





Bibi Graetz Testamatta Toscana Bianco 2023 i trækasse
Forestil dig en fed, petroleums-mineralsk Grand Cru Riesling fra Alsace, tilsat elegante strejf af burgundisk Chardonnay — og toppet med de herligste toscanske tosserier fra den excentriske 100-point-vinkunstner Bibi Graetz. - Kan du følge med?
Hvis nogen siger, at al italiensk hvidvin er kedelig, har de med garanti ikke haft kultvinen Testamatta Bianco i glasset – og i 2023-udgaven rammer den sit mest friske peak nogensinde!
Bibi Graetz håndselekterer sine Ansonica-druer fra op til 100 år gamle buskvine af typen “Alberello alla Gigliese” på den granitholdige toscanske ø Giglio. I 2023 fra fire granitholdige parceller – Serrone, Radice, Scopeto og Olivello – højtliggende, terrasseopdelte vinmarker med generelt kølig, nordvendt orientering.
Vinen gærer og modner fortrinsvis på barriquefade, hvor burgundisk bâtonnage føjer fedme til teksturen og kompleksitet til smagen, mens de resterende 30 % modner og gærer frugtbevarende på ståltank...
Anmeldelserne lyver ikke. Det her er fyrstelig flot toscansk hvidvin... Perfekt til fyldige antipasti, fisk og skaldyr, sushi, risotto, fjerkræ, grillede marinerede grøntsager og modne oste. Server ved 10-12°C
Leveres i original trækasse ved køb af 6 fl.
“This year’s Testamatta Bianco 2023 is a true reflection of the magical terroir of Giglio island. When you taste it you will find yourself in between the vines surrounded by the sea! The wine opens with delicate aromas of blooming white flowers and ripe citrus fruits, leading into mineral notes and a touch of sea salt that is characteristic of the wines from Giglio. On the palate, the Ansonica reveals a soothing body with a refreshing acidity and a crisp, clean finish that lingers pleasantly.“ – Bibi Graetz
Hvordan smager Bibi Graetz Testamatta Toscana Bianco 2023 i trækasse?
Testamatta Bianco 2023 præsenterer sig elegant lys gylden i glasset… Næsen er flydende toscansk mineralitet med præg af varm lavasten, saltede grillede citroner, østersskaller, tang, lanolin, fennikel og granitkærver, der finder smukt sammen med aromaer syltet ananas, hø, amalfi-citroner, lemon curd, bagte æbler, honningmelon og let bitre middelhavsurter… Hvidvinen er først relativt fed i teksturen, men der dirrer en herlig havfrisk mineralitet og en pikant urtekrydret karakter lige under overfladen. Det er hvidvin med masser af terroirkarakter! Strejf af mynte, salt og røg i eftersmagen, hvor man også fornemmer fine strejf af ristet toast og nødder fra fadlagringen. Der er meget stor italiensk hvidvin i glasset! Drik nu, eller gem +10 år fra høståret.
Smagenoter
Smagsprofil
Meget tør
Sød
Meget let
Meget kraftig
Meget blød
Meget tanninrig
Bibi Graetz Testamatta Toscana Bianco 2023 i trækasse passer godt til...
Hvordan er Bibi Graetz Testamatta Toscana Bianco 2023 i trækasse fremstillet?
Testamatta Bianco er skabt på 100 % Ansonica, som Bibi Graetz i samarbejde med lokale vinbønder håndselekterer fra op til 100 år gamle buskvine af typen “Alberello alla Gigliese” på den granitholdige toscanske ø Giglio. I 2023 kommer frugten fra fire granitholdige parceller – Serrone, Radice, Scopeto og Olivello – højtliggende, terrasseopdelte vinmarker med generelt kølig, nordvendt orientering. De afstilkede druer presses nænsomt, hvorefter den delikate most gærer med frugtbevarende temperaturstyring på ståltank. Efter 6-7 dage omstikkes 70 % af mosten til barriquefade, hvor gæringen forstætter i yderligere ca. 10 dage uden temperaturstyring. De samme 70 % modner herefter 7 måneder på barrique med burgundisk omrøring af gærresterne, bâtonnage. De resterende 30 % modner frugtbevarende på ståltank frem mod det endelige blend.
