru Liste, hvor Nebbiolo-vinene byder på distinkte terroirmæssige udtryk, der er dybt fascinerende at dykke ned i; fra Brunates ufattelige elegance til de mere strukturerede og markerede udtryk fra Cerequio og Liste. Lidt længere væk – i Barolo-subzonerne Grinzane Cavour og Serralunga – finder vi to spændende og kritikerroste nyheder, enkeltmarksvinen Barolo DOCG Raviole og Barolo DOCG del Comune di Serralunga d’Alba. Mest verdenskendt af alle er dog det ikoniske superkøb Barolo Lecinquevigne, som efter gammel tradition byder på et blend fra fem topmarker i tre forskellige landsbyer: Barolo, Grinzane Cavour og Monforte.
Stilen på husets Barolo-vine har i de senere år bevæget sig i en klassisk og elegant retning, idet familien nu mere og mere sværger til store, traditionelle fade, der bedre tillader frugten og de enkelte terroirs at komme rent til udtryk. Senest har man sågar introduceret de vildt eksklusive østrigske Stockinger-fade – af Jancis Robinson døbt ”vinmagerens Stradivarius”. Disse fade er berømte for deres subtile mikrooxidation – og står i så høj kurs, at de er benyttet af kultnavne verden over som Keller (Rheinhessen), Tignanello og Solaia (Toscana) og Giacomo Conterno (Piemonte).
Damilanos portefølje rækker langt udover Barolo. Fra topkøbet Langhe Nebbiolo "Marghe" til drønlækker Dolcetto, frugtren Barbera d'Asti DOCG "Zero Sette" og fadkrydret Barbera d'Alba "Lablù". Dertil kommer Langhe-hvidvinen på den lokale, aromatiske Arneis-drue samt ikke mindst den fadmodnede Chardonnay "G.D" – der toprates på 1er Cru bourgogne-niveau hos både Robert Parker og James Suckling. Glemte vi i farten husets eksklusive mousserende vine på Pinot Noir og Chardonnay? Fuldstændig fremragende verdensklasse-fizz på champagnemetoden… Damilano har det hele – og ALT spiller piemontesisk førsteviolin, så læn dig bare tilbage og nyd musikken i glasset!
Vindata
Druer
Vinen kommer fra
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Lagring
Proptype
Emballage
Allergener






















