
Buglioni Rosè de Noir "La Sdraio" Chiaretto di Bardolino DOC 2024
Årets italienske rosényhed? Hvilken genial debutårgang af en monopolmarks-rosé fra den verdensberømte Amarone-producent Buglioni!
Chiaretto di Bardolino er den officielle italienske betegnelse for rosévin fra Bardolino, der som bekendt holder til i morænebakkerne sydøst for Gardasøen.
Hvor områdets rosévine førhen var relativt mørke, ofte tenderende mod lys rødvin, så har det seneste årti medført en lidt af en revolution, så vinene nu rammer forbløffende tæt på de tørre, lyse og mere seriøse provenceroséer – både i stil og kvalitet!
Succesen er så enorm, at op mod halvdelen af Bardolinos vine nu udgøres af de populære Chiaretto-roséer! Meget sigende for kvalitetspotentialet strømmer topnavne fra nabodistriktet Valpolicella, som her Buglioni, nu til Bardolino for at investere i vinmarker og roséproduktion.
Rosè de Noir La Sdraio 2024 er skabt på Corvina og Rondinella fra Buglionis egen monopolmark i bakkerne nær Gardasøens østbred. En grusholdig og perfekt veldrænet jordbund hvor en markant forekomst af kalk og fossiler føjer mineralsk finesse til rosévinen.
Og hvorfor så ”La Sdraio”? Vinnavnet betyder “liggestol” på italiensk. I overført betydning en åben invitation fra Mariano Buglioni til bare at chille og nyde øjeblikket – helt uden stress.
Skal du opleve Gardasøens svar på Provence? Så gør det med stil, afslappet klasse og berømte Buglioni i glasset!
Nyd den som aperitif eller til fisk- og skaldyr, tapas, sushi, risotto, salater, pasta eller pizza. Servér ved 6-10°C.
Hvordan smager Buglioni Rosè de Noir "La Sdraio" Chiaretto di Bardolino DOC 2024?
Buglioni Rosè de Noir ”La Sdraio” Chiaretto di Bardolino DOC 2024 lokker med klassisk lys laksefarve fra glasset… Næsen er sommerligt indsmigrende med fine aromaer af hybenrose, nyudsprugne hvide blomster, sprød citrus, fersken, skovjordbær, hindbær og granatæble, der toppes med en vibrerende mineralsk undertone fra den kalkstenholdige monopolmark… I munden tør, frisk og elegant mineralsk, med et nærmest provencalsk udtryk, mens et væld af delikate frugtnuancer folder sig i den harmoniske smag. Flot sprød i den mundrensende, madvenlige eftersmag – der klinger af med et urtet strejf af Herbes de Provence og hurtigt giver appetit på endnu en ganelæskende mundfuld. Italiensk rosé er sjældent smagt mere brillant end lige her… Drik nu, eller gem 3-4 år fra høståret.
Smagenoter
Citron
Hindbær
Jordbær
Rose
Våde sten
Smagsprofil
Meget tør
Sød
Meget let
Meget kraftig
Meget blød
Meget tanninrig
Buglioni Rosè de Noir "La Sdraio" Chiaretto di Bardolino DOC 2024 passer godt til...
Om Buglioni

”Buglioni skuffer bare aldrig - de har en bred portefølje med masser af topvine.” – Mad & Monopolet
”Buglioni laver lækker vin. Om det er ‘almindelig’ Valpolicella, Ripasso eller Amarone.” - Flaskehalsen
"Wine is a passion for us. You have to follow nature, and you have to touch everything." – Mariano Buglioni
Det er absolut ikke kun hjemlige anmeldere, der har fået smag for verdensklassevine fra Buglioni i Valpolicella.
I Decanters store Valpolicella-test, hvor også berømte Dal Forno er repræsenteret, løber Buglioni-flagskibet Teste Dure meget sigende med prisen for den bedste Amarone.
Succeshistorien om Cantina Buglioni starter i 1993, da Alfredo Buglioni overtager en gammel bondegård med 4 ha vinmarker i hjertet af Valpolicella. Alfredo ved på dette tidspunkt intet om at lave vin, så frem til år 2000 doneres alle druer til omkringliggende vingårde.
Med hjælp fra eksperten Celestino Gaspari, der har lavet vin for Giuseppe Quintarelli, får Alfredo og Mariano Buglioni dog opført en vinkælder og påbegyndt produktionen af egne vine. I 2001 hyres den unge topønolog Diego Bertoni, som er forblevet kældermester for Buglioni helt frem til i dag.
Efter en kommercielt set udfordrende opstart gør familien et drastisk tiltag for at udbrede kendskabet til vinene: I januar 2005 åbnes dørene til Buglionis helt egen vinbar i Verona, og succesen er enorm. De lokale får smag for vinene, og hurtigt gør turisterne det samme.
I dag råder Buglioni over 50 økologisk certificerede hektar i hjertet af Valpolicella Classico. Alle druer håndhøstes, men kun de bedste 40 % ender i Buglionis egne vine! Hovedfokus ligger naturligt på Valpolicallas klassiske vintyper som Ripasso, Recioto og Amarone, men udvalget spænder hele vejen fra sprøde bobler over elegante rosévine til superlækre hvidvine – heriblandt ikke mindst kundefavoritten Il Disperato!
Vindata
Druer
Producent
Årgang
Vægt
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Lagring
Proptype
Emballage
Næringsindhold
Restsukker
Syreindhold