”In 2023 it was raining a lot during winter which helped to accumulate water reserves necessary for the plants to reconstitute their vigour. The season continued with a constant mild climate and this allowed to obtain wines with excellent acidity, beautiful freshness and great aromatic power.” – Bibi Graetz
Druer
AnsonicaOm Bibi Graetz

“I continue to be impressed with the beautiful wines of Bibi Graetz" - Antonio Galloni
”Carefully crafted boutique wines… A high level garagiste” - Robert Parker
“Top 100 Wines of Italy” – James Suckling [#11 Colore 2019 | #60 Testamatta 2019]
“Trylledrik for voksne.” – René Langdahl
“Making wine is a form of art…” – Bibi Graetz
Glem bare Brunello. Og klart Chianti. Med perfekte 100 point i Decanter - og hele to Sangiovese-vine på James Sucklings seneste TOP 100 Wines of Italy - har Bibi Graetz trådt sine egne toscanske stier frem mod vinverdenens absolutte kultklasse.
Som winemaker er Bibi befriende autonom. Han blæser højt og flot på de ensrettende regelsæt for DOC og DOCG - og stortrives med Toscana IGT’s langt mere flagrende rammer for kreativ udfoldelse. Anført af ikoniske Testamatta og Colore, der begge fejrer 20 års jubilæum i årgang 2019, er resultatet en serie helt unikke og ekstremt spændende vine. Alle iklædt kunstnerens egne, farvestrålende etiketter.
Med en norsk mor og en israelsk far lå det ikke ligefrem i kortene, at blonde Bibi Graetz skulle blive en af Italiens største vinmagere. Han vokser op i Firenzes bagland på sin bedstefars borg, Castello di Vincigliata, hvor de tilhørende vinmarker længe leases ud til lokale avlere.
Ved leasing-kontrakternes udløb i slutningen af 1990’erne studerer Bibi Graetz på Firenzes kunstakademi, indtil han pludselig står med ansvaret for familiens vinmarker. Mødet mellem den unge kunstnerspire og de ældgamle vinstokke bliver et skelsættende - og karriereændrende - kærlighed ved første blik!
”I fell completely in love with it; from that day in 2000, I could not pull myself away from creating wines.” – Bibi Graetz
Sidenhen har Bibi udvidet sit projekt til at omfatte druer fra 200 nøje udvalgte toscanske vinparceller, der som farver på paletten leverer råmateriale til i alt fire vinserier. Selvom priserne varierer stort, holder alle vine på imponerende vis fast i Bibi Graetz’ grundlæggende filosofi og kvalitetskriterier:
Ekstremt høj kvalitet fra mark til kælder. Økologisk dyrkede druer. En forkærlighed for toscanske druesorter som Sangiovese, Canaiolo og Colorino. Fokus på aldrende, op til 125 år gamle, vinstokke. Toscanske topmarker i kølige 250-600 meters højde – fra Fiesole i nord til Siena i syd. Spontangæring med terroirets egen gær. Ikonvine som Testamatta og Colore kun i absolutte topår - derfor hverken i 2014 eller 2017. Alle labels designet af Bibi selv.
I tillæg til sine berømte rødvine har Bibi siden 2016 fremstillet hvide enkeltmarksudgaver af såvel Testamatta som Colore. Begge Bianco'er laves på Ansonica-druen og begge kommer de fra meget gamle vinstokke på den toscanske ø Giglio, hvor havets særlige indflydelse i samvirke med en stærkt granitholdig jordbund frembringer hvidvine med stor og unik mineralitet. En oplevelse!
I 2019 køber Bibi Graetz Villa Aurora i Fiesole. Dette historiske bygningsværk, oprindeligt et britisk teater, husede som hotel i slutningen af 1800-tallet kendisser fra Dronning Victoria til den italienske dronning Margherita af Savoyen. Samme eksklusive location, med inspirerende udsigt over Firenze, er nu hjem og arbejdsplads for vinkunsteren Bibi Gratez. Her bor han. Og her fremstiller han sine ikoniske topvine.
Fra Toscanas bedste 100 point-value, Testamatta, til kultvinen Colore, sexede Soffocone og Casamatta-seriens læskende luksushverdagsvine… Bibi Graetz er ikke bare Toscanas tossehovede nr. 1 – han er også Italiens måske mest originale og spændende vinmager. Salute!
Vindata
Druer
Producent
Årgang
Indhold
Alkohol-%
Servering
Gemmepotentiale
Lagring
Proptype
Emballage
Næringsindhold
Allergener























